BAKIŞ AÇISI-14: DANİMARKA

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Danimarka Eurovision tarihinin hat-trick yapmış sayılı ülkelerinden biri. Bir yıl gecikmeli nazar boncuğunu almak onlara uğurlu gelmiş olmalı ki: 1963.2000 ve 2013 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışması’nın zirvesinde yer aldılar.

Danimarkla en kötü derecesini ise Eurovision izleyicilerinin çok sevdiği şarkı ile 2002 yılında Malene’nin seslendirdiği : ”Tell Me Who You Are” ile 0 puanla sonuncu olarak aldı.

1963 yılında ‘Dansevise’ , 2000 yılında ‘Fly On The Wings of Love’ ve en son ‘Only Teardrops’ ile yarışmanın en üstünde yer alan Danimarka 1 yıl gecikmeyle 1957 yılından beri yarışmada boy gösteriyor. 1956 yılında yarışmaya başvuru süresini geciktirdiği için bu yılda yarışamayan Danimarka, Avusturya ve Birleşik Krallık ile 1957 yılında yarışmaya adım atmıştı.

Danimarka yarışmadaki en başarılı grafiği sürekli ilk 10’da yer aldığı 1984-2000 yılları arasında çizdi. Danimarka da Eurovision’a küsen ülkeler arasında yer alıyor. 1966’daki 14.lükten sonra inzivaya çekilen Danimarka 1978 yılında yarışmaya geri dönmüş bu yıl da Mabel’in seslendirdiği ”Boom Boom’ adlı şarkıyla ancak 13 puanla 16. olabilmiştir.

Danimarka’ya en son birinciliği 2013 yılında Emmelie De Forest’in seslendirdiği, yarışma tarihinde en yüksek puan alan ülkeler arasında 15. olan ”Only Teardrops” ile aldı.

Danimarka’nın finallerde en yüksek puanları verdiği ülkeler sırasıyla ; İsveç,Almanya,BirleşikKrallık,İrlanda ve Norveç olurken en yüksek puan aldığı ülkeler ise sırasıyla; İzlanda,Norveç,İsveç,İrlanda ve Birleşik Krallık.

Danimarka ilk katılımında (1957) Birthe Wilke ve Gustav Winckler performanslarının son 11 saniyesinde öpüşmüşler ve bu Eurovision tarihinin ilk öpüşme performansı olarak tarihe geçmiştir.

Danimarka’yı bu sene 2014 yılında Avustralya The Voice serisinin 3.sünde şampiyon olan,geçtiğimiz Melodi Grand Prix’de %36 oyla 2. olan Anja Nissen ‘Where I Am” isimli şarkıyla temsil edecek.

22 yaşında olan Anja yarışmanın hemen ardından Los Angeles’a gitti. Çeşitli Rap ve R&B sanatçılarıyla çalıştı.İkinci single olan ‘Anyone Who Had A Heart’ ile iTunes listesinde 11. sıraya kadar yükseldi.

Danimarka bu sene geçen senelerde de olduğu gibi şarkısını ulusal final yöntemiyle seçti. Süper finale kalan 3 şarkı ‘One’ ‘A.S.A.P’ ve ‘Where I Am’ oldu. Oyların %64’ünü alan şarkı, Danimarka’yı 2017’nin Mayıs ayında Kiev’de yapılacak olan yarışmada Danimarka’yı temsil etmeye hak kazandı.

Temsilciler açıklandıktan sonra bahislerde 18. sırada yer alan Anja ve Danimarka; Londra, Tel Aviv ve Amsterdam’daki gelenekselleşen Eurovision partilerinden sonra 10. sıraya kadar yükseldi. Bu yükselişin provalarda daha da üst sıralara doğru olacağını bilenler var bir de görecek olanlar var.
Güçlü sesi ve yorumuyla sahnede izleyenleri kendisine hayran bırakacak olan Anja, yarışmada sahne performansının en güçlü olacağı temsilci olarak dikkat çekiyor ,rakiplerinin işi zor. Bol şanslar ANJA’MMM

Alper Ö.