BAKIŞ AÇISI-5: MAKEDONYA

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

*********************

Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez 1998 yılında katılan Balkan temsilcisi Makedonya, aslında ilk katılımını 1996 yılında Kaliopi’nın seslendirmiş olduğu “Samo ti” adlı şarkıyla gerçekleştirecekti. Ancak o sene doğu ülkelerinin yarışmaya ilgi göstermesi nedeniyle, 1996 yılı için eleme düzenlenmiş, Makedonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılamamıştı.

Yarışmaya bu zamana dek 15 kez katılan Makedonların en büyük başarısı ise Ninanajna isimli şarkısı ile 2006’da yarışan Elena Risteska’nın elde edebildiği 12.lik. Yine 2012 yılında Kaliopi, Crno i Belo ile gönülleri fethetse de, 13.lükten öteye gidememişti. Zaten 2007’den bu yana yarı finalden finale kalabildikleri tek şarkı da Crno i belo.

Geçen sene ise ülkesini resmiyette ikinci aslında ise üçüncü defa temsil etti Kaliopi. Dona isimli şarkısı ile yarıfinalde 11. olarak kıl payı kaçırdı final şansını. Kısacası Eurovision için farklı bir tat olsalar da maalesef önemli bir başarıları yok henüz Makedon kardeşlerimizin. Farklı bir tat demişken, 11 Aralık 2016 günü kaybettiğimiz ve Makedonya’yı 2013 yılında temsil etme görevini de yerine getirmiş olan, büyük bir ustayı da saygı ve rahmetle anmak lazım. Esma Redzepova… Sonucu ne olursa olsun, böyle büyük isimleri Eurovision’da izlemek gerçekten büyük bir onur.

Gel gelelim bu seneye ve şarkılarına. 21 Kasım 2016 tarihinde Makedon yayımcı MRT; Makedonya Cumhuriyeti’ni 2017 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Jana Burçeska’nın temsil edeceğini açıkladı. 1993 doğumlu Jana, 2010 yılından bu yana sahnelerde gözükmekte. 2011 yılında ilki yapılan Macedonia Idol yarışmasına katılan ve 5. olan Jana, 2012, 2013 ve 2015 yıllarında ise Eurovision’a gidebilmek için Üsküp Festivali’ne katılsa da başarılı olamamış.

Bu sene şarkılar geçtiğimiz yıllara nazaran daha slow ağırlıklı ilerlerken, ardı ardına kaliteli de olsa sıradan da bulunsa slow şarkılar seçilir veya açıklanırken, bir anda bomba etkisi ile düştü piyasaya “Dance Alone”. Ne yalan söyleyelim böyle bir şarkıyı kimse beklemiyordu Makedonya’dan.

Enerjik, modern ve kaliteli bir alt yapıya sahip oldukça iddialı bir şarkı. Şarkıdan bahsetmişken, oldukça özgün ve güzel klibinden de bahsetmezsek olmaz tabi ki. Makedonya görünen o ki dersine her anlamda iyi çalışmış bu yıl. Bahislerde 12-13. Sıralar civarında seyretmesinin en büyük sebebi ise bence ülkenin Eurovision geçmişi. Şahsi düşüncem bu şarkı Rusya’nın veya İsveç’in olsa, yer yerinden oynamış şu an kazanan belli ikinci kim modunda geziyor olurdu çoğu fan. İşte bu duruma oldukça sinir oluyorum ve umarım ülkesinden ötürü oy kaybına uğramaz güzelim şarkı diyorum.

Şahsi düşüncem, Makedonya’nın bu sene kesinlikle finali göreceği. Hatta finalde de ilk 10’da kendine yer bulursa kimse şaşırmasın. Geçen seneki Zoe veya Poli etkisi bekliyorum Jana’dan ben. Sahnede de VR gözlüğü ile hoş bir sunum ve şov hazırlamayı düşünürlerse (ben hep klibe benzer bir şov hayal ediyorum sahnede bu şarkı için) işte o zaman tadından yenmez bence. Ne diyebilirim ki, helal olsun sana Jana, kalbimiz senden yana! Ne kadar “Dance Alone” desen de, emin ol ki o gece yalnız dans etmeyeceksin…

Hüseyin A.