YAKIN PLAN-2: Kadri Karahan ile 2016’ya Bakış

Blogumuz www.ogaeturkey.com‘un kısa süre önce tamamladığımız uzun soluklu 2016’ya bakış serisi, okuyuculardan büyük ilgi gördü. Serimizi okuyan isimlerden biri de, yıllardır kendi blogunda müziğin her alanında yazılar kaleme alan Kadri Karahan’dı. Kendisi de sıkı bir Eurovisionsever olan Kadri Karahan, ilk kez kendi blogu www.muzikekspres.com dışında, Türkiye Eurovision Kulübü www.ogaeturkey.com için de 2016’yı değerlendiren bir seri kaleme aldı. Sizlere 3 bölüm halinde sunacağımız seride, Karahan’ın bakış açısından 42 ülkeyi okuma fırsatı bulacağız. Kadri Karahan bu seride değerlendirmelerinin yanısıra, tahminlerine de yer veriyor. Blogumuza farklı bir soluk katan konuk yazarımız Kadri Karahan’a şükranlarımızı sunuyor, siz değerli fanlara da keyifli okumalar diliyoruz. 
Kimdir?
12963945_10153707574404023_6568151159119534997_n
25 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul’da doğdu. Bir dönem tiyatro ile ilgilendi, amatör olarak söz ve beste çalışmaları yaptı. Kişisel web sitesi www.kadrikarahan.net başta olmak üzere çeşitli internet sitelerinde şiirlerine, yazılarına, müzik ve edebiyat içerikli söyleşilerine yer verdi. Gazeteler, dergiler için de özel çalışmalar yaptı. Çeşitli mekanlarda şiir akşamları hazırladı ve sundu. “Ben Bu Filmde Kadri Karahan’ı Oynuyorum” isimli ilk şiir kitabı Mayıs 2008 tarihinde, proje kitabı “Akustik Şiirler” ise 2013 yılında yayınlandı. Birsen Tezer, Neslihan Engin, Kent Şarkıları’, Aida Nadeem ve Sevtap Ünal albümlerinin kapak fotoğraflarını çekti. İlk kişisel fotoğraf sergisini (Akustik Fotoğraflar) 2015’in Aralık ayında açtı. 2014 yılından itibaren “Müzik Ekspres” (www.muzikekspres.com) isimli web sitesinde müzik yazılarına ve söyleşilerine devam etmekte.
YAKIN PLAN-2: İKİNCİ YARI FİNAL
Konuk  yazarımız Kadri Karahan, bugün ikinci yarı final ülkelerini değerlendiriyor.

Eurovision 2016 – Yarı Final 2

 eneda-tarifa-1

Arnavutluk / Eneda Tarifa – Fairytale

Yarışmaya 13. kere katılacak olan ülke olan Arnavutluk dört kere final şansı bulamadı ve aldığı en iyi sonuç 5.lik oldu. Bu seneki temsilcisi Eneda ülkede düzenlenen birçok müzik yarışmasından iyi sonuçlarla ayrılmış, başarılı bir vokal. Şarkısı “Fairytale”i de beğendim ki finali aşacağını da umuyorum.

Gelmiş Geçmiş Arnavutluk Şarkım:

Rona Nishliu – Suss (2012 – 5.)

Dami-Im

Avustralya / Dami İm – Sound of Silence

Avustralya kanalı SBS Eurovision’u yarışmaya katılmamış olsalar bile 1983 yılından beri yayınlamış ve yarışma bu zaman diliminden beri ülkede günden güne bir popüler durum yaratmış.  Hatta öyle ki ülke kendi içinde resmi olmasa da bir oylama bile yapmış, ilerleyen zamanlarda yarışmayı izlemek için salonda, özel kabinler içinde yerlerini almış. Bu duruma kayıtsız kalamayan komite de Avustralya’ya ilk kez geçtiğimiz sene şans vermiş. Evet geçtiğimiz sene ilk kez yarışta yerini aldı ülke ve beşinci olarak yarışmayı tamamladı. Bu sene de olacaklar ve ikinci yarı finalde performanslarını seyredeceğiz. Avustralyalı – Koreli vokal Dami İm ilk stüdyo albümünü 2010 yılında yayınlamış. Üç yıl sonra The X Factor yarışmasının ülkesindeki versiyonunda birincilik kazanmış ve Sony Müzik ile anlaşma imzalamış. Yarışmada şansı çok ama çok yüksek bir şarkı ki ilk beş içinde göreceğimizi düşünüyorum. Özetle bir geldiler pir geldiler.

Gelmiş Geçmiş Avustralya Şarkım:

Zaten bir yarışma şarkıları oldu ve benim o şarkıyı – performansı çok sevdiğimi söyleyemem.

laura_tesoro_boeken_1024

Belçika / Laura Tesero – What’s The Pressure

1956 yılından beri yarışmaya katılan Belçika’nın tek bir birinciliği var ki 86 yılında Sandra Kim ile. Ama beraberinde dört kere de ikincilik yakalamış. Son yıllarda başarı grafiği düşmüş bir ülke, öyle ki sekiz kere finali aşamamış ama bu şanssızlıklarını geçtiğimiz sene kırmış ve dördüncülük yakalanmış. Bu seneki genç ve güzel temsilcileri Laura Tesero ile bakalım neler olacak ama ben final şansı maalesef vermiyorum.

Gelmiş Geçmiş Belçika Şarkım:

Sandra Kim – J’aime La Vie (1986 – 1.)

maxresdefault

Beyaz Rusya (Belarus) / IVAN – Help You Fly

  1. kere yarışa katılan Belarus 8 kere final şansını görememiş, aldıkları en iyi sonuç ise 2007 yılında altıncılık olmuş. Bu sene ülkeyi asıl adı Alexander İvanov olan İvan temsil edecek ve muhtemelen yine final şansı görünmeyecek.

Gelmiş Geçmiş Beyaz Rusya – Belarus Şarkım:

Alyona Lanskaya – Solayoh (2013 – 16.)

poli-genova-if-love-was-a-crime-bulgaria-eurovision-2016

Bulgaristan / Poli Genova – If Love Was a Crime

2005’ten bu yana yarışmanın içinde olan Bulgaristan süreç içinde iki yıl yarışmada yoktu, geçen sene de yoktu, bu sene yeniden devam ediyorlar. En ilginç yanı şu ki sadece bir kere finale yükseldiler ve onda da beşinci oldular. Ülkeyi Poli Genova temsil ediyor ki 2011 yılında da yarıştaydı ve final şansı bulamamıştı. Bu seneki şarkı sevilmiş gibi, sosyal medyada güzel bir ilgi var şarkıya, bu sebepten final şansını bu kez alacaklarını düşünüyorum.

Gelmiş Geçmiş Bulgaristan Şarkım:

Mariana Popova – Let Me Cry (2006 – Finale Yükselemedi)

download

Danimarka / Lighthouse X – Soldiers Of Love

İlk kez 1957 yılında yarışmaya katılan Danimarka’nın üç kere birinciliği var ama ilk on içinde birçok kere yer almayı başarmış. En son geçtiğimiz sene final şansı bulamamış ülkeyi bu sene Lighthouse X isimli grupları temsil edecek. Geçtiğimiz sene ilk albümlerini yayınlayan, üç erkek vokalden oluşan gruba ilk on içinde bir yer gözüküyor.

Gelmiş Geçmiş Danimarka  Şarkım:

Emmelie de Forest (2013 – 1.)

 escgeorgia3345454

Gürcistan / Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz

2007 yılında yarıştaki yerini alan Gürcistan yarışmaya dokuzuncu kere katılıyor. 2009 yılında yarışma şarkıları EBU tarafından yarışmanın gerçekleşeceği ülke olan Rusya’nın lideri Putin’e hakaretli göndermeler içeren sözlerinden dolayı onay almadı ve kendileri de bunu kabul edip başka şarkının sözlerini değiştirmedi, başka şarkı da göndermedi. İki kere finale yükselme şansı bulamadılar ve yükseldiklerinde de iki kere ilk on içinde yer alabildiler. Bu seneki şarkıları da pek iç açıcı değil maalesef.

Gelmiş Geçmiş Gürcistan Şarkım:

Eldrine – One More Day (2011 – 9.)

 Nicky-Byrne-Eurovision-2016-Ireland

İrlanda / Nicky Byrne – Sunlight

İrlanda ki yarışmada rekorları elinde bulunduran ülke. Yarışmayı yedi kere birincilikle tamamlamışlar ki üç sene üst üste birincilikleri mevcut. Johnny Logan efsanesini kim unutabilir, iki birincilik kendisine ait. Katıldıkları yarışlarda 31 kere ilk 10’a, 18 kere de ilk 5’e girmişler. Ama son yıllarda finale yükselemedikleri de olmuş elbette, mesela son iki yıl en taze. Bu sene yarışa Nicky Byrne ile katılıyorlar ki kendisinin şarkıcılık kariyeri kadar da futbolculuk kariyeri var. Öyle ki bir ilginç not da şu kendisine ait. Dünyaca ünlü Westlife grubunun birçok şarkısının da sözleri kendisine aitmiş. Bunlarla da bitmemiş ki bir de sunuculuk kariyeri var kendisinin. Şimdi bu denli dolu bir profilden sonra şarkının çok ama çok iyi olduğunu düşünebiliriz gibi dursa da durum pek öyle değil gibi. Bir şekilde ön finali kesinlikle aşacak ve komşu ülkelerden puanlar alacak ama ötesi çok heyecan vermeyecek gibi.

Gelmiş Geçmiş İrlanda Şarkılarım:

Johnny Logan – Hold Me Now (1987 – 1.)

Johnny Logan – What’ s Another Year (1980 – 1.)

iliba_hovi_star_5

İsrail / Hovi Star – Made of Stars

İlk kez 1973 yılında yarışmaya katılan İsrail’in üç birinciliği var. En son birincileri Dana İnternational’ın “Diva”sı elbette içlerinde en unutulmazı. Dana yıllar sonra yeniden yarışmaya katılmıştı ama bu kez final şansı görmeyerek herkesi de şaşkınlığa uğratmıştı. Aslında yarışmanın önceki tarihlerinde ilk on içinde birçok kere yer aldı ülke ama son yıllarda kabul görmüyor ve finallere yükselemiyor. Dört yıl aradan sonra mesela ilk kez geçen sene finaldelerdi ve 9. olmuşlardı. Hovi Star başarılı bir vokal ve nefis bir ballad hazırlamış yarışma için. Bu sene de finali bir sürpriz olmazsa aşacakları kesin gibi.

Gelmiş Geçmiş İsrail Şarkılarım:

Dana İnternational – Diva (1998 – 1.)

Dana İnternational – Ding Dong (2011 – Finale Yükselemedi)

Nadav Guedj – Golden Boy (2015 – 9.)

Rykka-2

İsviçre / Rykka – The Last Of Our Kind

Eurovision tarihinin ilk birincisi İsviçre hatta aynı isim yani Lys Assia bir sene sonra bir daha katılıyor ve bu kez de ikinci oluyor. Daha sonra iki kere daha katılıyor ve onlardan birinde yine ikinci diğerinde sekizinci oluyor. Ülkenin bir birinciliği daha var ki o da 88 yılında Celine Dion. Eurovision’un müzik dünyasına kazandırdığı en büyük isimlerden biri kendisi. Ama gel gelelim son yıllarda başarı grafiği çok düşük ülkenin, Son on yılda sadece üç kere finale yükselmiş. Bu sene ülkeyi yine Dion gibi Kanadalı olan bir isim Rykka temsil edecek. İkinci yarı finale çok güçlü şarkılar yok gibi, belki tamamen bu açıktan finali geçebilir bir şarkı ya da belki de hakikaten soundu ile dikkat çekebilir de haklı bir çıkış olur, bekleyip göreceğiz.

Gelmiş Geçmiş İsviçre Şarkım:

Celine Dion – Ne Partez Oas Sans Moi (1988 – 1.)

timthumb

Letonya / Justs Sirmais – Heartbeat

2000 yılında yarışmaya ilk kez katılan Letonya o yıl yarışmada 3. oldu. İki yıl sonra ise ilk birinciliklerini aldı. Altı yıldır finale yükselme şansını bulmuyordu ki geçtiğimiz sene bu kırıldı ve 6.lık yakaladılar ve müthiş bir vokalle katıldılar. Ben şarkısından pek bir şey anlamadım, ülke finali performansı da oldukça sönüktü.

Gelmiş Geçmiş Letonya Şarkım:

Aminata – Love İnjected (2015 – 6.)

Donny-Montell

Litvanya / Donny Montel – I’ve Been Waiting For This Night

İlk kez 94 yılında yarışmaya katılan Litvanya ikinci kere 99 yılında yarışmada yerini almış. 2000 ve 2003 yıllarında da katılmamış ama sonra ara vermemiş. Gördükleri en büyük derece altıncılık olmuş. Ülkeyi bu sene temsil eden solisti 2012 yılındaki yarışmadan da anımsıyoruz ki 14.lük ile tamamlamıştı yarışı. Klasik bir Eurovision balladı ama final şansı bulma şansı yüksek.

Gelmiş Geçmiş Litvanya Şarkım:

Yok

Kaliopi_photo_3

Makedonya / Kaliopi – Dona

Yarışmaya ilk kez 1996 yılında katıldı Makedonya ki o günkü temsilcileri Kaliopi ile 20 yıl sonra yeniden buluşuyoruz. Fakat şu notu düşelim, o seneki yarış resmi ilk katılışları kabul edilmiyor çünkü komite yedi ülkeyi bir ön elemeden geçiriyor ve dahil etmiyor. Kaliopi ile ilgili de bir not düşelim, kendisi 2012 yılında ikinci kere ülkeyi temsil ediyor ama onda da 13. oluyor. Katıldığı bu iki yarışta olduğu gibi bu yarışta da ülkesini kendi dilinde temsil edecek Kaliopi. Ben şarkıyı çok sevdim ve finalde de dinlemek isterim. Bu arada imajının İsveç birincisi Loreen’i anımsattığını da eklemeden geçmeyelim.

Gelmiş Geçmiş Makedonya Şarkım:

Esma & Lozano (2013 – Finale Yükselemedi)

Dsyxj44g2Q608obwsGYT2A5ezbzxkkUd3LvgK9ZDsknQ

Norveç / Agnete – Icebreaker

1960 yılında ilk kez yarışmaya katıldı Norveç ve daha sonra o günden bugüne iki sene haricinde hep uğradı. Üç birinciliği var ki bunlardan biri dünyaca çok sevildi: Secret Garden. Geneline baktığımızda ilk on ülke içinde birçok kez yer almayı başarmış ve iki yıldır da yarışmayı 8. olarak tamamlamış. Ülkeyi bu sene The BlackSheeps grubunun üyelerinden Agnete temsil edecek. Ara ara ritmi yükselen ara ara düşen şarkıda vokal performansı muhteşem, kesinlikle favorilerim arasında.

 Gelmiş Geçmiş Norveç Şarkım:

Secret Garden – Nocturne (1995 – 1.)

Screenshot_3-4-620x330

Polonya / Michal Szpak – Color of Your Life

İlk kez 1994 yılında yarışmaya katılıyor ülke ve 2. alıyor. Daha sonrası kayda değer de hiç başarısı yok. Son iki senedir finali de aşıyorlar ki bu sene de onlar için kolay olacak gibi zira Szpak’ın şarkısına sosyal medyada büyük bir ilgi var ve bu şaşırtıcı bir durum değil, gayet keyifli şarkısı.

Gelmiş Geçmiş Polonya Şarkım:

Yok

Manuella-Brecko_fotoMaticKos

Slovenya / ManuElla – Blue and Red

94 yılından beri yarışın içinde olan ülke en iyi derecesini 2000’li yılların başında almış. Ama çok gariptir ki son sekiz yıldır final şansını hiç bulamamış. Bu sene de bu şansı bulması zor görünen ülkelerden.

Gelmiş Geçmiş Slovenya Şarkım:

Quartissimo feat. Martina Majerle – Love Symphony (2009 – Finale Yükselemedi)

Sanja-Vucic

Sırbistan / Sanja Vucic – Goodbye

Ayrı devlet olarak girdiği ilk sene yani 2007’de kendi dillerinde söyledikleri şarkıları ile birincilik kazandı Sırbistan. Bir süre kendi dillerinde söylemeye devam ettiler ki ilk kez geçen sene İngilizce şarkı ile katıldılar ve 10.luk kazandılar. Bu sene de şarkıları İngilizce ve kesinlikle öne çıkacak şarkılar içinde “Goodbye”. Sahne performansını merakla beklediğim şarkılar arasında.

Gelmiş Geçmiş Sırbistan Şarkılarım:

Marija Serifovic – Molitva (2007 – 1.)

Zeljko Joksimovic – Nije Ljubav Stvar (2012 – 3.)

Screenshot_2-1-620x330

Ukrayna / Jamala – 1944

Ve Ukrayna. Çok net söyleyebilirim ki benim birincim kendisi yani Jamala. Çok etkileyici bir ses, şahane bir şarkı ki Kırım Tatarcasına da bir yerinde yer veriliyor sözlerinde; zaten şarkı Kırım sürgününe yazılmış ve bu anlamda bir de ağıt içeriyor. Türkiye’ye karşı büyük de bir sevgisi varmış kendisinin, bizlerin de şarkıyı çok sevdiği kesin, en azından yarışmaya oy verecek ülkelerdeki Türkler eminim oy kullanacaklar kendisine, keşke birinci olsa. Eurovision’da Ukrayna her zaman sempatik geldi bana. Katıldığı ikinci yıl Ruslana’yı kazandırdı müzik dünyasına. Verka Serduçka ve Ari Lorak ile iki kere ikincilik yakaladı ve finalleri her seferinde aştı.

Gelmiş Geçmiş Ukrayna Şarkılarım:

Ruslana – Wild Dances (2007 – 1.)

Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumba (2007 – 2.)

Final Tahmini

Avustralya

Bulgaristan

Danimarka

İsviçre

Letonya

Makedonya

Norveç

Polonya

Sırbistan

Ukrayna