Simon Cowell’ın Birleşik Krallığı Kurtarma Planı
Simon Cowell, Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasının Britanya versiyonu olan Britain Got Talent (BGT)’ın ve bilimum yetenek yarışmalarının aranan ve sevilen efsanevi jüri üyesi. Efsanevi olmasının sebebi enfes bir yetenek avcısı olması değil tabi ki. Onu eşsiz yapan en büyük özelliği adeta bir kurşun gibi insanı delip geçen sözleri ve sempatik tepkileri.
Simon Cowell, Birleşik Krallığı makus Eurovision talihinden kurtaracak bir planı olduğunu söyledi. Hepimizin bildiği gibi Birleşik Krallık son yıllarda, pek başarılı bir yarışma grafiği çizmiş değil. Geçen hafta içerisinde, The Spectator dergisinin editörü Fraser Nelson bir soruya verdiği cevapta bu başarısızlığının sebebinin Big Five ülkelerinin doğrudan finale katılması olduğunu düşündüğünü söyledi.
Birleşik Krallık fanlarının da doğrudan katılımdan pek memnun oldukları söylenemez. Ülkelerinin her sene finalin son beşlisi içerisinden yer alması açıkça onlarında canını sıkıyor ve bunun için yapılması gereken birşeyler olduğunu düşünüyorlar.
Simon Cowell’ın planı ise aslında hepimizin çok iyi bildiği ve başarısı her yıl kanıtlanan bir yöntem. Bu yöntemin adı ulusal final. Tabi ki bu önerinin Simon Cowell’dan gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. Düzenlenecek bir ulusal final ile seçilen amatör isimlerin Eurovisionda ülkeyi temsil etmesinin Birleşik Krallığı tekrar başarılı yapacağına garanti bile veriyor Si. Ama bu elemenin yapılacağı zaman çok iyi seçilmeli. Çünkü Simon Cowell’ın ulusal elemeyi düzenleme şartı BGT ile çakışmaması ve onun önüne geçmemesi.
Birleşik Krallık Eurovision temsilcisini 2009 yılında bir ulusal final ile seçmişti ve hepimizin hatırlayacağı Jade Ewen, It’s My Time isimli şarkısıyla yarışmanın favorilerinden olmuş ve finali beşinci sırada tamamlamıştı. Yani ulusal eleme Birleşik Krallık için tam anlamıyla yeni sayılan bir şey değil. Ama günümüzde yetkilendirme ile seçilen şarkıların Eurovision’da ne kadar başarılı olabileceklerini hepimiz biliyoruz. Artık devir ulusal eleme devri ve bunu en iyi yapan ülkeler peş peşe birinci olup yarışmayı ülkelerine taşıyorlar.
BBC, Simon’ın önerisini dikkate alır mı bilmem ama eğer gün gelirde TRT tekrar yarışmaya katılmaya karar verirse ulusal eleme yapmasını şiddetle tavsiye ederim. Ama bu ulusal eleme Avrupa’da halihazırda yapılan Melodifestivalen, MGP gibi başarılı yarışmalar örnek alınarak yapılmalı ve şeffaf olmalı. Türk halkına istediğine temsil yetkisi verme hakkı verilmeli ve amatör seslerin öne çıktığı bir yarışma olmalı. Veya Avrupa’da çoğu ülkenin yaptığı gibi The Voice (O Ses Türkiye) yarışmasının birincisinin bile gönderilmesi uygun olabilir. Bunların hepsi naçizane öneriler tabi ki. Şu an için önemli olan TRT’nin yarışmaya geri dönmeyi kabul etmesi.
2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nın tarihler kesin olmamakla birlikte 10, 12 ve 14 Mayıs 2016 tarihlerinde İsveç’in henüz belirlenmeyen bir şehrinde düzenlenmesi bekleniyor.
TRT’nin Eurovision’a geri dönmesini istiyor musunuz? Sitemizden veya sosyal paylaşım hesaplarımız üzerinden fikrinizi belirtin.