Ekranı Fetheden Garson Kız

1977 yarışmasından önce kimsenin tanımadığı bir garson kızdı Marie Myriam. 22.Eurovision Şarkı Yarışması’nın kraliçesidir o.. Bu büyük başarısını da vaftiz annesi , ünlü Portekizli fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’e borçludur.

Marie bu yarışmaya katılmadan önce ailesine ait “Le Ribateja” isimli lokantada garsonluk yapmaktaydı. Bir gecede hayatı değişen Marie’nin hayat hikayesine kısaca göz atalım.

8 Mayıs 1957 yılında Zaire’nin Lulu Abur şehrinde dünyaya geldi. 1960 yılında ailesiyle birlikte doğduğu şehirden ayrılıp, Lizbon’da yaşamını sürdürmeye başladı. Onlara orada yardım eden , doğumdan sonra yapılan vaftizde ona vaftiz analığı yapan ünlü fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’ten başkası değildi. Dört yıl sonra Myriam ailesi Amalia’nın önerisiyle Paris’e yerleşti ve az önce sözünü ettiğimiz restoranı işletmeye başladı. Bir süre sonra Fransız vatandaşlığına geçen Myriam ailesi, kızlarını gene Amalia’nın yardımıyla okula göndermeye başladı. Marie, bir yandan okula; diğer yandan anne ve babasının tuttuğu müzik öğretmenine gidiyordu.

Öğrenimini 1975 yılında bitiren Marie Myriam, lokantada ailesine yardım etmeye başladı. Bazı geceler işi bittikten sonra piyano başına geçip şarkı söylediği de oluyordu. Hele Aalia Rodrigues’in lokantada olduğu geceler birlikte söyledikleri şarkılar daha bir ilginç oluyordu. Gene böyle gecelerden birinde Şubat ayı başında Marie piyanonun başına geçerek nefis fadolar sölemeye başladı. Şarkılarını bitirdikten sonra kopan alkışlarla birlikte köşedeki masada oturmakta olan genç bir adam kalkıp yanına gelerek kendini tanıttı.

“Ben” dedi, “Jean Paul Cara. Sesinizi çok beğendim.Bu yıl yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması için bir parça besteledim.Bu şarkımı sizin söylemenizi istiyorum. Parçamın adı L’ousiau et L’enfant. Kabul ederseniz yarın hemen çalışmalara başlamamız gerek.”

Bu teklife olumlu cevap veren Marie Myriam , vaftiz annesinin de yardımıyla yoğun bir çalışmaya koyuldu. Nihayet televizyonda 6 Mart günü yapılan seçmelere katıldı.37.000 oyla Fransa’yı temsil etme hakkını kazanan Marie Myriam’a diğer ülkeler yarışmada hiç şans tanımıyordu. Ne var ki, yarışma gecesi sade sarı bir tuvaletle sahneye çıkıp, dört kişilik bir koro eşliğinde şov yapmadan şarkısını seslendiren Marie Myriam ödülü alıp Fransa’ya götürdü. Ve 1977 yılında alınan bu birincilik Fransa’nın beşinci ve son birinciliği olarak Eurovision Şarkı Yarışması tarihine geçti.

Hakan YALÇINKAYA