MİSAFİR OL GEL BANA! EV SAHİPLERİNİN ERTESİ YIL PERFORMANSLARI

Eurovision’u kazanmışsınız. Muhteşem bir ev sahipliği yaptınız. Sahne, bir önceki yıl kazanan şarkınızla açıldı. 2 haftaya yayılan yorucu ve masraflı Eurovision haftasını başarıyla atlattınız. Ev sahibiyken yarışan şarkınız, iyi derece aldıysa coştunuz, kötü derece aldıysa da bu büyük partinin ev sahibi olarak umursamayıp yine coştunuz.

Peki ya sonraki yıl? Son iki sene rüya gibiydi değil mi? Önce kazanma coşkusu, sonra evinizde misafirleri ağırlama ve Eurovision tarihinde yer alma coşkunuz ard arda geldi. Ama parti devam ediyor. Yine katılacaksınız. Her şey baştan başlayacak. Nasıl? Pazartesi sendromu gibi değil mi?

Araştırmacı Eurovision yazarımız Burak K, sizler için bu kez “Ev sahiplerinin ertesi yıl” performanslarını inceledi. Yarı finalli sistemin hemen ertesi yıldan başlayarak. Yani 2004’ten sonrasını.Şöyle bir bakınca, “Unumu eledim eleğimi astım” diyenler de olmuş, “Bir daha alabiliriz biz bunu” diyerek asılanlar da. İşte 2005’ten itibaren, ev sahibi ülkelerin ilk misafir oldukları seneki Eurovision performansları:

2004 Yılı Ev Sahibi: Türkiye, 2005 Kiev Sahnesi.

2005 yılında ülkemizi “Rimi Rimi Ley” isimli şarkısıyla Gülseren temsil etmişti. Belki de Hadise’den sonra en çok ses getiren ESC temsilcilerimizden biri olan Gülseren, yarıştığı final akşamı 92 puan alarak yarışmayı 13. sırada tamamladı. Hollanda ve Fransa’dan 12, Almanya’dan 10, Arnavutluk, Danimarka ve Bosna&Hersek’ten aldığımız 8 puan gibi yüksek puanlar almış olsak da, maalesef kalan ülkelerden çok da iyi puanlar elde edemedik.

Yarışmayı “My Number One” isimli şarkısıyla Yunanistan adına yarışan Helena Paparizou 230 puanla kazanırken, ev sahibi Ukrayna ise GreenJolly grubunun yarıştığı “Razom nas bahato” isimli şarkıyla 30 puan olarak yarışmayı 19. sırada tamamladı.

2005 Yılı Ev Sahibi: Ukrayna, 2006 Atina Sahnesi.

Atina’daki yarışmada Ukrayna’yı Tina Karol “Show Me Your Love” isimli şarkıyla temsil etti. Yarı finalde aldığı 146 puanla 7. sıradan finale çıkmaya hak kazanan Karol, final akşamı 145 puan alarak yarışmayı 7. sırada tamamladı.

Finlandiya adına “Hard Rock Hellalujah” isimli şarkıyla yarışan Lordi grubu, aldığı 292 puanla birincilik kürsüsüne otururken, ev sahibi temsilci olan Anna Vissi ise “Everything” isimli şarkısıyla 128 puan aldı ve 9.oldu.

2006 Yılı Ev Sahibi: Yunanistan, 2007 Helsinki Sahnesi.

2007 yılında Yunanistan’ı kıvrak dansları, çatallı sesi ve gülen yüzü ile Sarbel temsil etti. “Yassou Maria” isimli şarkıyla yarışan Sarbel, aldığı 139 puanla yarışmayı 7. sırada tamamladı. Kulağımıza oldukça yakın olan tınısı ve Sertab Erener’i hatırlatan performansı ile Sarbel bizden 8 puan almıştı.

Sözlerini anlamasak bile içimize işleyen “Molitva” isimli şarkısıyla Sırbistan adına yarışan Marija Serifovic, 268 puan alarak yarışmayı birinci sırada tamamlarken, ev sahibimiz ise “Leave Me Alone” isimli şarkı ile ülkesini temsil eden Hanna oldu. Hanna aldığı 53 puan ile yarışmayı 17. sırada bitirdi.

2007 Yılı Ev Sahibi: Finlandiya, 2008 Belgrad Sahnesi.

İki yarı finalle tanıştığımız Belgrad sahnesinde Finlandiya’yı Teräsbetoni isimli grup “Missä miehet ratsastaa” isimli şarkıları ile temsil etti. Yarıştıkları birinci yarı finalden 79 puan alarak 8. sıradan finale çıkan grup, finalde 35 puan alarak 22. sıraya yerleşti.

“Believe” isimli şarkısıyla Rusya adına yarışan Dima Bilan, aldığı 272 puanla yarışmayı birinci sırada bitirirken ev sahibi temsilcimiz olan Jelena Tomosevic ise Oro isimli şarkısıyla 160 puan alarak yarışmayı 6. sırada bitirdi.

2008 Yılı Ev Sahibi: Sırbistan, 2009 Moskova Sahnesi.

“Cipela” isimli şarkıyla Sırbistan’ı temsil etmeye hak kazanan Marko Kon & Milaan ikisili, yarıştıkları birinci yarı finalde 60 puan alarak 10. sıraya yerleşti. O zamanlarda oylamada ilk 9 ülke direk finale kalırken 10. ülke jüri tarafından seçiliyordu. Jüri, Hırvatistan adına yarışan Lijepa Tena isimli şarkıyı seçince, Sırbistan finale çıkamamış oldu.

Norveç adına yarışıp rekor bir puana imza atan Alexander Rybak, Fairytale isimli şarkısıyla 387 puan alarak yarışmayı birinci sırada bitirirken ev sahibimiz Anastasya Prihodko, yarıştığı “Mamo” isimli şarkısıyla 91 puan alarak yarışmayı 11. sırada bitirdi.

2009 Yılı Ev Sahibi: Rusya, 2010 Oslo Sahnesi.

Pyotr Naliç & Friends, oldukça depresif olan “Lost And Forgotten” isimli şarkıyla ülkesini temsil etmeye hak kazanmış; Oslo’da Rusya bayrağını dalgalandırmıştı. Final akşamı 90 puan alan bu şarkı yarışmayı 11. sırada bitirdi.

Uzun zamandır referans ülkeleri ya da Big 5 dediğimiz ülkelerden birinci çıkmasına hasret kalmışken; Almanya adına “Satellite” isimli şarkıyla yarışan Lena Meyer-Landrut bu döngüyü kırdı ve 246 puan alarak birinciliği göğüsledi. Ev sahibi Didrik Solli-Tangan ise “My Heart is Yours” isimli şarksıyla 35 puan alarak 20. sıraya oturdu.

2010 Yılı Ev Sahibi: Norveç, 2011 Düsseldorf Sahnesi.

Geldik her şeyi başlatan yıla. “Haba Haba” isimli şarkıyla Norveç’i temsil etmeye hak kazanan Stella Mwangi, yarıştığı birinci yarı finalde 30 puan alarak 17. sıraya yerleşti ve böylelikle yarı finalden çıkamadı. Kardeş ülkeleri olan Finlandiya’dan 12, İzlanda’dan 10 ve Litvanya’dan 8 puan almış olmasına rağmen kalan ülkelerden yeterli puanı alamayan Mwangi için sonuç üzücü oldu.

Eurovision sahnesinde henüz dört yaşında, küçük bir çocuk olan kardeş ülkemiz Azerbaycan adına yarışan Ell&Nikki ikilisi “Running Scared” isimli şarkıyla 221 puan alarak birincilik tahtına otururken ev sahipliğini bizzat üstlenen Lena yarıştığı “Taken by a Stranger” isimli şarkısıyla 107 puan alarak 10. sıraya yerleşti.

2011 Yılı Ev Sahibi: Almanya, 2012 Bakü Sahnesi.

Sempatik bir yüzün, içten bir gülüşün başarısını görmüş olan Almanya, aynı silahla karşımıza tekrar geldi. “Standing Still” isimli şarkıyla ülkesini temsil etmeye hak kazanan Roman Lob, 110 puan alarak yarışmayı 8. sırada tamamlarken aklımızda içten gülümsemesi ve hiç çıkmayan beresi kaldı.

Eurovision’un en unutulmaz birincilerinden biri olmaya hazırlanan Loreen, herkesi büyüleyen performansı ve “Euphoria” isimli şarkısıyla 372 puan alarak birinci olurken ev sahibi Sabine Babayeva “When the Music Dies” isimli şarkısıyla 150 puan alarak yarışmayı 4. sırada tamamladı.

2012 Yılı Ev Sahibi: Azerbaycan, 2013 Malmö Sahnesi.

Mahsun bakışları ve kırık kalbini “Hold Me” isimli şarkısına taşıyan Farid Memmedov, ülkesi Azerbaycan’ı Malmö sahnesinde temsil etmeye hak kazandı. Birinci yarı finalden aldığı 139 puanla birinci sırada çıkan Farid, final akşamı aldığı 234 puanla yarışmayı ikinci sırada tamamladı. Ve şu ana kadar incelediğimiz ülkeler arasında “En İyi Ertesi Yıl Derecesi” olarak tarihe geçti.

Danimarka adına yarışan Nordik Mulan’ımız Emmelie de Forest, “Only Teardrops” isimli şarkıyla 281 puan alarak birincilik kürsüsüne otururken ev sahibimiz Robin Stjernberg “You” isimli şarkısıyla 62 puan alarak 14. sırada yarışmayı tamamladı.

2013 Yılı Ev Sahibi: İsveç, 2014 Kopenhag Sahnesi.

“Undo” isimli şarkısıyla ülkesini temsil etmeye hak kazanan Sanna Nielsen, aldığı 131 puanla yarıştığı birinci yarı finali ikinci sırada tamamladı ve finale çıkmaya hak kazandı. Finalden ise aldığı 218 puan ile yarışmayı üçüncü sırada tamamladı.

Daha sonra “Queen of Austuria” lakabını alacak olan Conchita Wurst, “Rise Like a Phoenix” isimli şarkısıyla 290 puan alarak yarışmayı birinci sırada tamamlarken, “Cliche Love Song” isimli şarkı ile yarışan ev sahibi Basim, aldığı 74 puanla yarışmayı 9. sırada tamamladı.

2014 Yılı Ev Sahibi: Danimarka, 2015 Viyana Sahnesi.

Danimarka’nın akıbeti, komşusu Norveç’ten farklı olmayacaktı. 2015 yılında Danimarka’yı temsil eden Anti Social Media adlı grup, “The Way You Are” isimli şarkıyla birinci yarı finalde yarışmış; 33 puan alarak yarı finali 13. sırada tamamlamıştı. Böylelikle Danimarka 2015 finalinde yer almadı.

Yarışmayı İsveç adına “Heroes” isimli şarkıyla yarışan Mans Zelmerlöw, 365 puan alarak birinci sırada tamamlarken ev sahibi The Makemakes grubu “I Am Yours” isimli şarkıyla geceyi sıfır puan ile tamamladı.

2015 Yılı Ev Sahibi: Avusturya, 2016 Stokholm Sahnesi.

Sevimliliğinin yanı sıra içtenliği ile de herkesi büyüleyen Zoe,ülkesi Avusturya’yı “Loin d’ici” isimli şarkıyla temsil etmeye hak kazanmış, yarıştığı birinci yarı finalde 170 puan olarak yedinci sıradan finale çıkmaya hak kazanmıştı. İşveli işveli “on chante, on chante” deyişine tav olduğumuz Zoe, finali 151 puan alarak 13. sırada tamamladı. Sms oyları açıklandığında Avusturya’nın puanı söylendikten sonra salonda kopan alkışlar kendisini ne kadar sevdirdiğinin adeta bir kanıtıydı.

“Benim hikayem” dediği şarkısıyla ülkesi Ukrayna’yı temsil eden Kırım asıllı Jamala, “1944” isimli şarkısıyla 534 puanla birinci olurken; “If I Were Sorry” isimli şarkısıyla ev sahipliği yapan Frans, 261 puan ile yarışmayı beşinci sırada tamamladı.

2016 Yılı Ev Sahibi: İsveç, 2017 Ukrayna Sahnesi.

Henüz ne ev sahibi şehir, ne sahne ne de herhangi bir yarışmacı belli olmasa da Eurovision konusunda oldukça azimli ve çalışkan olan İsveç’in 2017 yılında da iyi bir iş çıkarabileceğini biliyor, şimdiden başarılar diliyoruz.

2017’nin güzel bir Eurovision yılı olması dileğiyle.

 

Hazırlayan: Burak K.