VE FESTİVAL BAŞLIYOR: MELODIFESTIVALEN 1. YARI FİNAL
Eurovisionseverlerin büyük bir çoğunluğunun yıl içerisinde takip ettikleri en önemli ikinci organizasyon kuşkusuz ki Melodifestivalen. Eurovision tarihinin ve özellikle de son dönemin en başarılı ülkelerinden olan İsveç bu yıl 57. kez “Välkommen” diyecek yarın.
6 haftaya yayılacak yarı finaller, ikinci şans ve final aşamalarının en çok merak edilenleri arasında İsveç’i daha önce de Eurovision’da birinciliğe taşımış olan Charlotte Perrelli ve Loreen. Eurovision tarihinin en başarılı şarkılarından biri olan Eurphoria’nın mistik solisti Loreen bir kez daha bu yıl Melodifestivalen sahnesinde İsveç’i Eurovision’da temsil etme şansını kovalayacak. Loreen’i izlemek için 3 haftamız daha var, ancak Charlotte Perrelli’yi 4 Şubat akşamı SVT’den canlı yayınlanacak birinci yarı finalde izleyebileceğiz.
Charlotte bu kez gitarı eline alacak ve İsveççe, ”popüler tarzda” ve ”yavaş ritimde” bir şarkı seslendirecek. Şarkısının ismi “Mitt liv”, yani “Benim Hayatım”. Erhan Konuk kadar iyi bir komentatör bizlere o geceyi canlı yorumlayamayacak, malum İsveççemiz de yetersiz kalabilir. O noktada burada paylaşılan anekdotlar aklınızın bir köşesinde olursa, daha anlamlı ve keyifli bir gece geçirmeniz muhtemel.
Birinci yarı finalin merakla beklenen bir diğer ismi Ace Wilder ara vermeden Melodifestivalen yarışının içinde olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılki başarılı katılımının ardından bu yıl “Wild Child” diyecek olan şarkının yaratıcıları da kuvvetli. Şarkının yazılmasında Ace Wilder’a Peter Boström, Thomas G:son eşlik etmişler. Rahatlıkla “kesin finalist” diyebileceğimiz bir şarkı. Kısa prova görüntülerinde bile gözlerden kaçmayacak enerjisiyle bu şarkı sizi de hemen yakalayacaktır. Malum “wild” şarkılar bizleri hep Kiev’e götürür.
Geçtiğimiz yıllardan tanıdığımız iki ismi daha göreceğiz ilk yarı finalde; Boris René ve Dinah Nah. Boris bizlere “Her Kiss” ile sevdiği kızın öpücüğünden bahsedeceğe benzer. Bu şarkının yazarlarından biri Tobias Lundgren, daha önce Yohio’nun söylediği Heartbreak Hotel’i ve Ellen Benedicktson’un söylediği Songbird’ü yazan ekipteydi. Bunlar bir şey ifade etmediyse daha tanıdık iki şarkının ismini verelim, Las Vegas (İsveç 2005) ve Walk on Water (Malta 2016). Tobias Lundgren’in şarkılarının Kiev’e gitme istatistiki de oldukça yüksek (bknz: Martin Stenmarck’ın Las Vegas’ı). Dinah Nah ise Thomas G:son’un da aralarında bulunduğu bir ekibinşarkısı olan “One More Night” ile karşımızda bu yıl. Bakalım İsveç halkı ona “bir gece için daha” şans verecek mi ve bu direkt final mi olacak.
İlk yarı finalde yarışacak diğer isimler ise “Amare” adlı şarkıyla Adrijana, “Hold On” adlı şarkıyla Nano ve “Road Trip” şarkısıyla özellikle de genç kızlarımızın kalbini bir “road trip”e çıkarması muhtemel olan De Vet Du grubu olacak. Geçtiğimiz yıl Viktor ve Samir’in çektikleri ilgiyi bu yıl “benzer bir yöntemle” (nüüdity) De Vet Du çekeceğe benzer. Bakalım bu onlara direkt olarak finalin ya da ikinci şansın kapılarını açacak mı.
Charlotte Perrelli’ye kötü bir haberimiz var. Bahisler bu yarı final için en çok Ace Wilder ve Nano’ya şans tanıyor gibi. Dinah Nah ve Boris René de onların yakın markaja almış durumda. Bakalım, ilk yarı finalin sevinen iki katılımcısı ve “ehhh” diyen ikinci şans yolcuları kimler olacak.
Let the MelFest 2017 begin!