BAKIŞ AÇISI-19: YUNANİSTAN

greece-2016-argo-utopian-land-white-584x400

Onikipuan forumunun deneyimli üyesi Burak’ın bakış açısından Argo ve Utopian Land

2016 yılında Yunanistan’ı Christina Lachana, Maria Venetikidou, Vladimiros Sofianidis, Kostas Topouzis, Ilias Kesidis ve Alekos Papadopoulos’dan oluşan Argo isimli grup “Utopian Land” isimli şarkıyla temsil edecek. Grup, Europond olan isimlerini yarışmaya katılımları kesinleştikten sonra değiştirerek Argo adını aldı.

Şarkıyla alakalı ilk izlenimim Yunanistan’ın özüne döndüğü yönde. Etnik bir alt yapısı olan şarkı “Jon Ola Sand abi Yunanistan’dan geldim, Eurovision’a katılacam” diye bağırıyor. Şarkı başladığına tınıların bizim kulağımıza ne kadar yakın olduğunu görüyoruz. Politik olarak yıllarca anlaşamayan iki yaramaz çocuk gibi olsak da birbirimize ne kadar benzer olduğumuzu müziklerimiz gösteriyor. (Bu noktada Eurovision bir kere daha amacına ulaşmış oluyor.) Nakaratı İngilizce olan şarkının rap kısımları Yunanca olarak çıkıyor karşımıza. Yunanca Rap’e kulağımın alışık olmadığından mıdır yoksa müzik ve sözleri birlikte oturtamadığımdan mıdır bilemiyorum rap kısmını oldukça başarısız buldum. Bu durumun şarkıyı aşağı çekeceğini düşünüyorum.

Şarkının vokal olarak bekleneni karşıladığını düşünmüyorum. Bana göre şarkı başladığı yerden yükselişe geçen, sözler ilk başladığında (İngilizce kısım) yükselişi duran ve düz ilerleyen, rap kısmı girdiğinde ise düşüşe geçen bir grafik çiziyor. Şarkının nakaratının evrensel dil olan İngilizce olarak hazırlanmış olması mantıklı bir sunum şekli. Şarkıyı dinlerken kopmaya başladığınızda en azından bildiğiniz bir kaç cümle duyuyor ve tekrar şarkıyı dinlemeye koyuluyorsunuz. Bu anlamda şarkıyla alakalı olumlu bir yön.

Alt yapısına baktığımızda bunun da yeteri derecede başarılı olduğunu düşünüyorum. 2016 yılı, şarkılarda etnik öğelerin az olduğu bir yıl. Bu şarkının alt yapısı ise bu eksiği kapatmak için hazır gözüküyor. Fakat şarkının önünde büyük bir engel var. Yarı final.. İlk defa Yunanistan’ın bir yarı finalden çıkma ihtimalinin oldukça zor olduğunu düşünüyorum. Bulunduğu birinci yarı finalde yarışmanın favorilerinden gösterilen adaylar var. Bunun dışında yapılan Ogae oylamarında yarı finaldeki bir çok rakibi Yunanistan’dan daha iyi puanlar almış durumdalar. Yani Yunanistan için işler gerçekten zorlaşıyor.

Yunanistan, en son ne zaman bu kadar tatmin etmeyen bir aday gönderdi hatırlamıyorum. Eğer finale çıkarsa, finalde +15 bir derece alacağını düşünüyorum. Henüz herhangi bir canlı performanslarını izleyemediğimizden ve performansları hakkında herhangi bir tüyo vermediklerinden performanslarını merakla bekliyorum. Çünkü finale çıkıp çıkmamalarının ya da bir iki sıra yükseklişte olup olmamalarının şov performanslarına bağlı olduğunu düşünüyorum.  Olabilecek bu zamana kadarki en yakın performanslarının “Alcohol Is Free” bolduğunu düşünüyor, bundan daha kreatif bir şov hazırlayıp en azından performansları ile sivrilmelerini umuyorum.

Alacakları sonuç ya da derece ne olursa olsun ortak kültürümüz olduğunu, benzer müzikleri paylaştığımızı hatırlatan, Eurovison’da etnik alt yapılarına her zaman yer veren Argo ve Yunanistan’a başarılar diliyorum.