Eurovision 2025’e Doğru: Mayıs 2024 / 1. Bölüm

Bu seneki yarışma bitmiş olsa da birçok ülkenin gelecek sene hakkında planlarını açıklamaya başlamasından tutun, geleneksel ev sahibi görüşmelerine kadar birçok gelişme yaşandı.

Bizler de yarışmanın yapılacağı yeni sezonun sonuna kadar her ay sonunda gelişmeleri daha rahat ve hızlı takip edeceğiniz bir seri hazırlıyoruz.

Eurovision 2025, Eurovision Şarkı Yarışması’nın 69.’su olacaktır. 2024 yarışması öncesinde ve hemen ardından bazı ülkeler, bir sonraki yarışma hakkında planlarını şimdiden duyurmaya başladı. Şu ana kadar bildiğimiz her şeye göz atalım:

Ev Sahibi Kim Olacak?

İsviçre’nin bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmasının ardından ülke, 2025 yılında yarışmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ev sahibi şehri belirlemek için resmi bir süreç henüz başlamadı ancak bazı şehirlerden yetkililer şimdiden yarışmaya ev sahipliği yapmak istediklerini bildirdi. Geceye ev sahipliği yapmaya ilgi gösteren şehirler ise Cenevre, Zürih, Basel ve St. Gallen oldu.

Potential Eurovision 2025 Venues Switzerland 1
Cenevre, Zürih, Basel ve St. Gallen’deki arenalar

Etkinliğe ev sahipliği yapmak için önemli bir mali katkı sağlamak, yaklaşık 10.000 seyirciyi ağırlayabilecek bir mekana sahip olmak, çok sayıda Avrupa ülkesiyle uçuş bağlantısına sahip uluslararası bir havaalanına sahip olmak, verimli bir ulaşım sistemi en önemli kriterlerden. Ve tabii ki olmazsa olmaz en az 2.000 oda konaklama kapasitesi de gerekiyor. Ek olarak, ev sahibi şehrin EuroVillage, EuroClub gibi etkinliklere ev sahipliği yapmak için altyapıya ve mekanlara ihtiyacı var.

Yayıncı kuruluş ev sahipliği başvurusunda bulunan şehirleri resmi olarak ilan etmese de başvuran şehirlerdeki yetkililere bir katalog gönderip gerekli ihtiyaçları listeledi. Tüm bu ihtiyaçları karşılayan şehir Haziran ayında ev sahibi şehir olarak ilan edilecek.

Katılımcı Ülkeler Belli Olmaya Başlıyor!

Henüz EBU tarafından onaylanmasa da resmi bir kuruluş veya yetkili bir kişi tarafından 12 ülkenin katılacağı onaylandı. Hatta bazı ülkeler temsilci seçme yöntemi hakkında bilgi dahi verdiler.

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka. Finlandiya, Hırvatistan, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Sırbistan ve İsrail katılımı onaylayan ülkeler arasında yer alıyor.

Belçika

Belçika’da uzun yıllardır ülkenin katılımı görevini RTBF ve VRT dönüşümlü olarak yapıyor. Yarışmadan kısa bir süre önce VRT, yeni temsilciyi seçmek için Eurosong isimli ulusal finali kullanacaklarını açıkladı. Ulusal final en son 2023 yılında Gustaph’ın ülkeye yedincilik getirdiği “Because Of You” isimli parçasını seçmek için kullanılmıştı.

Danimarka

Danimarka devlet televizyonu DR, 2025 katılımcısını seçmek için yeniden Dansk Melodi Grand Prix’in kullanılacağını açıkladı. Danimarka seçiminin finali 1 Mart’ta yapılacak ve bilet satışları çoktan başladı.

Almanya

Bu yılın başlarında NDR’nin ülkenin Eurovision katılımını düzenleme sorumluluğunu başka bir kanala devredebileceği bildirilmişti. Almanya’daki bölgesel yayıncılardan oluşan ARD ağının bir parçası olan NDR, Almanya’nın Eurovision katılımını düzenleme haklarını elinde tutuyordu.

NDR yarışmaya katılımı onaylarken temsilci seçimi hakkında nasıl bir yöntem kullanılacağı hakkında detaylı bilgiyi ilerleyen süreçte vereceğini açıkladı.

Ayrıca Stefan Raab’ın, Almanya’nın yarışmadaki şansını artırmak için yeni bir seçim formatı üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Eurovision 2011’in sunucusu, medya direktörü Daniel Rosemann ile yeni bir format arayışında.

Malta

Yayıncı kuruluş PBS, Malta Eurovision Song Contest isimli ulusal final için bu sene de kamp düzenlendiğini duyurdu. Ayrıca kamp Eurovision 2025’in yanı sıra Junior Eurovision Şarkı Yarışması 2024 için Malta seçimlerinde yarışacak şarkılar oluşturmayı amaçlıyor.

İspanya

RTVE, Benidorm Fest’in bir kez daha Eurovision’un İspanya katılımcısını seçeceğini duyurdu. Bu duyuruyla İspanya, Eurovision 2025’e katılımını doğrulamış oldu.

Şarkı gönderimlerinin 20 Mayıs’ta başladı ve 10 Ekim’de kapanacak.

İsrail

Bu senenin tartışmalı ülkesi İsrail gelecek sene katılacağını onayladı. İsrail medyasına göre temsilci seçimi için yeniden ulusal final kullanılacak. KAN katılımını onaylarken yakın zamanda temsilciyi seçme yöntemimi açıklayacağını bildirdi.

Bu ülkelerin yanı sıra bazı ülkeler katılımı hakkında açıklama yapmasa da onların tarafında da bazı gelişmeler var.

Bosna- Hersek

Bosna-Hersek’in kamu yayıncısı BHRT, 2016’dan bu yana ilk kez Eurovision Şarkı Yarışması’na geri dönme düşüncelerinden bahsetti. Ülke her ne kadar dönmek istese de maddi sorunlar nedeniyle dönüşü zor görünüyor.

Kosova

RTK, bir basın açıklamasıyla Festivali i Këngës në RTK’nın 2025’te ikinci kez yapılacağını doğruladı. Yarışmaya katılma senaryosu üzerne kurulu olan ulusal finalin ilki Avrupa Yayın Birliği tarafından olumlu karşılanmıştı. Ayrıca yayıncı kuruluş, Eurovision 2025’te yarışmak için Haziran ayında resmi başvurusunu yapacak.

Monako

TVMonaco, 1 Eylül 2023’te Monako’nun yeni kamu hizmeti yayıncısı olarak hizmete girdi. Bu yılın başlarında TV Monaco, Avrupa Yayın Birliği’ne tam üye oldu, bu da 2021’den bu yana ilk kez yarışmaya hak kazandıkları anlamına geliyor. Monako Prensliği geçtiğimiz sene Eurovision Şarkı Yarışması’na geri dönüş için bütçeden 100.000 Euro ayırmıştı.

Karadağ

Karadağ’ın ulusal yayıncısı RTCG, 2024 yayın planlarına ilişkin kamuoyunda yapılan bir tartışmaya yanıt olarak, yeni bir müzik festivali başlatmayı düşündüğünü açıkladı. RTCG, bu gösterinin Eurovision 2025 için ulusal seçim olarak kullanılabileceğini belirtti.

San Marino

San Marino’nun turizmden sorumlu devlet bakanı Federico Pedini Amati, ülkenin Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çekilme potansiyeli hakkında konuştu. San Marino 2021’den bu yana Büyük Final’e katılmayı başaramadı.

Slovakya

Slovakya kamu yayıncısı RTVS daha önce 2025’te Eurovision’a dönme ihtimalini tartışmıştı. Ancak bütçe kesintilerinin ardından en son 2012’de katılan ülke, 2025’te yarışmaya katılma planının olmadığını açıkladı.

Slovenya

RTVSLO editörü Mario Galunič, yayıncıdaki programlamanın kısa vadeli geleceğini detaylandıran bir belge taslağı hazırladı. Bu planın bir parçası olarak EMA, ileriye dönük program takviminin önemli bir parçası olarak listelendi. Yani ülke katılım sağlarsa 2025 yılında EMA isimli ulusal finale dönebilir.

Türkiye

Yayıncı kuruluş TRT uzun yıllardır yarışmaya katılım hakkında açıklamada bile bulunmuyor. Bu sene Sertab Erener’in ara gösterilerden birinde konuk olarak sahneye çıkmasının ardından ülkede yarışmanın görünürlüğü daha da artmış, çoğu vatandaş dönme ihtimaline yönelmişti. Ancak yarışmadan hemen sonra devlet yetkilileri Nemo hakkında bazı açıklamalarda bulunmuş ve yarışmanın LGBT propagandası yaptığını iddia etmişti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan “Gençlere takdim edilen tuhaf tiplerin toplumsal yozlaşmanın Truva atı olduklarının açıktır. Bunun bilinçli bir politika olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. Türkiye’yi son 10-12 yıldır bu kepazelikten uzak tutarak ne kadar isabetli karar verdiğimizi görüyoruz.” açıklamasında bulundu. Bu açıklamaların ardından ülkenin gelecek sene de dahil uzun bir süre daha yarışmada olamayacağı doğrulanmış oldu.

Belarus ve Rusya ‘nın yarışma dışında olacağı açıklandı. Avrupa Yayın Birliği iki ülkenin katılımına izin verecek bir gelişme yaşanmadığını bildirdi.

Mayıs 2024 bölümü bu kadardı. Bir sonraki ayda görüşmek üzere.

Atilla ÇETİNTÜRK