TESADÜFÜN BÖYLESİ!!

th 1234 15Aslında Eurovision’da dejavu hissini yaşamak için çok da kasmaya gerek yoktur. İster istemez o yılın trendleri şarkılarda yer bulur kendine.

Mesela 2005 yılında ilginç bir şekilde bir çok ülkenin performansında sözleşmişçesine bolca davul ya da vurmalı çalgı vardı. Buna variller de dahil. Her şarkıcı önünde gelen her şeye vuruyordu.

Sonrasında her şarkıda taklalar atma modası da çıkmıştı. 2009 ve 2010 iyi örneklerdir.
Ama bu yıl Azerbaycan’ın ilk kez ev sahipliği yapmasıyla ilginç bir örtüşme yaşandı.
Evet söz konusu olan 2 kardeş ülkenin ev sahiplikleri…2004 İstanbul ve 2012 Bakü…

Gelin bu kadarı da komik dedirten tesadüflere bir bakalım >>

1- 2004 ve 2012’de yarışma İLK KEZ, Türkçe konuşan ülkelerde yapıldı.(İstanbul ve Bakü)

2- İki yarışmada da şampiyon, ayak sesleri çokça hissedilen ülkeler oldu. Sanki birinci baştan belliydi. (Ukrayna ve İsveç)

3- İki Yarışma da Sırbistan’ı Zeljko temsil etti. Üstelik iki yarışmada da benzer şarkıya benzer koregorafisi eşlik etti.

3- İki yarışma da ilk 3 yaptı Zeljko

4- İki yarışmada da İzlanda’nın sahnesinde Jonsi vardı. Bu her açıdan iyi şarkıcıya, Türkçe konuşulan toprakların yaramadığı 2 kez ispat edildi.

5- İki yarışmada da Türkçe konuşan ev sahipleri İngilizce yarıştılar. (Athena ve Babayeva)… Ve ikisi de dördüncü oldular…

6- İki yarışma da, Arnavutluk’un en iyi derecelerini aldığı yarışmalar oldular. Ki zaten onlar iki kez top-10 yaptılar. Biri İstanbul diğeri Bakü’de

7- İki yarışma da, Almanya ve İspanya’nın aynı anda ilk 10’a girdiği yarışmalar olarak tarihe geçti. İstanbul’da da Almanya 8, İspanya 10. olmuştu

8- İki yarışma da, Almanya ve ispanya’nın başarısına karşılık, iyi sonuç bekleyen Fransa ve UK’in hüsranıyla bitti.

9- Hepi topu 3 kez zarftan finale çıkan Malta, bu zaferlerin ikisini İstanbul ve Bakü’de yaşadı.

10- Kıbrıs ve Yunanistan’ın aynı anda finalde olup da neredeyse ardarda dizildikleri iki yarışma da 2004 ve 2012’ydi.

11- Tartışmalı yarışma geçmişinde, Makedonya’nın nispeten 2 iyi şarkıyla yarışıp neredeyse aynı dereceyi aldığı 2 yarışma da İstanbul ve Bakü oldu.

12- İki yarışmad da, jest gibisinden şarkılarında Türkçe kullanan ülkeler vardı ve her iki yarışmada da bunlar ev sahipleri değildi. İstanbul’daki yarışmada Almanya, Bakü’dekinde de Bulgaristan, şarkılarında Türkçe’ye yer verdi.

Bu tablonun tek bir eksiği vardı:)

Eğer Hollanda finale çıksaydı, finalde yarıştığı 2 yarışma da İstanbul ve Bakü olacaktı..

Tabi hem İstanbul hem de Bakü’nün postcardlarda ülke tanıtımını kullanması, interval actlerde de yerel halk danslarını sunmuş olmasını tesadüften saymıyorum. Kültürel yakınlık diyelim

Ne denir? kader mi? tesadüf mü? yoksa Eurovision mu:))

Tayfun ÖCAL