BAKIŞ AÇISI ÖZEL: ROMANYA

ovidiu-anton-2

Blogumuzun, geleneksel hale getirmeyi amaçladığımız; yılın şarkılarına yakın plan yapan değerlendirme yazılarında bir koca yılı daha devirmiş bulunuyoruz. Bu yıl BAKIŞ AÇISI temasıyla, kulübümüz OGAE Turkey ve partner oluşumumuz onikipuan forum‘un değerli üyeleri, bu serinin oluşmasında inanılmaz bir emek ve çaba sarfetti. Bu yıl Stockholm’de sahne alacak 42 şarkıyı ve talihsiz bir şekilde diskalifiye olan Romanya’yı kendi bakış açılarından analiz ettiler. İleride çok sağlam bir arşiv niteliğinde olacak bu derleme serisini, siz fanlara sunmaktan mutlu ve guruluyuz.

Ve bunda en büyük emeğin sahibi olan yazarlarımız; Önder, Uluhan, Alper Zafer, Burak K, Tolga, Burak Dinler, Köksal, Barlas, Hasan, Kadir, Güneç, Hüseyin, Süleyman, Volkan, Olcay, Ali, Oğuzhan ve Cem‘e sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu yazı dizisi, 43 ülkeyi kapsıyordu. Romanya, yarışmaya sadece 3 hafta kala diskalifiye olmasaydı. Ancak biz EBU gibi yapmayacağız ve Romanya’nın talihsiz temsilcisi OVIDIU ANTON’u görmezden gelmeyeceğiz. Romanya üzerine iki üyemizin Bakış Açısı’ndan iki yazıyı sizlere sunuyoruz.

İlk yazı, OGAE Turkey Ankara Koordinatörü Hüseyin’in, henüz daha diskalifiye kararı olmadan önce yazıp bize gönderdiği yazı.

İkinci yazı ise, OGAE Turkey üyesi Güneç’in, diskalifiye kararının hemen ardından yazdığı bir değerlendirme yazısı.

Keyifli okumalar.

1- Hüseyin’in Bakış Açısı’ndan Ovidio Anton 

Selamlar değerli okurlarımız. Analiz yazılarında sıradaki durağımız Romanya. Orta Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan ülke, Eurovision’a ilk kez 1994 yılında katıldı. En iyi derecesini 2005 yılında Luminiţa Anghel & Sistem ve 2010 yılında Paula Seling & Ovi ile alan ülke her iki senede de 3. olmuştu.

Son yıllarda ise Romanya’nın aldığı dereceler neredeyse her sene aynı! Yarı finalden 3-4-5 gibi bir sırada çıkıp, final gecesi 15.cilik civarında bitiriyorlar yarışmayı. Biraz daha açmak gerekirse, son 5 yıldaki dereceleri; 17, 12, 13, 12 ve 15.cilik. Bakalım bu gelenekleri bu sene de devam edecek mi? Haydi gelin şimdi bu sene Romanya’yı Stockholm’de temsil edecek temsilcilerini yakından tanıyalım.

Romanya’nın şarkısı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Societatea Română de Televiziune (TVR) tarafından düzenlenen Selecţia Naţională adlı yarışma ile belirlendi. Ulusal finali 24 Şubat 1983 Bükreş doğumlu Ovidiu Anton, “Moment of Silence” isimli şarkısı ile kazandı.

Ovidiu, 2010, 2012, 2013 ve 2015 senelerinde de ulusal finallere katıldı fakat istediği zaferi nihayet bu sene elde edebildi. 12 Mayıs Perşembe akşamı, 2.Yarıfinalde 12.sırada yarışacak olan Ovidiu, bence finale zorlansa da çıkacaktır. Özellikle sahnedeki temiz ve güçlü performansı ile şansını daha da arttıran Ovidiu, ülkesinin yıllardır süregelen finale çıkma istatistiğini koruma konusunda oldukça iddialı gözüküyor.

Bu arada Ovidiu, Diana isimli bir eşe ve 5 yaşında Adela isimli bir kız çocuğuna sahip. Ayrıca özel hayatında köpeklere oldukça düşkün ve köpekleri koruma amaçlı birçok organizasyonda gönüllü olarak yer almakta. Böyle güzel insanları Eurovision sahnesinde görmek oldukça güzel bir his bence J

33 yaşındaki sanatçının rock temalı şarkısı, bahislerde de fanların sıralamasında da pek üst sıralarda yer alamasa da, yine de seviliyor ve sempati duyuluyor. Ben şarkıyı ilk duyduğumda çok etkilenmedim açıkçası. Ama dinledikçe daha da sever oldum ve günden güne daha beğenir oldum. Özellikle kulaklıkla ve yüksek sesle dinlerken verdiği haz inanılmaz!

2017’de yarışmanın Bükreş’e gelmeyeceği gün gibi aşikar ama yine de ben bu şarkının finalde yer almasını istiyorum. Umarım başarabilir de Ovidiu bunu. Ne diyelim, şansın bol olsun Romanya!

2- Güneç’in Bakış Açısı’ndan Ovidiu Anton

Romanya’nın 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’ndan günler önce diskalifiye olması, gündeme bomba gibi düştü. Sebep olarak TVR’nin EBU’ya biriken borçları gösterildi (yaklaşık 16,4 milyon $). Daha önce yapılan bir takım uyarılardan sonuç alınamayınca EBU böyle bir yönteme başvurmuş.

Burada sizlerle konu hakkındaki duygularımı paylaşmak istedim.

Benim nezdimde bu uygulama TVR’yi ve Romanya’yı değil, sanatçı Ovidiu Anton’u ve ekibini cezalandırmak olmuş. EBU, ya baştan bu konuda TVR’ye bu yıl geçit vermemeliydi, ya da bu yıl son bir şans olarak Ovidiu’nun katılmasına izin verip Romanya defterini bu seneden sonra kapatmalıydı.

 

Romanya, Eurovision’da çoğunlukla başarılı işlere imza atmış bir ülke. Henüz bir 1.’likleri olmasa da (ki bundan sonra da olmayacak gibi görünüyor) 2010 yılında Paula Seling ve Ovi’nin “Playing with Fire” ve 2005 yılında Luminita Angel & Sistem’in seslendirdiği “Let Me Try” ile aldıkları 3.’lükler, başarı göstergelerinden bazılarıdır. Bu arada 2003 yılında Nicola’nın seslendirdiği “Don’t Break My Heart” da benim kişisel favorilerim arasındadır.

Ovidiu Anton şimdiye kadar 5 defa Selectia Nationala’ya katılmış (2010, Pasager band ile – “Running Out Of Time”,2012 – “I Walk Alone”, 2013 – “Run Away With Me” ve 2015 – “Still Alive”.) Şans tam yüzüne gülmüş, şimdi olana bak!

Söz ve müziği Ovidiu Anton’a ait Moment of Silence, ilk dinlediğim an beni yakalayan bir şarkı oldu. Rock Opera tarzı bu güzel eser, ulusal finalde Ovidiu’nun muhteşem sesi ve sahne performansıyla taçlanmıştı. Çok şans verilmese de ben ilk 10’da görüyordum, hatta zaman zaman zafere bile yakıştırıyordum.

Rus sanatçı Sergey Lazarev’in dediği gibi bence de Ovidiu en azından final gecesi konuk sanatçı olarak sahne almalı ve onurlandırılmalı.

Umarım TVR ve EBU arasındaki bu durum çözülür ve Romanya tekrar Eurovision sahnesinde güzel şarkıları ve show’larıyla arz-ı endam eder.