RALPH SIEGEL’A “YAŞAM BOYU BAŞARI” ÖDÜLÜ!
18 Kez Eurovision Şarkı Yarışmasına katılarak kırılması güç bir rekorun sahibi olan Ünlü Besteci ve Prodüktör Ralph SIEGEL, Alman Müzik Ödüllerinde “Yaşam Boyu Başarı” ödülünün bu yılki yeni sahibi olacak.
Grammy ve Brit ödülleri ile birlikte Dünyanın en prestijli Ülke müzik ödülü kabul edilen “Echo”‘da, Alman Müziğine son 40 yılına damgasını vurmuş kişilerin ödüllendirildiği “Yaşam Boyu Başarı” ödülünü “Bay Eurovision”‘ın kazandığı Akademi tarafından resmen açıklandı. Echo Ödüllerinin Executive Producer’ı Gerd Gebhardt, “Ralph yıllardır Yaptığı çalışmalarla Alman müziğine damgasını vurmuş kişilerden biridir.” şeklinde başladığı konuşmasına şöyle devam etti :
“Bu ödül, Sadece Ralph’ın sayısız büyük hitleri ve Eurovision başarıları için değil, tüm çalışmalarında ki yüksek kaliteninde karşılığıdır ve tüm bunları başarırıkende harika bir insan olarak kalabilmeninde ödülüdür.”
Pekçok Tangosu ve şarkısı Türkçe’ye çevrilmiş Ünlü Alman Besteci Ralph Maria SIEGEL ve Opera Sanatçısı Ingeborg Döder-LEIN’ın çocuğu olarak Dünyaya gelen Ralph SIEGEL, 30 Eylül 1945’te Almanya’nın Münih kentinde Dünyaya geldi. Beş yaşında davul çalmaya başlayan sanatçı, daha sonra Piyano, Akordiyon, Gitar ve Nota dersleri aldı. Amerika, İnglitere ve Fransa’da müzik eğitimini tamamlarken, daha 19 yaşında, şarkı sözü yazarı olarak Roy ORBISON, The Newbeats, Don GIBSON ve Chet ATKINS gibi dev isimlerle çalıştı. 1969 yılında kendi müzik şirketi ve Prodüksiyon firmasını kuran sanatçı, O dönemden sonra Yaratıcılık gücü ile Alman Müzik Sektöründeki sayısız sanatçının arkasındaki itici güç olarak durdu.
“GRAND PRIX” YILLARI BAŞLIYOR
1975 yılında kendi plak firması Jupiter Records’ı kuran Ralph SIEGEL’ın ilk çalışması Patlayan disko furyasında Dev bir sansasyona dönüştü. Kendi keşfi 70lerin efsanevi disko üçlüsü Silver Convention ile başarısı Atlantiğin karşı kıyısına bile ulaştı ve “Fly Robin Fly” ve “Get Up And Boogie” klasikleri ile Billboard’da 1 Numaraya ulaşıp Dünya çapında milyonlarca kopya satmayı başardı. Bu sansayonel başarının elbette bir karşılığı olacaktı ve “Fly Robin Fly” Platin Disk statüsüne eriştikten bir yıl sonra, Efsanevi Grammy’lerden birininde sahibi olmayı başardı. 1976 yılında İlk kez Alman Finalinde Tony MARSHALL’ın diskalifiye olmasıyla, Dönemin ünlü disko/pop gruplarından Les Humphries Singers ve “Sing Sang Song” ile Eurovision’da Almanya’yı temsil etme hakkını elde etti. Ancak ortaya çıkan sonuç 1974’teki “ABBA yılında” Ireen SHEER ve “Bye, Bye I Love You” ile Lüksemburg için elde ettikleri 4.’lük gibi olamayacaktı. Neredeyse tamamını 2 puanlarla aldıkları 12 Puan ve 15.’lik Ralph ve Les Humphries için hayal kırıklığından başka bir şey değildi.
1979 yılı ise Ralph SIEGEL ve konsept şarkı ve performanslarının başladığı ve yarışmayı domine edeceğinin müjdesini veren bir kırılma noktası oldu. İlk ESC deneyimini 1972 yılı Alman Finalinde yarıştığı Edina POP ile yaşayan SIEGEL, Macar asıllı sanatçının yanına, Yunan Leslie MANDOKI, 1996’ta AIDS’ten yitirdiğimiz Louis – Henrik POTGIETER, Henriette ve Wolfgang HEICHEL ve Steve BENDER’i de alarak, Ünlü Moğol İmparatoru Cengiz Han’dan esinlenerek, Dschingis KHAN kurdu. Eurovision’da yaşanan büyük hayal kırıklığı ve elde edilen 4.’lüğe rağmen, Şarkı Tüm Dünyada patladı ve sayısız ülkede bir numaraya ulaştı. Hatta Çin ve Japonya’da bile şarkı Top 20’ye ulaşmayı başardı! Şarkının arasında halen daha bir “muamma” olan Türkçe versiyonu dışında söylenmediği dil kalmadı. “Dschingis Khan” sonrası gelen “Moskau” ise grubun en büyük hiti olarak tarihe geçti. Şarkı Sovyetler Birliği’nde bile en çok satan şarkılar arasına girmeyi başardı. Ardından gelen “Loreley”, “Hadschi Halef Omar” , “Pistelero” ve daha nicesiyle Ralph SIEGEL Chart ve Liste keyfi yaşadı. Bu dönemde Village People ve The Bellamy Brothers ilede çalışan ünlü prodüktör, bugün halen daha Türk Radyolarının çaldığı “Let Your Love Flow” gibi efsanevi Country pop numarasına da imza attı. Sayısız Almanca hitinin yanında..
1980 yılında Yunan asıllı sanatçı Costa CORDALIS ve “Pan” ile Alman Eurovision Divası Katja EBSTEIN ile Alman finalini resmen sürklase eden Siegel, O yıl yarışmadan çekilen İsrail’in yerine organizasyonu üstlenen Hollanda’nın Den Haag kentindeki yarışmada Almanya’nın tarihinde elde ettiği en büyük sonuç olan 2.liğe imza attı. Erstesi yıl Lena VALAITIS ile başarısını pekiştiren sanatçı, 1982 yılında ise bu büyük ödülü en sonunda Almanya’ya getirmeyi başardı. “A Little Peace” olarak İngiltere’de 1 Numara gören nadir Eurovision şarkısı olduğu yetmiyormuş gibi, Almanca, Hollandaca, İspanyolca ve Fransızca versiyonlarıyla da tüm Dünyada dev bir hite de imza atmayı başardı.
1987’de elde ettiği ve Alman, Avusturya, İsviçre gibi Almanca ülkelerin dışında Danimarka ve daha pek çok ülkede Top 20 yapıp, Ülkemizdede “Let Your Sunshine In Your Heart” adıyla albüm olarak yayınlanan “Lass die Sonne in den Herz” ile ulaştığı 2.liğin ardından, 1999’da Münih’li 5 Türk gencinin oluşturduğu Sürpriz grubuyla ulaşacağı 3.’lük ile beraber toplamda Bir birincilik, 3 ikincilik, 2 ikincilik ve 2 dördüncülük ile Eurovision Şarkı yarışmasına silinmez mürekkeple damgasını vurdu.
400’den fazla Alman listesine giren ve Eurovision Şarkı Yarışmasının son 30 yılının en renkli karekterlerinden birine dönüşen Ralph SIEGEL, Yaz aylarında Mauritus’da Opera Sanatçısı Krimhild JAHN ile hayatını birleştirdi.
“Onikipuan News” olarak, Biricik Bay Eurovision’umuzun hakettiği büyük Gururun sevincini yürekten paylaşarak, “Yarışma tarihini” yazmış bu büyük ustaya şükranlarımızı sunuyoruz..
(Kaynak: ECHO)
Haber: Osman KURAL
ARKADAŞLAR HERKEZ BU YAZIYI OKUR İSE SEVİNİRİM ÖNEMLİ BİR KONU Arkadaşlar biliyorsunuz sarbel türkiye’ye geldi. Geldiği gibide birçok programa konuk oldu bunlardan bazıları atv ana haber bülteni,makina,bestfm gibi yerlere derken çocuk kendini 1.liğe alıştırdı. Bu sarbel’in türkiye’ye geliş sebebi besbelli ben buna oy toplama çabaları diyorum. Neymiş türkiyeyi çok seviyormuş amcası halası türkmüş,türkçe şarkıları ezbere söylüyormuş oymuş buymuş arkadaşlar bunlar hep oy toplamanın fasa fıso’su çocuk kendini türkiyeye sevdirmeye çalışıyor ve oylarıda türkiye’den yunanistana götürmeyi amaçlıyor. Arkadaşlar bu sözlere inanmayın sakın olada yunanistana oy yollamayın sonra çok ahh dersiniz eğer yunanistana oy yollarsanız. Neden mi çünkü bu sene rekabet olacak esc’de 1 oy bile çok önemli yani anlayacağınız türkiyeden yunanistana gidecek olan bir oy türkiye’yi 2. Yunanistan’ı 1. yapar aynı 2003 yılında belçikanın yaşadığı gibi. onun için belçikanın yaşadığını yaşamamak için yunanistana oy yollamayın arkadaşlar .ne bileyim gürcistana yollayın almanya’ya yollayın ispanya’ya yollayın ama yunanistana yollamayın çünkü yunanistanın şarkısı iyi bir şarkı birinciliğe oynuyacağını düşünüyorum aynı şekilde kenanın şarkısınında birinciliğe oynuyacağını düşünüyorum bunun için bu iki ülke arasında kıyasıya bir rekabet olacağı için türkiyenin kıl payı birinciliği kaçıracağından korkuyorum bunun için arkadaşlar yunanistana oy yollamayın…..
sadece yunanistan diil her ülke eurovision a yakın ülke ülke geziorlar oy toplamak içn bu yunanistanın yaptıı özel bir şey diil.kenan da gezio ülkeleri şimdi yunanlı biri böle manasızca bi yazı yazp KENAN’A OY VERMEİN dio mu demio neden??çünkü yunanistan gelişmiş bi ülke gelişmişliide içinde böle kazmaları barındırmamasından belli oluo..!!!
Cinco demio demyo Cinco may demio
güzel bir makale olmuş çok teşekkürler.