TÜM DETAYLARIYLA TELEVOTİNG VE JÜRİ OYLAMASI SONUÇLARI!

Eurovision Şarkı Yarışması bitti bitmesine ancak takipçileri yeni bir tartışmaya girdi. EBU’nun jüri ve televoting sonuçlarını ayrı ayrı açıklamasından sonra iki oylamadaki büyük farklılıklar bazı fanların oylama sistemine olan güvenini sarstı. İşte bütün detaylarıyla televoting ve jüri sonuçları:

1. Yarı Final

sf1 results fixed

Birinci yarı finalin tartışmasız birincisi hem televotingde hem de jüride zirvede yer alan Rusya. Bu yarı finalde dikkat çeken ise televotingde 2. sırada olan Estonya’nın jüride 10. sırada yer alması. Televotingde aldığı 6..lık Ermenistan’ı finale taşımış, jürinin Finlandiyayı son sıraya koyması ise Finlandiya’yı finalden etmiş. Hollanda da jüride Top 10’da yer almasına rağmen televotingin gazabına uğrayan ülkelerden. Jüride beşinci olmasına rağmen izleyicilerin oylamasında sadece 15. sırada.  Hemen söyleyelim ki Gürcistan bu yarı finalde geçerli oy sayısına ulaşamadığı için sadece jüri oyu kullandı. Televoting bölümündeki Gürcistan oyları jürinin verdiği oylar göz önünde bulundurularak hesaplandı.


1. Yarı Final Jüri Oy Dağılımısf1 jury

1. Yarı Final Televoting Oy Dağılımı

sf1 tele

1. Yarı Final Resmi Sonuç Oy Dağılımı

sf1

2. Yarı Final

sf2 results

2. Yarı Final sonuçlarına göz attığımızda bir İsveç hakimiyeti söz konusu. Azerbaycan’ın televoting oylamasında ilk 10 dışında kalması dikkat çekici. Jürilerin Azerbaycan’ı 9. yapması ülkeyi kıl payı finale taşımış. Jüriler Çek Cumhuriyeti’nin finale kalmasını engellese de Polonya’yı 17 ülke arasında 16. sıraya koymaları bile ülkenin finale kalmasını engelleyememiş. Polonya televotingde üçüncü sırada yer aldığı için finale kalmayı başarabilmiş. Polonya’nın sonucu jüri ve izleyici arasındaki büyük bir farkı göz önüne seriyor. Hemen belirtelim ki Azerbaycan, San Marino ve Karadağ’da televoting sonuçları geçerli sayılmadı. Bu ülkelerin televoting sonuçları hesaplanırken jürinin verdiği oylar göz önünde bulunduruldu.

2. Yarı Final Jüri Oy Dağılımı

sf2 jury

2. Yarı Final Televoting Oy Dağılımı

sf2 tele

2. Yarı Final Resmi Sonuç Oy Dağılımı

sf2

Final

final results

Final Jüri Oy Dağılımı

final jury

Final Televoting Oy Dağılımı

final televote

Final Resmi Sonuç Oy Dağılımı

final

Ve işte büyük tartışma burada başlıyor. Zira yarı finalden çıkanlardan çok bizleri finalde kimin kazandığı ilgilendiriyor. İlk dikkat çeken şey, İsveç’in finaldeki farklı zaferine rağmen televotingde sadece 3. sırada yer alması. İzleyiciler yarışmayı büyük bir farkla İtalya’nın kazanmasını istemiş. Rusya hem televotingde hem de jüride ikinci sırada yer almış, bu nedenle bulunduğu sıra hem jüriler hem de izleyiciler tarafından desteklenmiş. Tartışmanın başladığı nokta ise İtalya gibi jürilerin seveceğini düşündüğümüz bir şarkının jüri oylamasında bir nevi katledilerek sadece altıncı sırada yer alması. Milyonların izlediği ve oy kullandığı bir yarışmada jüriler İtalya’nın birinciliğini engelleyen ve yarışmayı İsveç’e hediye eden etken olarak görülüyor. EBU’nun detaylı sonuçlarına göz atarsanız bazı jürilerin İtalya’yı sıralamada 26. sıraya kadar düşürmesi de izleyicinin ve takipçilerin gözünde şüphe uyandırıyor.

Diğer ülkelere göz atacak olursak yarı finalde olduğu gibi finalde de jüriler Estonya’nın daha yüksek bir derece almasını engellemiş görünüyor. Estonya televotingde 5. sırada yer almasına rağmen jüriler sadece 11. sırada yer vermiş. Jüriler Estonya’nın yerine Letonya’ya destek vermiş.

Arnavutluk jüri katliamına maruz kalmış bir başka ülke. Televotingde 9. sırada yer almasına rağmen jüriler 20. sıraya koymuş ülkeyi ve yarışmayı toplamda 17. sırada bitirmiş. Sırbitan ise jürilerin düşük oylarına rağmen izleyicilerin uygun gördüğü 10. sırada yer almayı başarabilmiş.

Ermenistan jürinin başka bir kaybedeni. Televotingde 11. jüride 24. toplamda ise 16. sırada yer alıyor. Romanya’da Ermenistan ile aynı kaderi yaşıyor. Televotingde 12. jüride 23. toplamda ise 15. sırada.

Norveç, jürinin desteğiyle ilk 10a giren ülkelerden biri olmuş görünüyor. Televotingde 16. olan Norveç’i jüri 9. yapmış ve toplamda 10. sırada yer almasını sağlamış.

Bu hesaplamalarda da belirtmemiz gerekenler var. San Marino’da yeterli oy kullanılmadığı için jüri oyları geçerli oldu ve televoing hesaplamasında da bu oylar dahil edildi. Makedonya ve Karadağ jüri oyları ise şüpheli bulunduğu için diskalifiye edildi. Jüri oylarını hesaplarken televoting oyarı göz önünde bulunduruldu.

Bunlar gibi daha bir çok çıkarımda bulunabiliriz ama jürinin bu kadar ön planda olması bazı fanları rahatsız etmiş gibi görünüyor. Oylama sisteminin bir kez daha değişmesi gerektiği fikri şimdiden akıllarda yer etmişe benziyor.

Son olarak söyleyelim ki bu yazı hazırlanırken OGAE Türkiye’nin değil yazarın gözlemleri ile bir değerlendirme yapılmıştır. Üyelerimizin düşünceleriyle yazarın düşünceleri birbiriyle uyuşmayabilir, bu nedenle böyle bir uyarıda bulunmak ihtiyacı doğmuştur.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Oylama sisteminden memnun musunuz ya da bazı ülkelerin iyi derece almasının engellendiğini mi düşünüyorsunuz? Bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Kaynak/Source: eurosong.be / Jonathan Hendrickx (Tablolar ve hesaplamalar)