Büyük Finale Doğru

Aylardır beklediğimiz gün geldi. Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenecek olan 60. Eurovision Şarkı Yarışması’nın büyük finali bu akşam Türkiye saati ile 22:00’de

IMG_8709_EV

19 ve 21 Mayıs günlerinde gerçekleştirilen yarı finallerle belirlenen 20 finalist ülke ve finale doğrudan katılma hakkına sahip olan 7 ülkenin yarışacağı büyük final geçen yılın birincisi Avusturya’nın başkenti Viyana’da Wiener Stadthalle’de düzenleniyor.

Finalde yarışacak ülkeler ve sahneye çıkış sıraları şöyle;

  1. Slovenya
  2. Fransa
  3. Israil
  4. Estonya
  5. Birleşik Krallık
  6. Ermenistan
  7. Litvanya
  8. Sırbistan
  9. Norveç
  10. İsveç
  11. Güney Kıbrıs
  12. Avustralya
  13. Belçika
  14. Avusturya
  15. Yunanistan
  16. Karadağ
  17. Almanya
  18. Polonya
  19. Letonya
  20. Romanya
  21. İspanya
  22. Macaristan
  23. Gürcistan
  24. Azerbaycan
  25. Russya
  26. Arnavutluk
  27. İtalya

Türkiye yarışmaya katılmadığı için oy kullanma hakkına da sahip değil. Fakat Avrupa’da ve Avusturya’da yaşayan Türkler için oylama sistemini bir kez daha hatırlatalım. Öncelikle şunu belirtelim ki puanlama iki farklı oylamanın sonuçlarının birleştirilmesiyle yapılıyor. Bunlar jüri oylaması ve televoting sistemi oyları.

Her ülkeden seçilen beş profesyonel jüre yarışmadan hemen önce yapılan jüri finalini izledikten sonra puanlama yapıp EBU’ya teslim ediyorlar. Ve bu oylar toplam puanların %50’si olacak şekilde hesaba katılıyor.

Bu akşam düzenlenecek yarışma sonrası verilecek olan 15 dakikalık oylama süreci içerisinde, bütün Avrupa’nın (ve bu sene Avustralya’nın) izleyicilerinin resmi Eurovision uygulaması, sms veya çağrı yoluyla verdikleri oylar süre bitimiyle biraraya getirilecek ve toplam puanlamanın %50’sini oluşturacaklar.

Daha sonra canlı yayında ülkelere canlı bağlantı yapılarak puanlar açıklanacak. Fakat oy verebilmek için bulunduğunuz ülkenin resmi televizyonundan yarışmayı açıp ekranda yazan numaraya oylarınızı göndermeniz gerekiyor. Eğer yarışmayı internet üzerinden izliyorsanız oylama sürecinde ekranınızda herhangi bir numara belirmeyecek. O nedenle oylama sürecini televizyondan takip etmenizi öneriyoruz.

İsterseniz OGAE Türkiye oylamasına katılıp favorilerinize destek verebilirsiniz. Oylamaya katılmak için buraya tıklayın.

Yarışmayı TRT yayınlamıyor fakat EBU resmi Eurovision sayfası ve YouTube üzerinden yarışmayı yayınlıyor. İzlemek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

OGAETurkey.com olarak aylardır sizlere Eurovision ile ilgili en son haberleri en hızlı şekilde ve en güvenilir kaynaklardan alarak getirmeye çalıştık. Bu akşam yapılacak final sonrası 61. Eurovision Şarkı Yarışması ile ilgili en son haberleri yine bu sayfada bulabileceksiniz. Bizi takipte kalın.