YAKIN PLAN-1: Kadri Karahan ile 2016’ya Bakış

Blogumuz www.ogaeturkey.com‘un kısa süre önce tamamladığımız uzun soluklu 2016’ya bakış serisi, okuyuculardan büyük ilgi gördü. Serimizi okuyan isimlerden biri de, yıllardır kendi blogunda müziğin her alanında yazılar kaleme alan Kadri Karahan’dı. Kendisi de sıkı bir Eurovisionsever olan Kadri Karahan, ilk kez kendi blogu www.muzikekspres.com dışında, Türkiye Eurovision Kulübü www.ogaeturkey.com için de 2016’yı değerlendiren bir seri kaleme aldı. Sizlere 3 bölüm halinde sunacağımız seride, Karahan’ın bakış açısından 42 ülkeyi okuma fırsatı bulacağız. Kadri Karahan bu seride değerlendirmelerinin yanısıra, tahminlerine de yer veriyor. Blogumuza farklı bir soluk katan konuk yazarımız Kadri Karahan’a şükranlarımızı sunuyor, siz değerli fanlara da keyifli okumalar diliyoruz. 
Kimdir?
kk
25 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul’da doğdu. Bir dönem tiyatro ile ilgilendi, amatör olarak söz ve beste çalışmaları yaptı. Kişisel web sitesi www.kadrikarahan.net başta olmak üzere çeşitli internet sitelerinde şiirlerine, yazılarına, müzik ve edebiyat içerikli söyleşilerine yer verdi. Gazeteler, dergiler için de özel çalışmalar yaptı. Çeşitli mekanlarda şiir akşamları hazırladı ve sundu. “Ben Bu Filmde Kadri Karahan’ı Oynuyorum” isimli ilk şiir kitabı Mayıs 2008 tarihinde, proje kitabı “Akustik Şiirler” ise 2013 yılında yayınlandı. Birsen Tezer, Neslihan Engin, Kent Şarkıları’, Aida Nadeem ve Sevtap Ünal albümlerinin kapak fotoğraflarını çekti. İlk kişisel fotoğraf sergisini (Akustik Fotoğraflar) 2015’in Aralık ayında açtı. 2014 yılından itibaren “Müzik Ekspres” (www.muzikekspres.com) isimli web sitesinde müzik yazılarına ve söyleşilerine devam etmekte.
YAKIN PLAN-1: BİRİNCİ YARI FİNAL

 

Eurovision Şarkı Yarışması’ndayız.

Bu sene 61. kez gerçekleşecek yarışmanın ev sahibi İsveç.  Ericsson Globe sahnesinde 10 – 12 – 14 Mayıs tarihlerinde izleyeceğimiz Eurovision’un şarkılarını bu süreç içinde tek tek mercek altına almak istedim. Bu şarkıları dinlerken de ülkelere göre mini istatistikler, görüşler sunmak istedim. Evet bir süredir Türkiye bu yarışta kendince bahanelerinden dolayı yer almıyor ama bu biz Eurovision fanlarının coşkusunu kesinlikle elinden almıyor.  Biz yine aynı aşkla ekran karşısında olacağız.

Bir de not: İsveç’te Nisan ayı içinde bulundum ve şehirde Eurovision adına hiçbir hareketlilik görmedim. Sonrası neler oldu, nasıl bir gece olacak bilmiyorum ama en azından daha bir oraların soluğunu bilerek, hissederek izleyeceğimi düşünüyorum. Belki şartları zorlayıp orada yeniden olmam mümkündü ama bu er geç bir gün olacak, bir gün o sahnelerde ben de yerimi alacağım, ama nerede, hangi ülkede kim bilir  🙂

Eurovision 2016 – Yarı Final 1

 Zoe

Avusturya / Zoe – Loin d’ici

Eurovision tarihinde iki kere birincilik kazanan Avusturya’yı bu sene Zoe Straub temsil edecek. 2005 yılında da ülkesinde şansını deneyen, Eurovision seçmelere katılan ama kazanamayan Zoe’nin aynı yıl ülkesinde yayınladığı “Mon Coeur a Trop Aime” isimli şarkısı ses getirmeyi başarmış. Aynı zamanda iki de sinema filminde oynayan genç şarkının ülkesini temsil edeceği şarkı Fransızca. Avusturya için bu bir ilk. Şarkı için çekilen animasyon klip her ne kadar kendini izletmeyi başarsa da şarkısı için aynı şeyleri söylemek zor, şarkı klasik Eurovision çizgisinde olmaktan öteye gidemiyor ve final şansı çok zor gibi görünüyor.

Gelmiş Geçmiş Avusturya Şarkım:

Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix (2014 – 1.)

 samra-fotokate-kondratieva1-jpg

Azerbaycan / Samra – Miracle

Azerbaycan yarışmaya dokuzuncu kere katılıyor ama bu kısa soluklu sürecine rağmen bugüne kadar bir birincilik, bir ikincilik, bir üçüncülük, bir dördüncülük, bir beşincilik, bir de sekizincilik almayı başarıyor ve toplamda altı kere ilk on içinde yer alıyor. Ülkeyi bu sene Samra Rahimli “Miracle” isimli şarkı ile temsil ediyor ki kendisinin kim olduğunu araştırdığımızda öğreniyoruz, kendisi “O Ses Türkiye ve The Voice of Azerbaijan yarışmasına da katılmış. Bildiğiniz üzere geçen sene de ülkeyi temsil eden sanatçıları yani Elnur Hüseyinov’da aynı yarışmanın ülkemiz versiyonunda yer almıştı ve birinci olmuştu.  “Miracle” güzel bir şarkı, Samra nefis bir yorumcu ki Azerbeycan’ın Eurovision seçkilerine her zaman güveniyorum ve ilk on ülke içinde gözüm kapalı yer alacak biliyorum.

Gelmiş Geçmiş Azerbaycan Şarkılarım:

Aysel & Arash – Always (2009 – 3.)

Ell & Nikki – Running Scared (2011 – 1.)

Ferid Memmedov – Hold Me (2013 – 2.)

 ES__11_of_14__Ana_Rucner__Fuad_Backovi___Deen__Dalal_Midhat_Talaki____Jasmin_Fazli___Jala

 

Bosna Hersek /  Dalal & Deen feat Ana Rucner and Jala –  Ljubav Je

93 yılında ilk kez yarışmaya katılan Bosna Hersek’in bugüne kadar bir birinciliği görünmüyor. Ülkeyi bu sene Dalal & Deen temsil ediyor ve kendilerine çellist Ana Rucner ve rap vokallerde Jala eşlik ediyor ki şarkıda çok fazla bir iç içe durumu var, sanki zorlama bir hâl ve tam olarak etkilenmemize engel oluyor bu. Bir yerde yarışmada ilgi çekecek bir yerde ama bir yerde de çok bir heyecanında değil. Bir de not ki Eurovision’a son üç yıldır katılmadı Bosna Hersek ve geri dönüşünü bir dost ülke olarak alkışlamak gerek.

Gelmiş Geçmiş Bosna Hersek Şarkım:

Hari Mata Hari – Lejla (2006 – 3.)

 

 eurovision_song_contest_2016_renelt_03072016_q9b1081_2_copy

Çek Cumhuriyeti / Gabriela Guncikova – I Stand

İlk kez yarışmaya 2007 yılında katıldılar, iki sene hariç beş kere sahnede oldular ama hiçbirinde ön finali geçemediler. Bu sene ülkeyi temsil edecek Gabriela iki albümü de olan, ülkesinde sevilen bir isim. Sadece şarkıya çektiği klibin muhteşemliği için bile belki final şansını bulmalı ki şarkı ve şarkıcı da çok başarılı, ben bu sene finalde olmalarını dilesem de maalesef

Gelmiş Geçmiş Çek Cumhuriyeti Şarkım:

Yok

                                                                                                                                                                           armenia-2016-iveta-mukuchyan       

Ermenistan / İveta Mukuçyan – LoveWave

Yarışmaya onuncu kere katılan Ermenistan bu süre içinde sadece yarışmanın Azerbaycan’da gerçekleştirilen ayağında yer almadı. En iyi derecesi iki kere dördüncülük olan ülkeyi bu sene İveta Mukuçyan temsil edecek. Aynı zamanda modellik de yapan İveta’nın müzik kariyerinde iki solo iki düet single çalışması yer alıyor.  Şarkı genel olarak başarılı, sahnedeki sunumunu merak edeceğim bir çalışma ki ilk on şarkı içinde yer alacağını düşünüyorum.

Gelmiş Geçmiş Ermenistan Şarkım:

Eva Rivas – Apricot Stone (2010 – 7.)

 Juri-Estonia

Estonya / Jüri Pootsmann – Play

Sadece 2001 yılında bir birincilik kazanan Estonya yarışmada sekiz kere finali bile aşamadı. İlk kez 1993 yılında yarışmaya merhaba diyen ülke maalesef hiçbir popüler isimle, şarkı ile anılmadı ki bu seneki seçimleri “Play” güzel bir şarkı, solisti başarılı bir yorumcu, aynı kaderi yaşasın istemem.

Gelmiş Geçmiş Estonya  Şarkım:

Elina Born & Stig Rasta – Goodbye To Yesterday (2015 – 7.)

 Eurovision-2016-Finland-Sandhja-Sing-It-Away-Lyrics

Finlandiya /  Sandhja – Sing it Away

1961 yılında ilk kez yarışmaya katılan ülke o günden bugüne sadece bir kez birincilik kazandı ki gelmiş geçmiş en enteresan (benimse hiç sevemediğim) birincilerinden biriydi Lordi grubu. Altı kere yarışmaya katılmayan ve beş kere de final şansı bulamayan ülkeyi bu sene Sandhja temsil edecek. Ben yarışmanın en renkli isimlerinden biri olacağını, finali aşacağını ve iyi bir sonuçla yarışmadan ayrılacağını düşünüyorum kendisinin ve ekibinin.

Gelmiş Geçmiş Finlandiya  Şarkım:

Hanna Pakarinen – Leave Me Alone (2007 – 17.)

 douwe_bob_the_netherlands2

Hollanda / Douw Bob – Slow Down

Bugüne kadar dört birinciliği olan Hollanda maalesef 2000’li yıllarda Eurovision’da çok fazla şans bulamadı ve dokuz kere finali aşamadı. En son 2014 yılında bir ikincilik yakaladı ki The Common Linnets’in şarkısı hakikaten nefisti. Bu sene ülkeyi Douw Bob temsil edecek. Ülkesinde iki albümü, dört single çalışması olan müzisyen piyano ve gitar çalabiliyor ve tarzını country – folk olarak tanımlıyor. Eli yüzü düzgün bir şarkı olsa da bu sound Eurovision’da çok fazla şans bulamıyor ama her şekilde finali aşması da kaçınılmaz duruyor.

Gelmiş Geçmiş Hollanda Şarkım:

Teach-In – Ding-A-Dong (1975 – 1.)

The Common Linnets – Calm After The Storm (2014 – 2.)

 

 nina_kraljic_0007-1200x800

Hırvatistan / Nina Kraljic – Lighthouse

İlk kez 1993 yılında yarışmaya katılan ülke en son 2014 ve 2015 yıllarında yaşadıkları kriz ve aldıkları kötü sonuçlardan dolayı yer almamıştı. Yani iki sene sonra yeniden yarışmaya dönüyor ülke ve şansını Nina Kraljic ile denemeye hazırlanıyor. Doğrusu beklediklerine değebilir çünkü alternatif rock – indie pop starları çok başarılı, klip olağanüstü ve şarkıları nefis. Kesinlikle favorim. Umuyorum sahne şovuna sıkı hazırlanırlar.

Gelmiş Geçmiş Hırvatistan Şarkım:

Doris Dragovic – Maria Magdalena (1999 – 4.)

  maxresdefault

İzlanda / Greta Salome – Hear Them Calling

1986 yılında ilk kez yarışmaya katılan İzlanda geçen süreç içinde en fazla sadece iki kere ikincilik görmüş bir ülke, yine bu zaman diliminde iki kere de yarış içinde yer almamış. Ülkeyi temsil eden Salome 2012 yılında da yarıştaydı ve derecesi 20.lik oldu. Son derece sıkıcı başlayan bu seneki şarkısı ilerleyen dakikalarda hızlansa da çok fazla heyecan sunmuyor. Fakat bir not: şarkının ülke seçmelerindeki sahne şovu mükemmeldi ve Loreen’in, Mans’in yani İsveç birincilerinin sunumuna yakın / ortak bir benzerlikteydi. Aynı sahne burada sunulacak mı merak ediyorum.

Gelmiş Geçmiş İzlanda Şarkım:

Yohanna – İs İt True (2009 – 2.)

 highway-the-real-thing

Karadağ / Highway – Real Thing

İlk kez 2007 yılında yarışmaya katılan Karadağ beş kez finali geçememiş kaldı ki geçtiğinde de çok sağlıklı sonuçlar almamış. Bu sene ülkeyi Highway isimli bir rock grubu temsil ediyor. Geçen sene gerçekleşen X Factor Adria yarışmasından ülkenin tanıdığı grubun şarkısı kesinlikle bu yarışmanın farklı şarkılarından ama bir sürpriz olmazsa çok kişi de ilgilenmeyecek.

Gelmiş Geçmiş Karadağ Şarkım:

Zeljko Joksimovic – Lane Moje (2004 – 2.) / Sırbistan & Karadağ olarak

 Minus-One

Kıbrıs Rum Kesimi / Minus One – Alter Ego

1981 yılından bugüne yarışmaya katılan Kıbrıs Rum Kesimi yine hiç birincilik kazanamamış ülkelerden. Görebildiği en iyi sonuç beşincilik olmuş ki son yıllarda finale bile çıkma şansını birkaç kere bulmuş. Ülkeyi bu sene Minus One grubu temsil ediyor.  Pop rock soundlarda bir şarkı ki ben sevdim ve en azından final şansını görmesini diledim.

Gelmiş Geçmiş Kıbrıs Rum Kesimi Şarkılarım:

Lisa Andreas – Stronger Every Minute (2004 – 5.)

İvi Adamu – La La Love (2012 – 16.)

 680x0

Macaristan / Freddie – Pionner

Katıldığı yıl 1993’ten bugüne yarışmada şans bulamamış ülkelerden biri de Macaristan. Genellikle son yıllardaki ön final aşabilse de yarışma iyi derecelerle tamamlayamamış. Ülkeyi bu sene Freddie isimli genç bir müzisyen temsil ediyor. Şarkının ulusal seçmelerinde Freddie’nin performansı beni etkiledi ama asıl gecede neler olacak bekleyip göreceğiz. Şansını yüksek görüyorum.

Gelmiş Geçmiş Macaristan Şarkılarım:

Andras Kallay-Saunders – Running (2014 – 5.)

Kati Wolf – What About My Dreams (2011 – 22.)

ByeAlex – Kedvesem (2013 – 10.)

 Malta-Walk-on-Water-8

Malta / Ira Lisco – Walk On Water

1971 yılından beri yarışmada olan ülkelerden Malta, sadece dört kere katılmamış. En iyi dereceleri ikincilik olmuş ki çok aklımızda yer eden şarkılarda sunamamış. Bu sene ülkeyi temsil eden isim Ira Lisco. Kendisi yarışmada 2002 yılında da ülkesini temsil etmiş ve çok güzel bir şarkı olmamasına rağmen ikinci olmuş. Güçlü ve güzel seslerden, bu seneki şarkısı da kesinlikle ilk onda olmayı hak ediyor.

Gelmiş Geçmiş Malta Şarkım:

Chiara – Angel (2005 – 2.)

 Lidia-Isac-Moldova-2016-pre-SF-interview-600x400

Moldova / Lidia İsac – Falling Stars

Son üç katıldığı yarışta da final şansı göremedi Moldova ve büyük ihtimalle de bu sene de göremeyecek. Tek başarısı 2005 yılında beşincilik olmuş.

 Gelmiş Geçmiş Moldovya Şarkım:

Pasha Parfeny – Lautar (2012 – 11.)

Sergey-Lazarev

Rusya / Sergey Lazarev – You Are The Only One

Rusya ilk kez 1994 yılında yarışmada yerini alıyor ama özellikle 2000’li yıllarda başarıyı yakalıyor. Yarışmacıları ile de özellikle bu yıllarda çok konuşuluyor. Bir kere Dima Bilan ile birinciliği yakalıyor ki sene 2008 ama Bilan’ın 2006 yılında bir de ikinciliği oluyor. Yine Alsu, t.A.T.u., Buronovskiye Babuşki, ve en son geçen sene Polina Gagarina ile de ilk üçte yerleri mevcut. Ülkenin bu seneki temsilcisi de yine güçlü isimlerinden bir tanesi ki birincilikle ayrılırsa şaşırmamalı. Lazarev 83 doğumlu bir müzisyen. Üç albümün yanında birçok single çalışmaya imza attığı gibi ayrıca dans ve oyunculuk kariyeri de yapmış bir isim.

Gelmiş Geçmiş Rusya Şarkım:

Anastasiya Prihodko – Mamo (2009 – 11.)

O sene yarışma Rusya’da gerçekleşmese belki Prihodko daha üst sıralarda yerini alabilirdi. Şarkı ve sahne şovu muhteşemdi ama derecesi 11.lik oldu, üzüldüğüm sonuçlardan bir tanesi ama neyse ki o gün bugündür garip bir şekilde Prihodko hayranıyım.

t.A.T.u. – Ne Ver Ne Boysya (2003 – 3.)

Sertab Erener’in Türkiye’ye birincilik getirdiği seneydi. Kazanmamız elbette çok güzeldi ama kabul ediyorum ki t.A.T.u çok ama çok iyiydi. Dünyada önemli bir dinleyicisi olan ikilinin birinci gelememeleri hakikaten çok ilginçti.

 eurovision-da-san-marino-icin-yarisacak-olan-8231512_x_o

San Marino / Serhat – I Didn’t Know

Bu seneki yarışın Türkler için heyecanı ki dünya ne küçük işte,  çok ilginç diyebiliriz ki Serhat Hacıpaşalıoğlu ülkeyi temsil ediyor, bestecisi de Olcayto Ahmet Tuğsuz şarkının. Riziko yarışması ile tanıdık kendisini, daha sonrası müzik dünyasında da şarkıları ile karşılaştık. Ama sesini bizlerden daha çok yurt dışında duyurmayı hedefledi Serhat. Viktor Lazlo, Tamara Gverdsiteli ile düetler yaptı mesela. Ama kalbimiz onunla olmasına rağmen kabul edelim ki San Marino yarışa altı kere (üç kere aynı isimle) katıldı ve sadece 2014 yılında finali geçti ve onda da ana finalde sondan ikinci oldu.

Gelmiş Geçmiş San Marino Şarkım:

Yok

 greece-2016-argo-utopian-land-white-584x400

Yunanistan / Argo – Utopian Land

Yunanistan ilk kez 1974 yılında yarışmaya katıldı. Özellikle 2000 yılından sonra yarışmayı daha fazla önemsediği gönderilen isimlerden kendini gösterdi. Ülkenin sevilen müzisyenleri, grupları bir bir sahnede yerlerini aldı. Mesela Sakis Rouvas; gerek sesi gerekse karizması ile iki kere Eurovision sahnesindeydi ve birinde 3. Birinde 7. oldu. Antique vardı mesela onlar da çok iyiydi ve yeri üçüncülüktü. Anna Vissi ile biraz hayal kırıklığına uğrasalar da Helena Paparizou ile birinciliğe nihayet kavuştular. Bir de not, hiç finali aşamama sorunu yaşamadılar ve hep Kıbrıs Rum kesiminden 12 puan aldılar 🙂 Bu seneki şarkılarına gelince yine eminim finale direk çıkacaklar, hiç kasmadan, yorulmadan çünkü Argo’nun şarkısı (aynı zamanda klibi de öyle) bunu hak edecek.

Gelmiş Geçmiş Yunanistan Şarkılarım:

Antique – Die For You (2001 – 3.)

Helena Paparizou – My Number One (2005 – 1.)

Anna Vissi – Everything (2006 – 9.)

Lukas Yorkas feat. Stereo Mike – Watch My Dance (2011 – 7.)

Sakis Rouvas – Shake İt (2004 – 3.)

 

 

Final Tahmini

 

Azerbaycan

Ermenistan

Estonya

Finlandiya

Hırvatistan

İzlanda

Kıbrıs Rum Kesimi

Macaristan

Rusya

Yunanistan