ESC in NYC: Eurovision Şarkı Yarışmasının Atlantik Ötesi Yankıları
Saf Dogan yazdı..
Şehr-i Yeni York’tan selamlar. Fırsat buldukça, dünyanın en büyük müzik organizasyonu olan Eurovision Şarkı Yarışması’nın New York’taki (ve genel olarak Kuzey Amerika’daki) yankılarını ve etkilerini bu sayfalarda sizlerle paylaşacağım.
Biraz kendimden bahsedeyim. Yaklaşık 5.5 yıldır New York’ta yaşıyorum. Bundan önce İstanbul, Ankara ve Yunanistan’da Selanik-Yanya hattında yaşadım. Eurovision sevgim, 1997’daki yarışmayı şans eseri televizyonda kızkardeşimle izlememden, 2004’teki ilk canlı yarışma deneyimime kadar artarak sürdü. 2004 sonrası, Eurovision’un resmi kulübü olan OGAE ve Avrupa çapındaki üyeleriyle olan dostluklar dünyamin sınırlarını fazlasıyla genişletti. Bu sayede sayısız, çok değerli insanlar hayatımdalar. Her zaman yüz yüze görüşemesek de, sosyal medya sayesinde ilişkilerimiz devam ediyor.
2004, 2005, 2006, 2008 ve 2009’da yarışmayı canlı deneyimleme şansına eriştikten sonra, ABD’ye yerleşmemle birlikte Avrupa ve Eurovision seyahatleri de zorlaşmaya başladı. 2010-2012 arasında yarışmayı Boston’ta değerli dostum Alp’ın evinde kocaman bir grupla, ve kendi oylamamız eşliğinde izledim. 2013’de iş seyir değiştirmeye başladı. 2013 ve 2014’te büyük Canlı Eurovision İzleme partilerine imza attık. 2015’de ise, vermiş olduğum 6 yıllık ara nihayet son bulacak. Kısmetse bu sefer yarışmayı Avusturya’da izlemeyi planlıyorum.
2009 yazında İstanbul’dan New York’a yerleşme sürecinde, kendime çok fazla itiraf edemesem de, bu şehirde hiçkimseyi tanımıyor olmak beni endişelendiriyordu. Ancak, beklenmedik bir şekilde, Eurovision’un buraya henüz gelmeden bile bana oldukça fazla yardımı oldu. Yarışmadan tanıdığım, buraya yıllar evvel göçmen olarak gelmiş olan, Seattle’da yaşan, aslen Boşnak arkadaşım Vanja, bana resmi işlemler konusunda oldukça yol gösterdi. İlk geldiğim zamanlarda şehirde ayakta kalmamdaki en büyük rolü ise, çok değerli arkadaşım, bugün 15 yıldan fazladır burada olan, aslen İsralilli İtai’yi tanıştırmasıydı. İtai, şehirdeki ilk birkaç ayımda benden zamanını, dostluğunu ve engin NYC bilgilerini esirgemedi, ve buraya adapte olmamda büyük rolü oldu.
Bugün, sadece New York’tan her sene Eurovision’a giden, Itai gibi 10 civarı tanıdığım var. Eurovision sevgisi ve beraberinde getirdiği yıllar süren dostlukların kuralı, burası için de geçerli. Farklı kıtalarda olmamız, araya çok fazla engel koymuyor. New York’un hala, ısrarla, dünyanın en gözde şehirlerinden olması ve buraya sürekli ziyarete gelen Avrupalı, Eurovision fanı arkadaşlarımızın olması da, aradaki engelleri neredeyse tamamen kaldırıyor.
Önümüzdeki yazılarımda teker teker detaylandıracağım tabi, ancak, burada geçen 5.5 yıl zarfında, TimeOut NY dergisinde bile yer bulan, 100’den fazla kişinin katıldığı Eurovision partileri düzenlememizden tutun, Eurovision şarkıcıların New York’ta verdiği performanslara özel davetler almamıza kadar, Eurovision’un bizim için gerçekleştirdikleri, fazla, renkli ve anlamlı…
*****
– Eurovision sanatçılarından hangileri burada konserlerinde bizi ağırladı?
– New York’daki İsveç komünitesi Melodifestivalen ve Eurovision coşkusunu nasıl yaşıyor?
– Eurovision fanları yarışma dönemi dışında ne gibi etkinlikler düzenliyorlar?
– New York’lular Eurovision hakkında ne kadar bilgi sahibi?
– Hangi Eurovision şarkıları burada fazlasıyla popüler?
Bütün bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını merak ediyorsanız, sizleri benimle bu blog yolculuğuna çıkmaya davet ediyorum. Çok yakında tekrar görüşmek üzere. Okuyan herkese sevgiler ve selamlar.