ONİKİPUAN’DAN ULUSAL FİNALLERE “HAYIR”

turkeyhj0Onikipuan, %68 gibi bir oranla ulusal finallere karşı çıkıyor.

 

Not: Grafiklerdeki dağılım aşağıdaki üç yanıta yönelik renklerle simgelenmiştir.

evethayrly4

Yargı 12 – TRT, ulusal finaller ile şarkı seçimi uygulamasına geri dönmelidir.

Evet: %9,2 Hayır: %68,4 Kararsız: %22,4

soru12qs2

DEĞERLENDİRME:

* Ankete katılan katılımcılar, Sertab ve Athena ile gelen başarıları gözönüne alarak ulusal finalli dönemlere geri dönmek istemiyorlar. Profesyonel bir görevlendirme ile sanatçının sorumluluğunun bilincinde olacağı ve kaliteli bir eser & yetenekli ve azimli bir ekiple başarıya daha kolay ulaşabileceği sonucuna varılıyor.

* Özellikle 2005 yılındaki son ulusal finalde yarışan şarkıların hemen hepsi diğer ülkelerin ulusal finalleri ile karşılaştırıldığında müzikal anlamda yeterli görülmüyor. Ayrıca ulusal finaller sonucu seçilen şarkı ve şarkıcıya yönelik kamuoyu nedzinde oluşan ağır eleştirilerin yanında seçme yöntemine yönelik kimi tepkiler de ulusal final anlayışının bırakılarak bir süre daha görevlendirme usulü katılımla devam edilmesi talebini beraberinde getiriyor.

* Ulusal finallerden yana olan kesim ise görevlendirmenin geçici bir kurtuluş olduğunu, yarışmaya ve müziğe ciddi bir şekilde eğilmedikçe ve sanatçılar yeterli moral desteği görmedikçe bir süre sonra görevlendirilecek sanatçı bulamama endişesi taşıyorlar. O nedenle özel televizyonlarda yayınlanan PopStar tarzı ulusal finallerle kamuoyunun ilgi ve desteğinin kazanılması ve Eurovision’un İsveç, Almanya gibi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de  tek gecelik değil aylar süren bir süreçle yaşanması bu grubun temel dileği.

Ama görülüyor ki 2005 ulusal finali ve Sertab’la gelen başarı, Eurovisionseverlerin uzun süre “ulusal final” söz öbeğini duymak istemedikleri sonucunu doğuruyor! Bize de bunu kamuoyuna ve yetkililere duyurmak düşüyor. 

Haber: Volkan Abur

Sırada ne var:

* Kenan Doğulu başarıya ulaşabilecek mi?

* Şarkıyı Kenan mı seçmeli, halk mı?

* Demet Akalın’ın vokal teklifine Onikipuan ne diyor?

* “Çakkıdı” ile yarışılması tercih edilir miydi?