HANGİ EUROVISION ŞARKILARI LİSTELERE GİREBİLDİ?

İTUNES

Eurovision şarkıları özellikle de Eurovision finalinden sonra çeşitli ülkelerin listelerine girer her sene. Bu sene de önceki yıllarda olduğu gibi belli başlı ülkeler Eurovision şarkılarına aşırı ilgi gösterirken, bazı ülkelerin kulaklarını bu şarkılara tıkadıklarını görmek mümkün. Ancak her ülke listesinde değişmeyen tek bir isim var. Bu yılki interval act’in yıldızı Justin Timberlake, Can’t Stop the Feeling ile neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde ilk 10 içerisinde.

 

Bu yılın listeler açısından en çok dikkat çeken olayı ise Eurovision birincisi Jamala ve şarkısı 1944’ün henüz belirli ülkelerin listelerine girme başarısı gösterememiş olması. Bu durumu, listelerin güncel olmayabileceği ya da 1944’ün her ülkede piyasaya çıkmamış olabileceği ile açıklamak mümkün olabilir.

 

Ülkeler bazında değerlendirmeye geçecek olursak.

 

İsveç:

 

İsveç, Eurovision’u en sıkı takip eden ülkelerden biri olması ve bu sene ev sahibi ülke olması sebebiyle, Eurovision şarkılarına oldukça ilgi göstermiş görünüyor. Polonya ulusal finalini kazanamasa da büyük ilgi gören Margaret ve şarkısı Cool Me Down’ın da en çok indirilen şarkılar arasında yer aldığı İsveç itunes listesinde, eski Eurovision birincileri Euphoria ve Heroes’u da ilk 100 arasından görmek mümkün:

 

1 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

10 – Mans – Fire in the Rain

11 – Frans – If I were Sorry

18 – Sergey Lazarev – You Are the Only One

19 – Zoe – Loin D’ici

37 – Margaret – Cool Me Down

46 – Mans Heroes

52 – Dami Im – Sound of Silence

55 – Amir – J’ai Cherché

64 – Barei – Say Yay!

83 – Loreen – Euphoria  :mrgreen:

86 – Eric Saade – Popular  :mrgreen:

 

Avustralya:

 

Eurovision’a uzaklardan katılan Avustralya’da yalnızca kendi temsilcileri Dami Im ilk 100’e girebilmiş durumda.

 

4- Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

43 – Dami Im – Sound of Silence

 

Birleşik Krallık:

 

Avrupa müzik endüstrisinin dünyaya da hükmeden yegane ülkesi Birleşik Krallık’ın yine kendi temsilcileri Joe and Jake dışındaki temsilcilere ilgi göstermediğini söylemek mümkün.

 

2 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

55 – Joe and Jake – You’re Not Alone

 

Fransa:

 

Fransa bu yıl radyo dostu bir liste şarkısıyla yarıştı ve bu adımın karşılığını yıllardır aldığı en iyi dereceye ulaşarak aldı. Pek çok ülkede de ilk 100 arasına giren şarkısıyla Amir Fransa’da ilk 10’da.

 

3 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

8 – Amir – J’ai Cherché

 

Hollanda:

 

Hollanda da bu yıl Eurovision şarkılarını yakından takip eden ülkelerden. Hatta temsilcileri Douwe Bob şu an Hollanda itunes’un bir numarası.

 

1 – Douwe Bob – Slow Down

2 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

30 – Sergey Lazarev – You Are the Only One

47 – Frans – If I were Sorry

48 – Zoe – Loin D’ici

61 – Amir – J’ai Cherché

 

Almanya:

 

Eurovision’da iki yıldır büyük hayal kırıklığı yaşayan Almanya, bu yıl şimdilik yalnızca kendi şarkısına sahip çıkmış görünüyor.

 

1 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

33 – Jamie-Lee – Ghost

 

Rusya:

 

Eurovision 2016’nın televote birincisi Rusya şarkısının arkasında. Sergey’in bir numara olduğu listeye giren Rusya dışındaki tek Eurovision şarkısı ise Amir’in seslendirdiği J’ai Cherché.

 

1 – Sergey Lazarev – You Are the Only One

8 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

73 – Amir – J’ai Cherché

 

Türkiye:

 

Bu yıl Eurovision’a katılmayan Türkiye’de Eurovision yine de gündemin sıcak konularından biriydi. Jamala’nın aldığı birincilik ile sevinen Türkler, Eurovision şarkılarını çalma listelerine almak konusunda çok istekli değiller. Apple internet sitesindeki listede hiçbir Eurovision şarkısı yer almazken itunes uygulaması üzerinden ulaşılan listede dokuzuncu sırada Jamala’yı görmek mümkün.

 

9 – Jamala – 1944

10 – Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

 

Yukarıdaki bilgiler derlenirken https://www.apple.com/itunes/charts/songs/ adresinin 18.05.2016 tarihinde farklı ülkeler için hazırladığı listeler göz önünde bulundurulmuştur. Farklı tarihlerde sıralamada değişiklikler olabileceği gibi, Türkiye örneğinde de gördüğümüz üzere internet sitesi ile uygulamalarda yer alan listeler arasında tutarsızlık da olması mümkün.