JAMALA DİSKALİFİYE EDİLEBİLİR Mİ?

img 4353
Eurovision 2016 bitti ama kazanan ülke Ukrayna’yla ilgili tartışmalar bitmedi. Rusya delegasyonunun, jüri oyları etkisinin azaltılması eleştirisinden sonra bir tartışma da geçtiğimiz günlerde Youtube üzerindeki bir videodan geldi. Videoda açıkça görüldüğü gibi Jamala, 1944 şarkısını yarışmadan bir yıl önce bir konseri sırasında seslendiriyor. EBU’nun kurallarına göre, hiçbir Eurovision şarkısı 1 Eylülden önce ticari amaçlı olarak yayınlanamaz. Jamala’nın konserinde seslendirdiği şarkının adı da “Bizim Qırım”. Fakat şarkının dilinin ve versiyonunun, Eurovision versiyonundan farklı olması ve Youtube videosunun çok az izlenme ve beğeni sayısı alması, herhangi ticari bir amaç taşımamasından dolayı, Jamala’nın diskalifiye olması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. 

Jamala da Facebook üzerinden yaptığı bir yorumda şöyle dedi: ” Merak etmeyin, sadece provaydı. Aynı sözler ve versiyon değildi. Merak etmeyin.”

Bu durum aslında 2013 yılında da yaşanmıştı. Görevlendirme yoluyla seçilen Hollanda temsilcisi Anouk, “Birds” adlı şarkısını birkaç yıl öncesinde bir radyo programında seslendirmişti. EBU’nun daha sonra açıkladığına göre ise şarkının radyoda yayınlanmasının herhangi bir ticari amacının olmadığı, katılımla ilgili de herhangi bir problem oluşturmayacağı üzerindeydi. 

Ali Solman