BAKIŞ AÇISI-6: BİRLEŞİK KRALLIK

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

*********************

62. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Birleşik Krallık’ı, 26 yaşındaki Lucie Jones şarkısı “Never Give Up On You” ile temsil edecek.

Yarışmadaki son birinciliğini 1997 yılında Katrina and the Waves grubuyla alan Birleşik Krallık, geride bıraktığımız 20 yıl içinde iyi bir başarı grafiği çizememiş; iyi sayılacak son başarısını 2009 yılında Moskova’da Jade Ewen ile almıştı. (Jade Ewen şarkısı “It’s My Time” ile yarışmayı beşinci sırada tamamlamıştı.)

BK; Blue, Engelbert Humperdinck ve Bonnie Tyler gibi ülkenin önemli isimleriyle de şansını denemiş fakat yine beklenen ilgiyi yakalayamamıştı. Bu konuda BK için oldukça deneysel çalışıp, farklı yöntemler deneyen bir ülke diyebiliriz. Bu ülkenin denediği son yöntem ise “You Decide” yoluyla ülkenin genç yeteneklerine şans vermek. Geçtiğimiz yıl bu yöntem ile BK’ı temsil etmeye hak kazanan Jack&Joe ikilisi, Stokholm’den iyi puanlar ve güzel bir derece ile evlerine dönememiş olsalar da oldukça ilgi gören bir ikili olmuştu. Hatta son haftalarda oldukça sempati topladıklarını da söyleyebiliriz.

Bu yıl düzenlenen “You Decide” finalinde ülkenin en önemli televizyon programlarından biri olan “The X Factor” yarışmacılarına yer verildi. Bu yarışmanın geçtiğimiz yıldan daha ciddi bir hal aldığının en büyük kanıtıydı. Yolu bir şekilde X Factor’den geçen altı isim önce şarkılarını dinleyici beğenisine sundu. Bundan bir kaç gün sonra da canlı yayınlanan bir final akşamı ile temsilcisini belirledi. Yazar ekibinde 2013 Eurovision birincisi Emmelie De Forest’in de olduğu, Lucie Jones’un seslendirdiği “Never Give Up On You” isimli şarkı jüri ve halktan en yüksek oyu alarak birinci oldu.
(Ufak bir dip not ile yarışmanın jürileri arasında İngiltere’nin “The Dance Queen” lakaplı pop kraliçesi Sophie Ellis-Bextor da vardı.)

Lucie Jones, X Factor BK’ın altıncı sezonunda “girls” kategorisinde yarışmıştı. Jüri koçu Dannii Minogue tarafından “geleceğin önemli sesleri” arasında gösterilen Jones, yarışmanın beşinci haftasında kaldığı ikili eleme turunda halk oylamasında kişi bazında rakiplerinden daha düşük oy aldığı için yarışmaya veda etmişti. Burada çok güzel bir detay var ki; kişi bazlı Lucie’den daha fazla oy alan rakibi daha önce 2011 ve 2012 yılında Eurovision sahnesinde gördüğümüz Jedward ikizleriydi.
(* Yarışma formatında jüri oylaması ve halk oylaması eşit olduğunda halk oylamasından gelen kişi bazlı oya bakılmaktadır. Jedward %50.4 oy almışken Lucie %49.6 oy almıştı diyebiliriz.
* Yarışmada kızlar, erkekler, gruplar ve +25 şeklinde kategoriler bulunmaktadır. 25 yaşının altında olan ve solo olarak yarışmaya katılan yarışmacılar “girls” ya da “boys” kategorisinde yarışır.)

Lucie “Never Give Up On You” ile karşımıza ilk geldiğinde loş bir ortamda, piyano eşliğinde, şarap kırmızı elbisesiyle romantik bir imaj çizmişti. Daha şarkıya girdiği ilk notadan sesinin ne kadar güçlü olduğu belli oluyordu. Şarkıyı söylerken yüzündeki ifade, mimikleri, performansı sırasındaki el kol hareketleri şarkıyı ne kadar taşıdığının aşikar bir kanıtıydı. Bu noktada Lucie ve Never Give Up On You’nun birbirileri için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Bir solist bir şarkıyı ancak bu kadar yukarı taşıyabilirdi. Aynı şekilde bir şarkı da bir solisti bu kadar yükseltebilirdi. Bu bağlamda “mükemmel uyum” bu sene Birleşik Krallık’ın ana maddesini oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde şarkı üzerinde son düzenlemeler yapıldı ve alt yapısı daha güçlendirilerek seyirci beğenisine sunuldu. Bana göre bu sene açıklandıktan sonra tekrar tekrar düzenlenen şarkılar arasında ilk versiyonundan daha başarılı bir noktaya ulaşan tek şarkı Never Give Up On You.

Güçlü vokallerle birleşen slow şarkıların Eurovision jürilerinin zayıf noktası olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıllardaki jüri oylarına baktığımızda şovdan çok, şarkıya oy veren jürilerin ağırlıklı olduğunu net bir şekilde görülmektedir. Tabii ki şov önemli ve tamamlayıcı bir unsur ama şu an için Birleşik Krallık ya da Lucie’nin durumunu düşündüğümüzde ve yarışma içindeki büyük çerçeveden baktığımızda bu ikilinin birinci olma ihtimalini oldukça düşük görüyorum. Lucie’nin güzel bir sahne ile alabileceği maksimum derece top 12 olacaktır. Bu da Birleşik Krallık için son zamanların en iyi derecesi olur demektir.

Şu an için, ulusal finaldeki gibi bir performansın ise Birleşik Krallık’ın oy potansiyelini düşündüğümüz Lucie’yi 17-22 arasında bir dereceye yerleştireceğini düşünüyorum. İlk canlı performansından bu yana Jade Ewen benzetmesi yapılan Jones’un Ewen kadar başarılı olup olamayacağı en büyük merak konularından biri. Son günlerde yapılan, Eurovision öncesi ülkelerin düzenlediği Eurovision partilerine katılan Jones’un, diğeri yarışmacılarla uyumu ve bu süreçteki sempatik tavrının kendisine puan olacak döneceğini umuyorum.

Alacağı sonuç ne olursa olsun son yıllardaki en iyi Birleşik Krallık şarkısıyla gelen Lucie Jones’a başarılar diliyor, gönülden destekliyorum.

Burak K.