Provalarda Üçüncü Gün Tamamlandı!

Eurovision 2021’in provaları tüm hızıyla devam ediyor. Provaların üçüncü gününde San Marino, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Avusturya, Polonya, Moldova, İzlanda ve Sırbistan’ı izledik. İşte ekibimizden provalar hakkında detaylar;

SAN MARINO

Senhit süperdi. Siyah kolları kürklü kostümü ve danslarıyla tam bir showgirl olduğunu tekrar gösterdi. Sahnedeki mavi ağırlıklı renklendirme çok değişik olmasa da iyiydi. Beyazlı kırmızılı dansçılar ve iki vokalist te performansa katkıda bulundu. Flo Rida ise görevini yaptı diyelim. Genel anlamda beğendim.

Güneç

Güne Senhit ile harika bir başlangıç yaptık. Sahnenin başlangıcında başında taç gibi bir kostüm ile çıkıyor. Basın toplantısında bunun nedenini açıkladı. Geçtiğimiz yıl tüm fanlar ona “Freaky Queen” dediği için böyle bir konsept ile açılış yapmak istemiş. Performansın başlangıcında “club kid” stilinde giyinmiş dört dansçı geliyor ve Senhit’in başındaki tacı çıkarıyor, çılgınlık başlıyor. Senhit klibinde de gördüğümüz siyah kostümüyle çıkıyor karşımıza. Yine klipte gördüğümüz baklava deseni ayna şeklindeki platformun üzerinde ve tüm dansçılar ile birlikte bu dönen platfrom üzerinde dans ediyorlar. Performansın çoğu bu platformda geçiyor. Canlı ve parlak renkler, son derece enerjik bir Senhit ve gümbür gümbür vokal eşliğinde Adrenalina’yı dinliyoruz. Şarkının rap kısmında Senhit bu platform’dan ayrılıyor, runway bölümünde rap sanatçısı ile devam ediyor. Küçük sahnede performans sonlanıyor.
Son derece beğendiğim bir sahne oldu. Bence iki senelik emeğin hakkını sonuna kadar görecekler.

Burak

Favorilerimden olan San Marino’yu günlerdir bekliyordum. İlk provasında oldukça başarılı bir performans sergiledi. Şu ana kadar izlediğim tüm provaların en iyisi diyebilirim. Favorim olduğu için de bunu diyorum ama başka kime sorsanız aynı şeyi diyecektir. Kıyafet, şov ve sahneleme muazzam! Göz doldurdu daha ne denilebilir.

Berkay

Karanlık bir ışıklandırma ile başlıyor fakat daha renkli bir başlangıç beklerdim ancak kıyafetleri ile bu açığı kapattılar bence. Dansçıların kıyafetleri gayet hoş ve Senhit’in kullandığı aksesuarlar gerçekten emek sonucu ortaya çıktığı belli oluyor. Ayrıca klipte kullandıkları platformu kullanmaları çok mutlu etti beni. Seyirciyi arada coşturmaya çalışmasının ipucunu aslında Arnavutluk’taki performansında vermişti bu da bence çok iyi bir etken olacaktır. Rap sanatçısı için başka bir sanatçı kullandılar ancak ses performansı olarak gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Sahneyi gayet güzel kullanıyorlar ve genel olarak performans oldukça enerjik.

Cevat

ESTONYA

Uku alev aldı. Ulusal final performansından çok daha iyiydi. Mavi ağırlıklı sahnede ara sıra kırmızı alev detayları kullanıldı. Uku siyah pantolon, beyaz gömlek ve açık papyon içinde her zamanki gibi çok hoş görünüyordu. Vokal performans gayet iyiydi. 2018 şarkısını (Pretty Little Liar) tercih etsem de bu da iyi bence.

Güneç

Aslında ulusal finalde gördüğümüzün neredeyse aynısıydı. Bence Uku sahnede çok güzel parlıyor. Yakın çekimlerin fazlalığından mı bilmiyorum, sahnede asla boş kalmadı. Slovenya’da hissettiğim sahne boşluğunu Uku da hissetmedim.

Burak

Ay teması ve ışığın az kullanılması şarkıyla oldukça uyumlu. Ben başından beri pek sevemezken ilk provasını oldukça başarılı buldum. Sesini de çok iyi kontrol etti. Finale çıkıp çıkmayacağı konusunda emin değilim, yorum yapamıyorum. Kamer açıları… Oldukça iyi kullanılmış. Bakalım ne yapacak göreceğiz.

Berkay

Genel olarak ulusal final ve klipteki temanın aynısı kullanılmış. Kıyafete varana kadar herşey aynı. Eesti Laul performansı eşittir ilk prova diyebilirim. Ancak vokal için kayıt performansı kullanmamış olmaları bir artı bence. Genel olarak güzel ancak final için bilemedim sonucu ne olur.

Cevat

ÇEK CUMHURİYETİ

Altın sarısı parlak ceket Benny’yi açmış. Hip hop kıyafetleri içindeki iki erkek ve daha sonra ortaya çıkan iki kadın dansçı performansa enerji kattılar. Benny sahneye çok yakışıyor ve çok rahattı. Şarkı çok vokal performans gerektirmese de Benny bu işi kıvırdı. Keyifli ve samimi bir performanstı. Finalde görmeliyiz diye umuyorum.

Güneç

Şarkımız sahnenin arkası diyebileceğim bir alanda, Benny’nin ışıklarla çevrili olduğu bir platfromda başlıyor. Benny’de tarz değişikliği görüyoruz. Kısaltıp sarıya boyattığı saçları, parlak sarı ceketiyle son derece eğlenceli duruyor. Benny’ye sahnede dansçılar eşlik ediyor ve hareketli bir kareografi ile performansını devam ettiriyor.

Burak

Şarkıyı çok sevmeme rağmen provalarda oldukça sönük buldum. Ya sesini çok çıkartamadı ya da çok fazla kullanmak istemedi. Sahnelemesi fena değil ama bu kadar hareketli bir şarkı için yine yetersiz buldum. Final bileti için ne yazık ki şanslarını daha da düşürüyorlar. Ama hala hareket ettiriyor, şimdilik önemli olan bu.

Berkay

Çek Cumhuriyeti oldukça eğlenceli bir performans ile karşımıza çıkıyor. En büyük değişiklik ise solist Benny Cristo’nun saçlarını sarıya boyaması oldu. 4 dansçı kendisine eşlik ediyor. Arkaplan ise oldukça renkli. Işıklandırma mavi olmasına rağmen arkaplanın genelde renkli olması tercih edilmiş. Ana sahnede ve orta sahnede de bulunan Çek ekibi tabiri caizse sahnede adım atmadık yer bırakmadılar. Ekibin enerjisini gerçekten tam anlamıyla hissettik. Vokal için kayıt kullanılmamış

Cevat

YUNANİSTAN

Genç Stefania morlar içinde ışıl ışıl çıktı. 4 erkek dansçı beyazlar içindeydi. Sahne ilk başta maviydi. Daha sonra danslara uygun olarak zaman zaman parlak mor zaman zaman gri şehir görüntüleri ekrana geldi. Grafik oyunlarından baya faydalanılmış. Vokal performans iyiydi. Stefani sahneye yakışıyor. Beklediğimden iyiydi. Hayırlısı.

Güneç

Haftanın en merak edilen bir başka ismi Stefania… Stefania sahnede bizi morlar içinde, bir süper kahraman kostümünü andıran kıyafetle karşılıyor. Belki de geçen seneki şarkısına göndermedir. Şarkının nakaratında solistimize bir dansçı eşlik ediyor. Dansçıların vücutları muhtemelen yeşil ekran diyebileceğim kumaşlarla kaplı. Böylelikle tek gördüğümüz dans eden kıyafetler oluyor. Sahnenin ikinci yarısında Sergey Lazarev’den gördüğümüz gibi Stefania led efektlerin olduğu duvara tırmanıyor. Orada bir kaç yatay hareket, görsel efekt görüyoruz. Son olarak durduğu nokta bir binanın tepesi. Arka plan zaten genel olarak bina sülietlerinden oluşuyor. Burada ikinci nakaratın girişinde dansçıların vücudunu kaplayan bandajdan bir teknik hata sebebiyle haberler oluyoruz. Nakaratta dansçıları da yine dans eden kostümler şeklinde binaların tepesinde görüyoruz. Stefania da bu sırada ikiye bölünmüş şekilde gözüküyor ve dans ediyor. Sonlara doğru da binanın tepesinden iniyor, dansçılar geliyor, artık yüzlerini görüyoruz ve klasik bir sanatçı&dansçı sahnelerine tanık oluyoruz.

Genel olarak çok beğendim. Çok güzel uygulanmış bir

Burak

Nasıl denir bilmiyorum ama tam olarak yıktı geçti ortalığı. Hakkını verdi yaptığı işin, her anlamda. Sesi, sahnesi, kareografisi ve efektleri tam bir şölen! Fazla söze gerek yok, finaldeler diyebiliriz şimdiden.

Berkay

Dekolte detaylı bir kıyafet ile sahnede yer alan Stefania tek başına şarkıya başlıyor. Arkaplan genelde koyu pembe tonlarında başlıyor. Nakarata geldiğinde 4 dansçı kendisine eşlik ediyor fakat normalden farklı olarak arttırılmış gerçeklik kullanıldı ve dansçıların sadece kıyafeti görünüyor kıyafet dansı gibi gözüküyor. Stefania da şarkının ikinci bölümünde görünmez platformda şehrin üzerinde gezintiye çıkıyor. Arttırılmış gerçeklik unsuru performansta ciddi anlamda önplanda. Yunanistan sahne anlamında başarılı bir performans sergiledi ancak ses konusunda düzeltme yapması gerekiyor.

İkinci provada ise kamera açılarında ufak hatalar gözüme çarptı. İkinci provada göze çarpan başka bir nokta ise 2.nakaratta Stefania’nın ikiye ayrılmış gibi görüntüsü sahnenin bir parçası mı yoksa teknik hata mı merakla bekliyorum.

Cevat

AVUSTURYA

Vincent Bueno’dan sade ve duygulu bir performans. Şarkıdaki periyodik yükselmeye şarkıya hareket katıyor. Bueno’nun vokal performansı gayet iyi. Lacivert, payetli ceketi de lacivert ve ışıklarla süslenmiş minimal sahneye uyum sağlamış. Beklediğimden iyi çıktı ama ne kadar şansı olur bilemem.

Güneç

Vincent Bueno gerçekten iyi bir şarkıcı. Şarkıyı son derece kusursuz icra etti. Sahnesi çok alışık olduğumuz ortada sanatçının olduğu, ışık oyunları ile desteklenen bir sahne. Karantlık bir havası var sahnenin. Fakat seyirciyi çekmek için yeterli olacağı konusunda emin değilim.

Burak

Işıklandırma haricinde çok beni etkilemedi açıkçası. Basit bir şov hazırlanmış. Sesini idare edebildi provada ve hatta bu sebeple finale çıkabilir. Fakat şarkıda ve şovda bana göre eksik bir şeyler var.

Berkay

POLONYA

İkinci yarı final ilk provaları Polonya ile başladı. Rafal bizi 80’li yılların disco eğlencelerine götürdü. Varşova sokaklarının ışıltılı gece hayatını sahneye yansıtmışlar. Rafal siyah takımıyla çok cool görünüyordu. Güneş gözlüğünü başta ve sonda taktı ama diğer zamanlarda çıkarttı ki buna memnun oldum çünkü gecenin karanlığında güneş gözlüğü takanlar beni hafiften irite eder. Beyazlar içindeki 4 erkek dansçı da bence başarılıydı. Yarı finali geçemeyebilir ama bence geçmeli.

Güneç

Sarkı çok güzel ve karanlık bir sahne ile başlıyor. Rafal’ın çevresinde dansçılar var, ellerinde yuvarlak, ellerinin bir parçası gibi duran fenerler var. Onların yansıttığı ışıklar ortasında şarkı söylüyor. Kamera ile sürekli iletişime geçiyor. Klasik kameraya vurma hilesi yapıyor ve kamera dönüyor. Genel olarak disko havası olan eğlenceli bir şarkı fakat performansı bir noktada ilgi çekici olmaktan çıkıp sıradanlaşıyor. Bu yüzden de finale çıkıp çıkamayacağı konusunda emin değilim.

Burak

Klipteki neon ışık sevdası sahnede de kullanılmış. Dans kareografilerini başarılı buldum fakat performans anlamında oldukça eksik yönleri var. Belki de prova olduğu için sesini kaybetmek istemedi. Bu yönden baktığımızda sıradan ve ortalama duruyor. İkinci provada parlayıp parlamayacağını göreceğiz.

Berkay

Arkaplan 2’ye bölünmüş bir vaziyette şarkıya başladılar. Tabanda ve arkaplanın kalanında ince beyaz çizgilerden oluşan birçok kareler var. Sahnede sevdiğim şeyler bunlar o açıdan beğendim. Işıklandırmalara önem verilmiş. Kendisine 4 dansçı eşlik ediyor. Solistin kıyafeti siyah fakat dansçıların hepsi beyaz kıyafet ile karşımıza çıkıyor. Dansçıların ellerinde aynı zamanda neon ışıklarda mevcut. Bu bana hiç yabancı gelmedi Eurovision yarışması tarihi düşünülünce. Dans koregrafisine solistte eşlik ediyor. Orta sahneyi Polonya ekibi de kullanıyor. Şarkının sonlarında klipte yer alan görseller de arkaplana yansıtılıyor. Şarkının bir bölümünde ise kamerayı solist kendisi yönlendiriyor. Ses performansı ise beklenildiği gibi zayıf. Alijca net olarak harcandı ne yazık ki.

Cevat

MOLDOVA

Eurovision ‘un en güzel kadınlarından Nathalia Gordienko bej rengi mavi taş detaylı mini elbisesi ve elbisesiyle uyumlu topuklu ayakkabılarıyla göz kamaştırdı. Sahnede ona eşlik eden 4 erkek dansçı beyazlar içindeydi. Sahne ışıklı geometrik dörtgenlerle çeşitli ışık oyunları öne çıkıyordu. Nathalia’nın vokal performansı da bekleneni verdi. Hareketli ve seksi bir şarkı olan Sugar sahne şovuyla ön plana çıkacak gibi görülüyor.

Güneç

Bu sene pembe-mavi tonlarını kullanmayanı dövüyorlarmış. Nathalia’da geri kalmak istememiş. Ortada dönen, kare bir platfrom var. Genel olarak solist ve dansçı bunun etrafında kurgulanmış. Dans kareografisi kliple aynı. Bence bu performanstan sonra iddialarda derecesi yükselecektir.

Burak

Dönen bir platform bu yıl adeta gerekli bir malzemeymiş gibi sunuluyor resmen. Eğer geçen yıl ile kıyaslayacak olursak şarkısı daha iyi. Performans anlamında sesini tam anlamıyla kullanmadı ve büyük ihtimalle yarı finale saklıyor. Eğer böyle devam edecekse gerçekten olumsuz bir hava katacak. Sahne kullanımı ve kareografi oldukça yerinde ve başarılı duruyor. İkinci provada her şeyi göreceğiz.

Berkay

İZLANDA

Geçen sene en gıcık olduğum katılımcılardan biriydi İrlanda. Bu seneki parçalarını beğendim. Hamile eşine yazmış olması etkiledi belki de, bence çok şeker. Şarkı klasik müzik ezgileriyle başlayıp elektro pop devam ediyor. Dadi’nin eşi dahil ekibi aynı kıyafetler (evinde, odasındaki ergen konsepti) ve rengârenk bir sahnede kendilerine has koreografileriyle performanslarını tamamladı. Bence kesin finalde.

Güneç

Bu ekip için o sahnede olup, o performansı sergilemek, peynir ekmek yemekmiş gibi. O kadar doğal ve anın içindeler. Şarkının başında sahnenin arka kısmındalar. Yavaş yavaş önlere geliniyor ve bildiğimiz düzen alınıyor. Dadi şarkıyı muazzam söylüyor. Hiç sorun yok. Performansın bir noktasında oyunlarında da gördüğümüz kendilerinin illüstrasyon halleri led ekrana yansıyor. Şarkı da genel olarak klipte gördüğümüz o 80ler havasını sonuna kadar hissediyoruz. Ben bir winner adayı gördüğümüze inanıyorum.

Burak

Favorilerimden biri de İzlanda. O kadar etkileyici buldum ki nasıl ifade ederim bilemiyorum. Ama tamamen başarılı ve profesyonel bir iş var ortada. Sahneyi kullanmaları, şovları, sesi… Her şeyi ama her şeyi 10 numara diyebilirim şarkılarındaki 10’a gönderme yaparak. Çok iyi bir iş çıkarmışlar ne diyebilirim ki…

Berkay

Bilindik kıyafetlerinin yanı sıra omuzlarındaki yıldız detayı öne çıkıyor. Kamera açılarında genelde yakın çekim hakim. Arkaplan ise oldukça renkli ve şarkının belirli yerlerinde kendi yarattıkları çizgi karakterleri görüyoruz. Çok ama çok beğendim. 3 kişide org var ve bu orglar çok fonksiyonlu, kendiliğinden dönüyor. Orgdaki numarayı şarkının sonlarına doğru göreceğiz. Şarkının son nakaratından önce 3 kişi orgları ile birleşip daire şeklini alıyor. Aynı zamanda sahne tabanında da renklendirmeler hakim. Şarkının son bölümünde ise klasik dans koreografilerini sürdürmesinin yanı sıra, arkaplanda çizgi karakterler ve renklendirmeler harika gözüküyordu.

Cevat

SIRBİSTAN

Sanja, Ivana ve Ksenia dekolteli siyah mini elbiseleriyle göz kamaştırdı. Sahneye çok yakışıyorlar. Sesleri de çok iyi. Koreografi şarkıya çok uymuş. Siyah beyaz efektler de sahnede çok iyi görünmüş. Ben çok beğendim.

Güneç

Başlarda siyah-beyaz renklerde başlayan performans, ilerlereyen saniyelerde yine yerini pembeli-mavili tonlara bırakıyor ve devam ediyor. Üçlümüz birbiriyle uyumlu siyah kostümler içindeler. Performanta tam bir hurricane etkisi yaratılmak istenmiş. Sanja’nın vokal ağırlığı son derece yüksek. Genel olarak performans bana derli toplu gelmedi. İkinci provada her şey çok daha güzel olabilecek diye düşünüyorum.

Burak

Şarkı oldukça hareketli ama ben sahnede nedense çok etkili bulamadım. Fazla yorum yapamıyorum Sırbistan için. Her şey ikinci provada belli olacak. Şans verilmeli mi? Evet verilmeli.

Berkay

Siyah beyaz arkaplan ve kırmızı ışıklandırma ile şarkıya başlayan Hurricane ekibinin kıyafetleri siyah renk ağırlıklı ve inci taneleri ile süslenmiş durumda. Şarkının belirli bölümlerinde şarkının sözlerinden kesitler yazıyor. Şarkının nakaratında beyaz ve siyahın yanında kırmızı renkte arkaplana hakim. İlk nakarattan sonra seksi bir dans koreografisi sergiliyorlar. Şarkının ikinci bölümünde ise kırmızı ve beyaz renk ağırlıkta ses performansının ve dans koreografisi ile koordinesi tek kelime ile muazzam. Şarkının ikinci nakaratından sonra disko topu beliriyor ve tüm ışıklar disko topuna vuruyor. Şarkının son bölümünde ise orta sahnede hareketli bir koreografi ile bizlerin karşısına çıkıyor. Genel olarak Sırbistan başarılı bir performans sergiledi. İkinci provada ise şarkının belirli bölümlerinde buharlar yükseliyor ve buna ek olarak şarkının sonunda ise havai fişek benzeri birşey sahne ortasında patlıyor.

Cevat