ŞARKIYI HALK SEÇMESİN!

kenanOnikipuan, Kenan Doğulu’dan çok umutlu! Doğulu’nun finale çıkacağına inanıyor ancak iyi bir derece hedefi için tüm şarkıların kamuoyuna sunulmasını bekliyor. Ve genel beklenti şarkıyı halkın değil bizzat Kenan’ın kendisinin seçmesi olarak görülüyor.

Not: Grafiklerdeki dağılım aşağıdaki üç yanıta yönelik renklerle simgelenmiştir.

evethayrly4

Yargı 02 – Kenan Doğulu ile Türkiye finale rahatlıkla çıkacaktır..

Evet: %89,7 Hayır: %2,6 Kararsız: %7,7

soru2ea4

Yargı 03 – Kenan Doğulu ile Türkiye finalde ilk 3 içerisine rahatlıkla girecektir

Evet: %33,3 Hayır: %14,1 Kararsız: %52,6

soru3gn7

Yargı 04 – Kenan Doğulu şarkısını kendi seçmeli, seçim halka bırakılmamalı

Evet: %51,3 Hayır: %33,3 Kararsız: %15,4

soru4gc9

DEĞERLENDİRME:

* 78 katılımcının yine büyük bir çoğunluğu Kenan Doğulu’nun Helsinki’de finale çok rahatlıkla çıkacağına inanıyor. Ancak güçlü bir derece için sadece Kenan’ın şarkısını değil, diğer tüm aday ülkelerin şarkılarını da beklemeyi tercih ediyor.  Dolayısıyla ilk 3 hedefi için henüz erken!

* Eurovisionseverler, şarkıyı Kenan’ın kendisinin seçmesi tercihine olumlu bakıyorlar. En başarılı sonuç, sanatçının en isteyerek okuyacağı, sahipleneceği eseri ile mümkün olacaktır. Her ne kadar halkın beğenisine sunulacak olan eserlerin tamamında Doğulu ve ekibinin imzası olacak olsa da halkın tercihi ile sanatçının tercihinin uyuşmaması gibi bir olasılık her zaman sözkonusudur. Dolayısıyla şarkının sanatçı tarafından seçilerek kamuoyuna açıklanması en doğru yol olarak görülmektedir.

* Kenan Doğulu’nun tepkiler nedeniyle aralarında Türkçe de olan 3 şarkıyla kamuoyunun karşısına çıkacağı ve seçimi halkın yapacağı iddiaları Eurovisionseverleri telaşlandırmaktadır. Böyle bir yöntem siyasetin doğrudan ya da dolaylı etkisine neden olacak ve süreç tatsızlaşacaktır.

* Yine halkın seçimine karşı olan kimi görüşler, halkın önplanda olduğu bir şarkı seçiminin ancak ve ancak altyapısı sağlam ulusal finallerle bir anlamı olacağını belirtmektedir. Görevlendirme yönteminde ise karar sanatçınındır.

* Şarkıyı halkın seçmesinden yana olan Eurovisionseverler ise, böylece tüm sorumluluğun sanatçıdan alınarak halka ait olacağı düşüncesini paylaşmaktadırlar. Ancak unutulmamalıdır ki uluslar verdikleri kararları kolaylıkla reddedebilecek potansiyele sahiptir. Dün oy verdiği partiyi bugün yerden yere vuranların, dün Semra hanıma %70 rating patlaması yaptırtıp bugün RTÜK’e şikayet telefonu yağdıranların; oy verdikleri şarkı için de benzer tepkileri göstermesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla kararı; profesyonel olan, işini bilen ve elini taşın altına koyan bir ismin yani Kenan’ın kendisinin vermesi en doğrusu olacaktır. Genel görüş bu şekilde şekillenmiştir.

Haber: Volkan Abur