ANALİZ: YENİ OYLAMA SİSTEMİ ESKİSİNE KARŞI
Bu sabahki açıklamayla birlikte Eurovision severlerin kafası iyice karıştı. Kimi yeni oylama sistemini anlamaya çalışırken kimi ise başkalarına anlatmaya çalıştı. Biz de önceki haberimizde sizlere yeni sistemin nasıl işleyeceğini detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık.
Oylama sisteminde yapılan bu değişme, elbette ki başka bir soruyu da beraberinde getirdi: Eğer bu sistem geçen yıl uygulansaydı sonuç ne olurdu? Biz de hem kendi merakımızı gidermek için, hem de sizler için bu sorunun cevabını aradık.
Geçen seneki oylama sistemine göre öncelikle jüriler bütün şarkıları 1. sıradan 26. sıraya kadar sıralıyordu. Daha sonra alınan televote sonuçları da 1-26 şeklinde sıralanıyordu. Bu iki sonucun kombine edilmesi ile birlikte o ülkenin Eurovision puanları hesaplanıyordu. Bu sistem 2014 ve 2015 yıllarında uygulandı.
Bu yıl uygulanacak yeni oylama sisteminin geçtiğimiz yıla etkisini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Sizler için tek tabloda verebileceğimiz bütün verilere yer vermeye çalıştık ve olabildiği kadar basit tuttuk.
Tabloda her şey yazıyor ancak şöyle ufak bir açıklama getirelim. İsveç eski sistemde 365 puan alarak 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nı zirvede tamamladı. Eğer ki bu seneki sistem geçtiğimiz sene uygulansaydı İsveç, jüriden 353 televoterdan ise 272 puan alacak ve toplamda aldığı 625 puanla yine yarışmayı şampiyon olarak bitirecekti.
Geçtiğimiz senenin fanlar tarafından çok tartışılan ülkesi İtalya yarışmayı sadece üçüncü sırada tamamlamıştı. Yeni sisteme göre İtalya’ya verilen oylar hesaplansaydı, televotingde 356 puanla birinci, jüride 171 puanla altıncı sırayı alan İtalya aldığı toplam 527 puanla ikinci olacaktı. Viyana’da yarışmayı ikinci sırada alan Rusya ise toplamda alacağı 520 puanla üçüncü olacaktı.
İlk üç sıra bu şekilde gerçekleşecekti. Peki ya yarışmayı sıfır puanla tamamlayan Almanya ve Avusturya’nın durumu nasıl olurdu?
Almanya jüriden 24, televotingden ise 5 puan alacaktı ve toplamda 29 puanla yarışmayı 25. olacaktı. Avusturya ise jüriden 40, televotingden sıfır ve toplamda aldığı 40 puanla Viyana’da sonuncu olmak yerine 23.lük gibi daha makul bir derece elde edecekti.
Yeni sistemde ise puan tablosunun dibinde 16 puanla Birleşik Krallık olacaktı.Puan tablosuna şöyle bir göz attığınızda eskilerin Big 4’unun puan tablosunun dibine demir atacağını görüyoruz.
Son olarak bu sistemden derece olarak en fazla etkilenecek ülkelere göz atalım. Yeni sistemde olumlu etkilenecek ülke Arnavutluk olacaktı. Arnavutluk yarışmayı 17. sırada tamamladı yeni sistemde ise 12. olacaktı.Sistemin olumsuz etkileyeceği ülke ise fanlar tarafından çok sevilmesine rağmen sadece 14. olabilen Slovenya. Aldığı 14.lükle tahminleri alt üst eden Slovenya, yeni sistemde çok daha kötü bir derece elde edecek ve 19. sırada yarışmayı tamamlayacaktı.
İşte kısaca iki sistem arasındaki farklar bu kadar. Umuyoruz ki bu yeni oylama metodu, yarışmaya heyecanın yanı sıra çok daha adil bir oylama stili de getirir. Bunu görmek için ise artık üç aydan kısa bir süremiz var.
Bir sonraki yazımızda merak edilen bir diğer soruya cevap bulacağız: Eğer bu sistem geçtiğimiz yıl uygulansaydı yarı finalden çıkan ükelerde bir fark olacak mıydı?
Bizi takip etmeye devam edin.