Provalarda Beşinci Gün Tamamlandı!

Eurovision 2021’in provaları tüm hızıyla devam ediyor. Provaların beşinci gününde 🇱🇹 Litvanya 🇸🇮 Slovenya 🇷🇺 Rusya 🇸🇪 İsveç 🇦🇺 Avustralya 🇲🇰 Kuzey Makedonya 🇮🇪 İrlanda 🇨🇾 Kıbrıs 🇳🇴 Norveç 🇭🇷 Hırvatistan 🇧🇪 Belçika 🇮🇱 İsrail 🇷🇴 Romanya 🇦🇿 Azerbaycan ve 🇺🇦 Ukrayna’nın ikinci provalarını izledik. İşte ekibimizden provalar hakkında detaylar;

– LİTVANYA

Aynı koreografi, aynı sahne, aynı sinir bozucu mimikler, Litvanya işte. Çoğu yarışmacının kullandığı pastel renklerde kare ışıklandırma sahnede bir numara yok. Sarı kostümleri ördek gibi dans ediyorlar sahnede. Finale çıkarsa çok üzüleceğim ama çıkacaklar.

Güneç

İlk provada sahne koreografisinde ve kıyafetlerinde değişiklik yapmayan Litvanya ekibi, ışıklandırmalarda ve kamera açılarında köklü değişiklikler yaptı. Işıklandırmalarda özellikle uzak çekimlerde lacivert renkler önplandaydı.  Uzak çekimlere biraz daha önem verildi.

İkinci provasında ise sesini yormayan solist bazı yerlerde olması gerektiğinden pes tonlarda şarkısını okudu.

Cevat

– SLOVENYA –

Ana’nın zenci gırtlağı muhteşem. Beyazlar içinde. Uzay, yıldızlar, gökyüzü, doğa manzaraları konseptli sahnede Ana çok heybetli duruyor, sahneye ve kameralara hakim. Balad olduğu için desteği az, televote ta ergenlerden çok oy alamaz ama jüriden iyi oy alacağını düşünüyorum. Beyazlar içinde çok hoş görünüyor

Güneç

İlk provaya kıyasla daha sade bir makyaj tercih eden Ana Soklic’in sesini yormayı tercih etmemiş olması da öne çıkan başka bir detaydı. Işıklandırmalar ve kamera açılarında değişiklik yapılmadı.

Cevat

– RUSYA –

Rengarenk bir sahne, kadınlara güç veren mesajlar, etnik Rus kadını figürleri, modern Rus kadınlarının video bağlantı görüntüleri, o koca etnik kostümün içinden kırmızı eşofmanla çıkma detayı, muhteşem vokaller, Manizha’nın sahneye hakimiyeti, rahatlığı ve doğallığı, kıpır kıpır bir koreografi. Ben bayıldım…

Güneç

İlk provaya nazaran köklü bir değişiklik yapmayan Rusya ekibinde göze çarpan ilk detay Matruşka kıyafetinin renginin değişmiş olması,kamera açılarında daha çok yakın çekimlere ağırlık verdi. Ses performansı oldukça başarılı. Bu sefer saydam ekranda da arkaplan yansıtılıyor. Pyro efektler ile performans desteklendi.

Cevat

– İSVEÇ –

Tusse’nin güzel bir enerjisi var. Sesi de yeterli. Gümüş ve siyah detaylarla süslenmiş kırmızı takımıyla yalnız başladığı performansını siyahlar içindeki 4 dansçısı ve 1 milyon sesi temsil eden birkaç başka kişiyle (sanırım vokalisttiler) devam ettirdi. Sahne siyahlı kırmızılı basit bir konseptle başladı (tam anlayamadım). Daha sonra defalarca gördüğümüz yıldızları gördük. İsveç zaten Ajdar’ı gönderse ilk 5’e girer, o yüzden çok da şeyetmemek gerekir 😁🥳

Güneç

Stüdyo versiyonundan farklı olarak şarkının tonunda kalınlaştırma yapması dikkat çeken bir detay olarak göze çarpıyor. Sanatçının kamera ile kontağı ilk provaya nazaran daha iyi. Kamera açılarında ufak değişiklikler yapılmış. Işıklandırma ulusal finaldeki ile neredeyse aynı. İlk provadan farklı olarak şarkının sonlarına doğru kendileri dahil arenanın her tarafı kırmızı ışıkla kaplanıyor.

Cevat

– KUZEY MAKEDONYA –

Şarkıyı dinlerken bir disney animasyonunda beyaz atlı prensine kavuşan prensesin hikayesinde buluveriyorum kendimi . Performans bugün gayet başarılı olmasına karşın şarkı Esc için yetersiz görünüyor .

Hakan

Vasil’in muhteşem sesiyle mest oldum. Vasil’in kalbinden etrafa saçtığı ışık konsepti aynalı tişörtü ile çok güzel oldu.

Güneç

İlk provaya nazaran arkaplanda bazı bölümlerde ufak değişikler yapıldı. 3D efektlere solistin uyumu gayet iyi. Ses performansı olarak solist gayet başarılı.

Cevat

– İRLANDA –

Bugünkü provada ses kontrolünde ciddi sorunlar olduğunu hisssettim . Şarkı maalesef hiçbir heyecan uyandırmıyor, tekdüze bir nakarat ile başladığı gibi bitiyor . İrlanda bu tarz pop şarkılarını son yıllarda çok yolladı, bir Molly den farkı yok bu şarkının , aldığı derece de düşük olacaktır

Hakan

Vasat bir şarkı ama sahne için en azından uğraşılmış. Lesley de olabildiğince iyi yorumluyor. Haritalar, fırtınalar, dalgalar, alevler sahne konseptini oluşturuyor ve Lesley de bütün bu badireleri çıplak ayak yürüyerek aşıyor. Lesley’in enerjisi güzel, şarkısına ve kendisine inanıyor belli, bakalım yarıfinali geçmesine yetecek mi.

Güneç

Rejinin sahne ile koordinesi gayet iyi. Solistin de sahne showu ile uyumu gayet yerinde. Ses performansı gayet iyi. Sahnede solist performans esnasında yüksek efor harcıyor.

Cevat

– KIBRIS –

İlk ve ikinci performansta ufak ses kaymaları hissetsem de üçüncü performansı mükemmeldi . Birinci olursa şaşırmayacağım.

Hakan

Gümüş, kırmızı konseptli sahne daha sonra beklendiği gibi alev aldı (Fuego style). Artık parıltılı mini seksi elbiselerin bayıntı geldi ama Elena’ya yakışmış. Koreografi ve dans performansı gayet iyiydi. Vokallerin de üstesinden geldi.

Güneç

Ses performansı oldukça iyi. Solistin koreografi ile uyumu gayet başarılı. Kamera açıları iyice oturdu ve solistin kamera ile kontağı gayet iyi. Objeler ise zamanında sahnenin içinde yer alıyor. Performans sorunsuz geçti. Son provada ise pyro efektler şarkının sonlarında önplanda

Cevat

– NORVEÇ –

Gayet temiz bir performans. Ancak nasıl bazı şarkılar sahneye çok yakışıyorsa bu şarkı da sahnede çok sönük kalıyor . Toplamda hiçbir heyecan vermeyen, hele ki Kıbrıs’ın ardından dinlemesi çaba isteyen bir şarkı olarak kalıyor ki ben bu şarkıyı dinlenebilir bulurdum.

Hakan

Güneş gözlüklü beyaz melek Tix (alın bandında Tix olduğu özellikle belirtilmiş) 4 kara şeytana zincirlenmiş bir şekilde sahneye çıktı. Biraz fırtına, biraz dalga, biraz da alevlerden oluşan sahneyi vasat olarak tanımlayabiliriz. Ama Norveç bu, finale mutlaka çıkacaktır.

Güneç

– HIRVATİSTAN –

Hafta sonu gerçekleşen ilk provalarda çok etkili bulmamıştım ancak bugünkü provada gayet başarılı idi . Finale çok rahat çıkacak bir şarkı ve performans, finalde ilk 10 u zorlayabilir.

Hakan

Albina ve dansçıları koreografiyi çok iyi uyguladılar. Albina dans ederken vokal performansını da korudu. Sahnenin küçük bir kısmını en efektif şekilde kullandılar. Buz mavisi – gri kostümler pastel renklerin hakim olduğu sahneye uyum sağladı. Sahnede neon ışıklar ve disko konsepti hakimdi.

Güneç

– BELÇİKA –

Herhalde bu yarışmanın en klas şarkısı ya da sahnesi . Elit, ulaşılmaz, karizma vb her türlü tabir yakışıyor . Bu yarışmada bir kara at varsa o da Belçika’dır.

Hakan

Çok klas bir performans. Konsept siyah üstüne kurulmuş. Raymod, Alex, davulcu ve vokalist siyah kadife kumaş kaplı platformda performans sergilerken Geiko sırt dekolteli siyah mini elbisesi ve korkutucu bakışlarıyla güzel bir vokal performans sergiledi. Zindan görüntüsü yanında Geiko’nun dev görüntüsü sahne konseptini tamamladı.

Güneç

Solistin bu provada saç ve makyajı öncekine kıyasla daha iyi. Ancak solistin kamera ile kontağı neredeyse sıfır. Kamera açılarında bir sorun yok. Ses performansı gayet iyi

Cevat

– İSRAİL –

Kusursuz bir performans. Şarkı, sahnede, olduğundan yukarılara taşınıyor ve tekrar izleme isteği uyandırıyor . Finalde ilk 10 arasında olmasını çok olası görüyorum

Hakan

Eden yine kuyruğuna basılmış kedi gibi cırtlıyor. Geyik boynuzu şeklindeki saç modeli ve daha sonra çıkarttığı 70’lerden kalma siyah mini elbisesiyle baya heybetli görünüyor. Dansçılar başarılı. Sahnede Eden illüstrasyonları kullanılmış, onun dışında çok bir numara yok.

Güneç

İlk provadan farklı olarak saçlarını taç şeklinde sabit tutan Eden Alene’nin koreografisinde ufak değişiklikler gözlendi. Şarkının sonunda oluşan taç zaman kısıtlaması olduğu için iptal edildi. Ses performansında ise ilk provada yüksek nota kısımlarında hafif ses kaymaları meydana geldi. Onun dışında koreografi ve kamera açıları aynı.

Cevat

– ROMANYA –

Birinci provadaki korkunç performanstan sonra bugün ne yapacağını çok merak ediyordum . Biraz daha toparlamış görünse de hala problem devam ediyor . Bugünkü her performansı bir öncekinden iyiydi . Sahneye alışmak gibi bir sorunu yoktur umarım , yoksa yarı finalde kötü bir sürprizle karşılaşabiliriz

Hakan

Roxen acil vokal çalışmalı. Belki koreografinin ağırlığından, kız şarkıya giremiyor. Ama kostümler hoşuma gitti. Koreografi ve dansçılarla Roxen’in uyumu da çok iyi. Ama vokalde çok zayıf.

Güneç

İlk provasına nazaran saç tasarımı yapmış şekilde karşımıza çıkan Roxen, koreografi ile uyum sağlamış durumda. Ses performansında ise ilk provaya nazaran daha iyi olmasına rağmen geliştirmeye açık bir performans sergiledi. Kamera açılarında ise değişiklik yapılmadı.

Cevat

– AZERBAYCAN –

Şarkı, koreografisi ile sahneye çok yakışıyor. Performans gayet iyi. İlk sıralarda yer alacağı kesin, birincilik neden olmasın

Hakan

Bizim kız sahneyi ateşe verdi. Kostüm, danslar, vokaller mükemmeldi. Sahnedeki etnik dev objeler, altın küre içindeki kobra detayı efsaneydi. Dansçıların kollarıyla yaptıkları yılan figürü de çok güzeldi. Vokal performansı da çok iyiydi.

Güneç

İlk provaya nazaran radikal değişiklikler yapan Azerbaycan ekibinin en büyük değişikliği kıyafetinde eleştiri aldığı noktaları değiştirmesi oldu. Efendi’nin kendine güveni bu provada daha üst seviyede idi bunu gerçekten çok istiyordum. Ses performansı gayet iyi.

Cevat

– UKRAYNA –

Ukrayna’da grubun solisti Kateryna, kendini iyi hissetmediği için prova stand-in solist ile yapıldı. Covid-19 için PCR testi yapıldı ve sonucu bekleniyor.

GoA yeni bir solistle çıktı. Ben bu kızı daha sempatik buldum. Ama şarkı aynı şarkı. Ukrayna’nın vazgeçemediği orman konsepti yine vardı ama dev koşan adam figürleri olaya biraz orjinallik katmış.

Güneç

Haber: Cem Bulut