OGAE TÜRKİYE ÖZEL – JAMALA: TÜRKLER BENİM AKRABALARIM GİBİ

OGAE Türkiye bu senenin iddialı isimleriyle yaptığı röportajlara devam ediyor. Bu seferki konuğumuz ise Türkiye’de de oldukça konuşulan bir isim olan Jamala. Editörümüz Barlas soruyor, Jamala cevaplıyor. Oldukça keyifli bu röportajımızı okumak için sizi ön sıraya alalım.

roma_skan_II_124

Merhaba Jamala, ben OGAE Türkiye’den Barlas. Seninle bu röportajı gerçekleştirmek büyük bir zevk, bu yüzden ilk önce benimle bu röportajı gerçekleştirdiğin için sana teşekkür ederim. İlk soruyla başlayalım o halde, klasik bir soru olacak ama bize kendinden ve müzik hayatından bahsedebilir misin?

İsmim Jamala, şarkıcıyım. 🙂

Dokuz yaşında ilk profesyonel kaydımı yaptım, Kırım Tatar şarkılarından ve çocuk şarkılarından oluşan bu albümü kaydetmek için günler boyu çalıştım. Simferopol Müzik Koleji’ni ve Kiev Ulusal Müzik Akademisi’ni opera sanatçısı olarak bitirdim ve klasik müzik alanında bir kariyer sahibi olmayı düşünüyordum, ancak planlar değişti. 2009 yılının yaz aylarında Letonya’da yapılan ve genç şarkıcıların yarıştığı New Wave Uluslararası Şarkı Yarışması’na katıldım ve yarışmayı kazandım.

Ödüllerden bahsedersek, birkaç ödüle de sahibim: ELLE Style Awards (Yılın Şarkıcısı), Ukrayna Ulusal Ödülleri “Yılın Kişisi” (Ukraynalılar’ın İdolü), Best Fashion Awards (Yılın Esin Kaynağı) ve birkaç tane daha. Bu sene Ukrayna Ulusal Müzik Ödülleri (YUNA)’da aday olduğum bütün dallarda ödülün sahibi oldum: En İyi Albüm, En İyi Sanatçı, En İyi Şarkı (Andrey Khlyvnyuk ve Dmitry Shurov ile birlikte), En iyi İkili (Andrey Khlyvnyuk ve Dmitry Shurov ile birlikte). Aynı zamanda Türkiye’den de Türk müziğine katkılarımdan dolayı Kızıl Elma Ödülü’nü aldım.

Kendi müziğimden oluşan dört albümüm var. Bütün şarkıları ben yazdım, bundan bahsediyorum. En son albümüm “Breath” 2015 yılının ekim ayında piyasaya sunuldu.

Sinema ile de ilginç bir deneyimim var. “Guide” adlı tarihi dramada ana kadın oyuncuydum, bu film 2014 yılında Ukrayna filmleri arasında en iyi gişe sahibi film oldu. Ayrıca Belçikalı yönetmen Olias Barco’nun yönettiği Polina adlı filmde de rol aldım. Polina filmi bu yılın sonunda yayınlanacak.

Y18A1708

Ukrayna ulusal finalinde 12 güçlü isim vardı fakat en güçlüsü sen oldun. Üzerinden zaman geçti ama şuan nasıl hissediyorsun?

Endişeliyim çünkü ülkemi böyle büyük bir organizasyonda temsil etmek büyük bir sorumluluk. Sadece Eurovision’a konsantre olmaya çalışıyorum ama olamıyorum. Şuan Ukrayna turundayım, ve neredeyse her gün konserlerim, röportajlarım, basın toplantılarım ve çekimlerim var. Ama mutluyum çünkü böyle bir yaşam tarzı her sanatçının istediği bir şey.

2011 yılında ulusal finalde Smile adlı şarkıyla yarıştın ve bu sene bir kez daha denemeye karar verdin. Seni buna teşvik eden şey neydi?

Ulusal finalde yarışmak için doğru zamanın bu olduğuna karar verdim. 1944’ü bir buçuk sene önce yazdım ama bu şarkıyı 2015 yılının sonbaharında çıkan son albümüm “Breath”e dahil etmemiştim. Ulusal final yapılacağı açıklandığı zaman 1944’ü dünyaya tanıtmaya karar verdim. Eurovision ise bunu Avrupa çapına ve hatta daha da fazlasına ulaştırmam için en iyi yoldu.

000014 (2)

Şarkın duygusal bir melodiye sahip. Sözler ve melodi bizim insanımıza oldukça yakın. Daha önceki röportajlarında bunun hakkındaki görüşlerini biraz okuduk fakat bize şarkının hikayesini bir kez daha anlatır mısın?

Bu şarkının temelleri benim çocukluğuma dayanıyor. Küçükken bana büyük büyükannemin bana anlattığı bir hikayeden ilham aldım bu şarkıda. Şarkım 1944 yılında  ailemizin ve Kırım Tatarlarının yaşadığı bir trajediyi anlatıyor. Kırım Tatarlarının Kırım’dan Orta Asya’ya göç ettirilmesinden, Sovyet hükümetinin gerçekleştirdiği bir cinayetten bahsediyorum. Bütün insanları bir canavar gibi vagonlara kilitlediler ve haftalar boyunca aç ve susuz bıraktılar. Hayatta kalamayanları dışarı attılar ve öylece bıraktılar. Büyük büyükannem de çocuklarından birini kaybetti. 1944’ün Yahudi Soykırımı gibi geçmişte kendi trajedilerini yaşayan insanları anlattığına inanıyorum. Biz, bu tür şeylerden gelecekte kaçınmak için onları her zaman hatırlamalı ve hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu mesajımı mümkün olan en çok kişiye iletmek istiyorum.

roma_skan_II_121

2013 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer almıyoruz fakat bu sene bize tanıdık olan birçok isim yarışmada yer alıyor. Ulusal finalde yer alacağın Ukrayna kanalı tarafından açıklandığında Türk medyası gözlerini sana döndü, çünkü şarkında Türkçeye oldukça benzer sözler vardı. Hatta bazı Eurovisionseverler seni Cemile diye çağırmaya başladılar. Ülkemiz hakkında ne düşünüyorsun?

Türkiye’yi seviyorum, gerçekten. Çok güzel bir ülke! Bir kere Eskişehir’de bir festivalde sahneye çıktım. Kız kardeşimin bir Türk ile evli olduğunu ve eşi ve iki kız çocuğu ile birlikte İstanbul’da yaşadığını biliyor muydun? Onu her sene bir ya da iki defa ziyaret ediyorum. Türkler benim akrabalarım gibi, böyle hissediyorum. Sevgi ve destekleri için bütün Türk dinleyicilerime teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin bu sene oy kullanamayacak olması çok kötü.

Türkiye’nin Eurovision şarkılarından hatırladıkların var mı ve Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde en çok hangi şarkıyı seviyorsun? Ayrıca, en sevdiğin Ukrayna şarkısı nedir?

Türkiye’de birçok güçlü ve kuvvetli seslerin olduğunu düşünüyorum fakat son yıllarda Eurovision sahnesinde Türkiye’den sadece pop ve rock şarkıları yer aldı. Bu tarz müziklerin ülkenizde oldukça popüler olduğunu biliyorum ama bu sizin potansiyelinizi göstermiyor. Folk müziğinde ve daha üst seviye pop müziğinde çok daha güçlüsünüz. Örneğin Sertab Erener, çok iyiydi!

Ruslana ve şarkısı Wild Dances benim en sevdiğim Ukrayna şarkısı.

000016

Profesyonel bir ekiple çalıştığını biliyoruz fakat mümkünse bize sahne hazırlıklarından bahseder misin? Eurovision sahnesinde nasıl bir performans sergileyeceksin?

Şuanda tamamen yeni bir performans hazırlıyoruz fakat detayları halen sır olarak saklıyoruz. Ve kıyafet de yeni olacak. Vogue Ukrayna Ukraynalı tasarımcıların yarıştığı bir yarışma yaptı. Ivan Frolov’un Sketch adlı çalışmasını seçtik ve Ivan ile daha önce bir konserimde çalışmıştım. Aslında dört tane kıyafet hazırladık; ikisi Ivan Frolov tarafından, diğer ikisi de STB TV’nin şef stilisti Dmitriy Kuryata tarafından hazırlandı. Hangisini giyeceğime yarı final provalarında karar vereceğim.

Şarkını Avrupa çapında tanıtmak için planların var mı?

Şuan yapıyoruz bile! Örneğin geçtiğimiz cumartesi günü Amsterdam’daki Eurovision partisinde performans gösterdim. Sanki binlerce röportaj gerçekleştim! Sadece Eurovision haberleri yapan web sitelerinden bahsetmiyorum. BBC, Reuters, Associated Press, France Press, France 24, Deutsche Welle, Euronews, ARD, ZDF, The Times, Bild, Die Welt ile röportaj yaptım. Ve hala devam ediyor.

IMG_8149

Ukrayna ve Kırım bizim için her zaman bir dost gibi. Özellikle tarihin bir bölümünde Kırım ile aynı tarihi paylaştık. Lütfen bize güzel ülkenden ve anavatanından bahseder misin?

Ukrayna’nın ne kadar güzel olduğunu görmek için burayı ziyaret etmelisiniz. En azından üç şehrimizi görmelisiniz: Kiev, Lviv ve Odessa. Tamamen farklılar ve seyahatiniz boyunca tamamen farklı izlenimler elde edeceksiniz. Karpat Dağları ve Karadeniz sahilini de ziyaret etmelisiniz.

Kırım büyülü bir yer! Çok özlüyorum. Dağlar, harika bir sahil, soyu tükenmekte olan ormanlar, saraylar. Seveceğinize eminim fakat şuan için oraya gitmenizi tavsiye etmiyorum.

Eurovision senin için ne ifade ediyor? Her sene izliyor musun, ya da başka bir deyişle, Eurovision Şarkı Yarışması’nın bir fanı mısın?

Her sene izliyorum ama fan değilim. J Ukrayna müziğini duyurmak ve Ukrayna müziğinin seviyesini göstermek için büyük bir imkan. Eurovision size büyük bir seyirci kitlesi önünde performans göstermenize imkan tanıyor. Çok önemli bir şarkıya sahibim ve bunu dünyaya tanıtmak istiyorum. 1944’ün geçmişte kendi trajedilerini yaşayan insanları anlattığına inanıyorum. Biz, bu tür şeylerden gelecekte kaçınmak için onları her zaman hatırlamalı ve hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu mesajımı mümkün olan en çok insana iletmek istiyorum.

Yıllar önce New Wave Festivali’ni kazandın, 2016 yılında bile o muhteşem Mamenkin Syinok performansın hala hafızalarda. Ancak şuan çok daha büyük bir zorlukla karşı karşıyasın. Şarkına ne kadar güveniyorsun?

Şarkıma inanıyorum. Ortalama bir Eurovision şarkısı gibi değil ama insanların şarkımı seveceğini umuyorum.

IMG_7553

Yarışmaya katılan şarkıları dinledin mi? Dinlediyseniz, herhangi bir favoriniz var mı?

Bütün şarkıları dinledim. Tabi ki canlı performanslar farklı olabilir fakat buna rağmen iyi bir şarkıyı ayırt edebilirim. Fransa, Hollanda, Yunanistan, İsveç ve Birleşik Krallık şarkılarını seviyorum çünkü çok yakışıklılar. :)))

Şaka yapıyorum, gerçekten iyi şarkılara sahip bu ülkeler.

OGAE Türkiye seni desteklemek için Stockholm’de olacak. Okuyucularımız için bir mesajın var mı?

Türk insanından sanki bir aile desteğine sahip olduğumu düşünüyorum. Sizleri seviyorum çocuklar!

Bizler de Jamala’ya OGAE Türkiye ailesi olarak yarışmada başarılar diliyoruz. Seni seviyoruz Jamala, Stockholm’de görüşmek üzere.