Yıl boyunca heyecanla beklediğimiz bir Eurovision Şarkı Yarışması’nı daha geride bıraktık. İtalya mı, Belçika mı yoksa Bulgaristan mı derken Portekizli Salvador Sobral rekor puanla ülkesine ilk birinciliğini kazandırdı.

Portekiz rekor puanla birinci olurken Bulgaristan, Moldova gibi ülkeler ise ülkelerine en iyi derecelerini getirdiler. İşte bu yüzden Eurovision’a “Müziğin Olimpiyatları” demeyi çok seviyorum. Peki tüm bunlar olurken ev sahibi ülkelerde durumlar nasıldı?
Bu sorunun cevabını bulmak için kısaca son 10 senenin ev sahibi ülkelerinin derecelerine bakalım ve kim kendi evinde daha başarı görelim!
Hepsinden önce geçmiş yıllarda kendi evinde birinci olma başarısını yakalamış ülkelerden bahsetmezsek olmaz sanırım.

Eurovision şarkı yarışması ilk olarak 1956 yılında İsviçre’nin Lugano kentinde düzenlenmişti ve İsviçre birinci olmuştu. Ardından 1969’da İspanya, 1973’te Lüksemburg, 1979’da İsrail ve 1993-1994 yıllarında rekortmen İrlanda ard arda iki kez evinde birinci olmuştu.

10. AVUSTURYA – Viyana, Eurovision 2015
Listemizin en talihsiz üyesi 2014 yılında Conchita’nın birinciliğiyle adından çokça söz ettiren Avusturya diyebiliriz. Avusturya, kendi evinde hiçbir ülkeden puan alamayarak sıfır puanla yarışmayı 26. sırada tamamlamıştı. O yıl The Makemakes “I Am Yours” adlı şarkısıyla ülkesini temsil etmişti. Pek doğru bir seçim olmamış diyebiliriz.

ZEd3rV

9. UKRAYNA – Kiev, Eurovision 2017
Hepinizin hatırlayacağı gibi bu senenin ev sahibi Ukrayna’yı O.Torvald “Time” adlı şarkısıyla temsil etti. Ben şarkıyı ne kadar beğenmiş olsam da Ukrayna kendi evinde sadece 36 puan toplayarak yarışmayı 24. sırada tamamladı. Ne diyelim, Ukraynalılara Kiev yine yaramadı.

ok7XPX

8. NORVEÇ – Oslo, Eurovision 2010
Aldığı sıfır puanlar olsun, defalarca sonuncu olmaları olsun, belki de Eurovision tarihinin en talihsiz ülkelerinden birisi Norveç’tir. Buna rağmen 3 kez birinci olarak da ev sahibi olma şansını yakalamıştı bu kuzey ülkesi. 2009 yılında Alexander Rybak dillere pelesenk olan “Fairytale” adlı şarkısıyla o zamana kadarki en yüksek puan olan 387 puanla birinci olmuştu. Eğer oylama sistemi değişmeseydi bu rekor pek de kırılacak gibi görülmüyordu. 2010 yılında ise Norveç, son sıralardan kurtulamayıp 35 puan toplayarak 20. sırada yer almıştı.

ERJmlg

7. İsveç – Malmö, Eurovision 2013
İsveç’in 7. sırada olduğuna bakmayın, aslında İsveç’e yarışmanın en başarılı ülkesi dersek yanlış olmaz. Çünkü son 10 yılda 2 kez birinci oldular ve Top10’da bir çok dereceye sahipler. Merak etmeyin üst sıralarda İsveç’ten tekrar bahsedeceğiz.

2012’de Loreen’in birinciğiyle yarışmayı bir kez daha evlerine taşıdı İsveçliler. Bana göre “Waterloo” nasıl Eurovision tarihinin en beğenilen şarkısıysa “Euphoria” da bu yoldaki en büyük aday diyebilirim. Fakat 2013’te ev sahibiyken bu kadar başarılı olamayıp 62 puanla 14. sırada yarışmayı tamamlamışlardı. Herhalde o sene şarkıdan çok organizasyona önem verdiler.

5QVa95

6. Rusya – Moskova, Eurovision 2009
Dima Bilan’la tarihinin ilk birinciliğini kazanan Rusya, son yıllarda Top10’da birçok derece alarak başarı grafiğini yükseltmeye devam ediyor. 2009 yılında ise bu ev sahibi ülkeyi Anastasia Prikhodko – Mamo adlı şarkısıyla temsil edip 91 puanla 11. sırada yarışmayı tamamlamıştı.

WQYqW4

5. Almanya – Düsseldorf, Eurovision 2011
Tarihinde 2 kez birinci olan bu Big5 ülkesini 2011 yılında, ülkeye son birinciliği kazandıran Lena, “Taken By A Stranger” adlı şarkısıyla temsil etmişti. Lena’nın tekrar katılması bana çok tuhaf gelmişti. Sonuçta bir kez birinci oldun, tekrar katılmak neden? Hem de ertesi sene! Nitekim Lena, 107 puanla yarışmayı 10. sırada tamamlamıştı.

r295Ya

4. Danimarka – Kopenhag, Eurovision 2014
Danimarka’ya da yarışmanın başarılı ülkelerinden diyebiliriz. Tarihlerinde 3 kez birinci olarak yarışmaya ev sahipliği yaptılar. Kendi evinde Danimarka’yı Basim “Cliche Love Song” adlı şarkısıyla temsil edip hiç de fena olmayan bir sonuçla yarışmayı 9. sırada tamamlamıştı.

dGbvqn

3. Sırbistan – Belgrad, Eurovision 2008
Belki de son yıllarda aldığı kötü sonuçlar nedeniyle bu listede görünce en çok şaşırdığınız ülke Sırbistan olacaktır. Fakat, “Sırbistan” adıyla son 10 yıldır yarışmaya katılan bu balkan ülkesi, bu adla katıldığı ilk yıl birinci olarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Ertesi yıl kendi evinde ise yarışmayı 6. sırada tamamlayıp başarısını devam ettirmişti.

0BDR4L

2. İsveç – Stockholm, Eurovision 2016
Tekrar geldik Eurovision’un bana göre en başarılı ülkesine. Loreen’in birinciliğinden daha sadece 3 yıl geçmişti ki 2015 yılında Mans Zelmerlöw ülkesine 6. birinciliği kazandırdı ve İsveç 2016 yılında yarışmaya tekrar ev sahipliği yaptı. Bu sefer İsveç’i Frans “If I Were Sorry” adlı şarkısıyla temsil etti ve ülkesinin başarı çizgisini bozmayarak yarışmayı 5. sırada tamamladı.

vp46Qr

1. Azerbaycan – Bakü, Eurovision 2012
Listemizin ilk sırasında ise dost ve kardeş ülke Azerbaycan yer alıyor. Son yıllarda aldığı kötü sonuçlara rağmen Azerbaycan, Eurovision’un halen en başarılı ülkelerinden sayılıyor.

Yarışmaya 2008 yılından itibaren katılan Azerbaycan, 2011 yılında Ell-Nikki ikilisinin “Running Scared” adlı şarkısıyla birinci olmuştu. O yıl finalde yer alamamıza rağmen Nigar’ın elinde Türk bayrağıyla sahneye çıkışı herhalde hepinizin gözlerinin önüne gelecektir.

Bakü’de kendi evinde ise Azerbaycan, Sabina Babayeva ile yarışmayı 4. sırada tamamlayarak bu listenin ilk sırasında yer almış oldu.

YNbQjE

Ve son olarak;
Son 5 yıldır yarışmada yer almasak da 2003’te Sertab Erener’in unutulmaz birinciliğinin ardından kendi evimizde Athena ile aldığımız 4.’lüğü unutmamak lazım. Türkiye’yi tekrar Eurovision sahnesinde görmek dileğiyle.