LOREEN İKİNCİ ŞANSA!

Dördüncü ve son ayağı dün gercekleştirilen Melodifestivalen elemeleri, İkinci Şans aşaması dışında tamamlanmış oldu. Bu demek oluyor ki, İsveç’i bu yıl Eurovision’da temsil edecek şarkıyı artık dinledik. Dördüncü yarı finalin elbette en çok merakla beklenen ismi Loreen idi.
MANS’UN EKİBİNDEN: STATEMENTS
Loreen’in seslendirdiği ve direkt finalist olamayıp İkinci Şans turuna kalan Statements şarkısı aslında Melodifestivalen ve Eurovision’un kazanma formülünü bilen bir ekip tarafından kaleme alındı. 2015 yılında Mans Zelmerlöw’ün seslendirdiği Heroes’un söz ve müziklerini yazan kadro (Anton Hård af Segerstad, Joy Deb ve Linnea Deb) bu kez Loreen’in de kaykısıyla “Statements”ı yazıyor ve bu yılın en iddialı katılımlarından birine imza atıyor. Dedikodulara göre MelFest’e bu yıl katılma planı olmayan Loreen, yapımcıların teklifini kıramıyor ve 2017’de bir kez daha MelFest sahnesine çıkmayı kabul ediyor.
[wpdevart_youtube]ejU7RKmmJMQ[/wpdevart_youtube]
SAHNE SHOW’U İLE IRKÇILARA MESAJ
 
Dünyaca ünlü şarkıcı Sia gibi genç ve tiyatral yeteneği oldukça iddialı bir dansçıyla başlıyor Loreen şarkısına. Bu genç kız Loreen’in çocukluğunu temsil ederken birlikte yol alıyor ve bayraklarını birlikte taşıyorlar. O sırada, dünyaca ünlü bir fotoğraf MelFest sahnesinde tekrar canlandırılıyor. 
 
1985 yılında İsveç’te yürüyüş yapan Neo-Nazilere, Polonya asıllı bir Yahudi olan ve ailesini toplama kamplarında kaybeden bir kadın olan Danuta Danielsson’un çantası ile müdehalesi de “Statements” performansı sırasında canlandırılıyor. Neo-nazilere çantası ile müdahale eden Danuta’nın bu fotoğrafı o yıllarda hem İsveç’te hem de dünyanın pek çok yerinde dikkat çekiyor. Ancak Danuta’nın acı hayat hikayesi, birkaç yıl sonra intihar etmesi ile son buluyor. Göçmen bir ailenin kızı olan Loreen’in şu günlerde yapmış olduğu bu referans İsveç’te oldukça yankı bulmuş durumda.
 
Şarkının sonuna doğru Loreen’in yaşlı halini temsil eden bir dansçı daha sahneye çıkıyor ve bu eşsiz görsel show dimdik ayakta duran bu kadınların gölgeleriyle son buluyor.
İzleyenleri ekranlara kilitleyen bu şarkı ve show, oylama sırasında beklenen ilgiyi göremiyor ve Loreen direkt finalist değil de İkinci Şans turuna kalarak sevenlerini şaşırtıyor. Eurovisionseverler tarafından, Brexit ve Donald Trump sonrası en şok edici olay olarak gösterilerek mizaha da malzeme yapılan bu durum sonrasında Loreen’in İkinci Şans turunda çok daha güçlü ve etkili bir performans sergilemesi bekleniyor.
DİĞER SONUÇLAR
Loreen ile birlikte İkinci Şans yolcusu olan isim MelFest’te ilk kez izlediğimiz Axel Schylström olurken, direkt finalistler, geçtiğimiz yılların popüler isimlerinden Wiktoria ve Aninia ile düet yapan Jon Henrik oluyor. Daha önce MelFest finalinde Mans ve Heroes’a geçilen Jon Henrik, Heroes’u yaratan ekibin Loreen ile yaptığı çalışma olan Statements’ı şimdilik bu yarı finalde geçmiş görünüyor. Bakalım İkinci Şans’tan kimler finale yükselecek ve finalin kazananı kim olacak.