BAKIŞ AÇISI-13: FRANSA

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Big 5’ten biri olan Fransa, Eurovision’a ilk kez 1956’da katılarak yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden biri oldu. Yarışmaya 58 kez katıldılar ve bunlardan beşinde şampiyon olarak ayrıldılar.

Yarışmayı en son 40 yıl önce 1977’de kazanan bu büyük Eurovision ülkesi, eski başarılarına hasret. Hatta yakın tarihte, 2014 yılında sonunculuğu bile tattılar.

Geçen yıl Amir’le hem fanların hem de jürilerin gönlünü çalan ve son yıllardaki en iyi derecesine imza atan Fransızlar, bu yıl da benzer bir yöntemle görevlendirme yaptı.

Geçen yıl olduğu gibi, Eurovision temsilcilerini görevlendirme yoluyla belirledikten sonra, sosyal medya üzerinden bir sızıntı olarak kamuoyuna lanse eden Fransa Televizyonu, şarkı belli bir kitleye ulaştıktan ve beğenildikten sonra, “Bu yılki Eurovision temsilcimiz Alma” açıklamasını yaptı.

Son dönemin en popüler Fransızca şarkılarından biri olan Indila’nın Derniere Dance şarkısına benzetilen Alma’nın seslendirdiği Requiem, 9 Şubat 2017’de duyuruldu.

Gerçek ismiyle Alexandra Maquet, 28 yaşında Lyon doğumlu bir şarkıcı. Müzikle dolu bir çocukluk geçiren genç şarkıcı, ailesinin yaşadığı yerler nedeniyle İtalyanca ve Portekizce’yi çok iyi konuşabiliyor.

Alma, Eurovisiona katılma şansı elde ettiği müzisyen Nazım Khaled ile tanıştıktan sonra Fransa’da Warner müzik şirketi ile kontrat yapma şansı budu. 2016 yılında “La Chute estLense” adlı single’ını yayınlandı. 5 mayıs 2017’de ise “Ma Peauaimeé” isimli albümü piyasaya çıkarması bekleniyor.

Yarışmada gecen sene 257 puanla 6.olan Fransa, daha kimler finale çıkar ve hangi sırada yarışır bilemesek de bence finalde yine ilk 10 yapma potansiyeline sahip.

Özellikle fanların “Şarkıya bayıldım ama sahnede ne yapar” düşüncesi, şarkının klibini izleyince benim adıma çözüldü. İki gölgenin dansı ile başlayan ve sonra iki dansçıya dönüşen o koreografi eğer sahnede olacaksa şarkıya değer katar.

Şarkının İngilizce kısımları ise şarkıya çok güzel yedirilmiş ve şarkı sanki başka bir dile geçmemiş gibi geldi bana. Ayrıca kızın ses tonu şarkıya cuk oturmuş, kız sanki bir hikaye anlatırmış gibi ve bu hikaye size nehirde sürükleniyor hissini yaşatıyor.

Şarkının sözleri ise muhteşem. Fransızca bilen televoter kaç kişi olur bilemem ama Fransızca bilenler şarkıya aşık olabilirler, özellikle“ Küçük kızlar kadın olur- Ölüm olduğunu zannettiğin şey- bir kor yığınıdır, daha fazlası değil” sözleri beni benden aldı.

Bu sarkı benim için Fransa’nın “Iletait Temps” şarkısına atılan bir link gibi, o şarkıyı da umutsuzca sevmiştim ve iyi derece almasını istemiştim. Şarkının, yabancı bir fan arkadaşımın dediği gibi “değişik bir soundu” var, bu seneki yarışmanın içimize çektiğimiz temiz bir havası” olacağa benziyor.

Şu an bahis sitelerine göre 10.sırada yer alan şarkıya, 5 euro yatıran 105 -170 euro parayı cebe atabilir. Sonuçta her sene ilk 10’da bu tarz bir iki şarkı görüyoruz. Bir arkadaşımın uçakta yanında oturan adam “Sıra Fransa’da, yarışmayı Alma’ya verecekler” demiş. Kazanır mı bilemem ama bu şarkı iyi bir derece yapacaktır.

Yalçın N.