EUROVISION’UN KUZEYİ-2: DANİMARKA

Yazarımızı Alper Ö., Kuzey ülkelerininin Ulusal Finallerini kendi bakış açısından yorumladığı seriye devam ediyor. Sırada Melodilerin Dansı var. Danimarka Ulusal Finali.

************

Norma John’lar berber iken Timebelle’ler tellal iken ben Danimarka’nın şarkılarını tıngır mıngır dinler iken ne geldi aklıma, ben sizi en son Estonya’nın Laurası’nda Talin’in Elina’sında mı bırakmıştım? Az gitmişiz uz gitmişiz bir de bakmışız ardımızda ne temsilciler ne şarkılar isimlerini duyurmuşlar bile! Ne ulusal finaller yaklaşıp ahaliyi heyecan sarmış bile! Aman efendim ne de güzel pek de güzel.

Talin’den bindik bir yelkenliye aldık soluğu Danimarka sahillerinde. Amanınnn! Pek de soğuk. Hadi sizi Danimarka’nın ulusal final sıcaklığıyla buluşturup ısıtalım biraz.

Efendim Danimarka’nın Eurovision tarihinde 3 adet birinciliği olup bunlardan en sonuncusu, vatani hizmet dolayısıyla bendenizin izleyemediği ilk ve tek yıl olan 2013’tedir. Sormayın nasıl hicap duyarım. Şansıma o yıl şarkıların kalitesi ve dinlenelebilirliği şahsım açısından çok vasatmış.

Bir başka dipnot ise 2000 yılında Stockholm’de düzenlenen yarışmada yine bu ülkenin kazandığı ve bu 1.liğin 21.yüzyılın ve Milenyumun ilk birinciliği oluşudur.

Son yıllarda istediği sonuçları alamayan Danimarka’yı geçen yıl Stockholm’de; Lighthouse X – Soldiers Of Love ile temsil etmiş ve yarı finalden sonra emeklerine teşekkür edilip Kopenhagen bileti rezerve edilmiştir.

Bu sene Danimarla’yı temsil etmek için sahnede parlama adayları olan şarkılar bakalım hangileri. Açıl susam açıl!

İşte 25 Şubat Cumartesi akşamı Danimarka Ulusal Finali “Dansk Melodi GP”de izleyeceğimiz performanslar;

1.Ida Una – One: Eli yüzü düzgün kırmadan yıkmadan performe edilecek bir şarkı. Nakarat gene beklediğim tempoda ve güçte değil. Nakaratını ”dum tıs, dum tıs” beklediğim şarkılarda ağıt nidası duymaktan yıldım. vallahi deli çıkacağım! Bütün bir seri böyleyse yandık ki ne yandık.

2.Jeanette Bonde – Hurricane: Jenny sahnede komşu kızı Emma gibi harcamaz ise iddialı olabilecek bir şarkı. Performe edilir iken biraz daha güçlenir umarım.

3. Thomas Ring – Vesterbro: Nakaratında tekrarlama olmamasına rağmen çok güzel tepkiler alacak bir şarkı olur. Yalnız bazı sunumlar o kadar yavan ve talihsiz oluyor ve ben bu dediklerimi öyle güzel yutuyorum ki sodalar içmeye doyamıyorum; izleyelim görelim canım efendim =)

4.Sada Vidoo – Northern Lights:
Sıradışı bir tarz. Diğerlerinin içinde parlıyor. Farklılığyla kazanabilir

5. Rikke Skytte – Color My World: Anlaşılan o ki; bu sene bu yarı final başımıza ”Dan Dan” vuracak. Müzik ve ritm adına yapılan tek şey yok. Hiç bir akıcılık sürpriz değişik bir tat yok. Beklentilerim yüksekti ve hiç mutlu olamadım. Siz beklemeyin fazla bir şey. Bu sene Danimarka’dan ışık yok:) Nakarattaki ikilemeden başka bir şeyi beğenemedim.

6.Anthomy – Smoke In My Eyes:
Bir bütün olarak nakaratı, sözleri, girişi, melodisi olarak Ida’dan sonraki ilk şarkı. Ben beğendim. Solist de tadını bozmazsa bu olur bu sene. ”Smoke” biraz lanetli kelime ama ne olur bilinmez 🙂

7.Calling Mercury – Big Little Lies: Sözler güzel yalnız o arkada hiç bir değişkenlik göstermeyen tını var ya o insanın sinirini bozuyor nakarata girene kadar. Zaten nakaratta da melodi ne iniyor ne çıkıyor. Sıradan bir ulusal final şarkısı. Bunun akustik versiyonu harika olurdu ama.

8.Rene Machon – Warriors:
İnsanı dengesiz yakalayıp sağa sola savuran bir şarkı; slow başlıyor, nakaratta bir şey bekliyorsunuz bir de bakmışsınız nakarat denen bir şey yok söz yazmaya gerek mi duymadılar anlamadım. Ama bu sene Danimarka çok vasat geliyor.

9. Johanna Beijbom – A.S.A.P: Kelimenin doğrusu biliyorum ”asab” tır ama şarkı mesaj verir gibi ”asap”ınzı bozmak için geliyorum” demiş. Bu sene de Danimarka yolları taştan sanırım.

10. Anja – Wgere I Am: En güzeli en tatlısı en naifi en sıcağı. En sona bıraktım bu şarkıyı. Maalesef şarkıyı sadece 35 saniye dinleyebildim umarım geri kalanı da bu şekilde hoştur ve bu şarkı zirveye oynar.

Bu cumartesi favorinizi belirleyin ve atın fava bekleyin. Northern Lights, Where I Am. Gene tutamadım bu ikisi kalbimde ayrı yerdeler 😊 Bonus olarak da Smoke In My Eyes