BAKIŞ AÇISI-15: ARNAVUTLUK

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki macerasına, 2004 yılında başlayan Arnavutluk için Balkan ülkelerinin Eurovision’da en yüzü gülmeyen ülkesi diyebiliriz.

Ülkemize Eurovision yolculuğunda en çok puan veren ülkelerden biri olan Arnavutluk, aynı zamanda ülkemizden de en çok puanı alan ülkelerden biri oluyor. Ortak geçmişizinden kaynaklanıyor olsa gerek Balkan ülkeleri arasında puan konusunda alışverişimizin en iyi olduğu ülkelerden biri diyebiliriz.

Gelin görün ki bu zamana kadar çok iddialı bir şarkı ile gelemeyen Arnavutluk, geçtiğimiz 12 yılda sadece 2 sefer top10 içinde yer aldı ve 6 sefer de final yüzü göremedi. En iyi derecesini 2012 yılında bizi oktavları ve serin duruşu ile büyüleyen Rona Nishliu ile aldı ve yarışmayı 146 puanla 5. sırada tamamladı.

Arnavutluk her sene temsilcisini ilk açıklayan ülke olma özelliğine sahip. Ülkede bir müzik festivali olan, aynı zamanda ulusal final görevini de gören Festivali i Këngës kazananı, ülkesini Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etme hakkına sahip oluyor. Geçtiğimiz yıl final yüzü göremeyen bu güzel ülkeyi, bu sene Lindita Halimi “World” isimli şarkısı ile temsil ediyor olacak.

Şarkı ulusal finalde “Botë” ismiyle yarışıp birinci olduktan sonra, bir gelenek haline gelen düzenle İngilizce’ye çevrildi ve “World” adını aldı. Halimi, duygusal yoğunluğunun yanı sıra yüksek notalarıyla da dikkat çeken bu şarkının altından güçlü vokal performansı ile oldukça takdir toplayarak kalkmakta.

Hayatını Amerika’da sürdüren Halimi’nin, American Idol seçmelerine katıldığını, güçlü sesi ve sağlam vokal yeteneği ile yarışmanın jüri üyelerinden Jennifer Lopez’in dikkatini çektiğini biliyor muydunuz? Eminim ki güçlü vokali ile Eurovision jürilerinin de dikkatini çekecek ve güzel bir sahneleme ile finalde kendine yer bulacaktır.

Lindita ve Arnavutluk’a yarışmada başarılar dileyerek, kör talihlerinin kırıldığını görmeyi umuyorum.

Burak.