BAKIŞ AÇISI-42: ESTONYA

Juri-Estonia

OGAE Turkey üyesi Oğuzhan’ın bakış açısından Jüri Pootsmann ve Play

Merhabalar kıymetli Eurovision severler. 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’na az bir süre kalmışken OGAE Türkiye tayfası olarak siz değerli Eurovision meraklılarına geleneksel olarak yaptığımız gibi yılın şarkılarını değerlendirmeye devam ediyoruz.

Bendeniz sizler için bugün 2016 Estonya temsilcisi Draco Malfoy’u.. A ah özür dilerim. Jüri Pootsmann’ı ve şarkısı Play’i değerlendireceğim.

Efendim bildiğiniz yahut sitemizi biraz geçmişe yönelik taradığınızda göreceğiniz üzre Estonya‘nın ESC’ye göndereceği şarkıyı belirlediği Eesti Laul şarkı yarışmasını da ben sizlere
değerlendirmiştim. Bu sebepten Jüri’nin yolculuğunun hatırı sayılır bir kısmına, yoğun Estonca’ya maruz kalarak tanıklık etmiştim.

Jüri son derece yorucu ve zorlu bir yarışma sürecini geride bırakarak büyük showa katılmaya hak kazandı. Keza rakipleri arasında görsel olarak son derece iddialı olan Cartoon ve Immortality’si, Laura ve Supersonic’i, Mick Pedaja ve Seis’i bulunmaktaydı. Hatta öyle ki daha yarışmanın yapılmasına iki hafta kala Cartoon ve Immortality YouTube’da bir milyon izlenme barajını çoktan aşmıştı. Yarışmada sessiz ve derinden ilerleyen Jüri finale de Laura ve Cartoon ile birlikte kaldı ve oyların hatırı sayılır bir kısmını alarak Estonya halkının bu yıl Stockholm’de görmek istediği sanatçı olarak seçildi.

Şarkı geçen yıl Viyana’yı kasıp kavuran fakat tıpkı Italyan temsilcisi Il Volo gibi jürinin yani heyet-i umumiyenin hışmına uğrayan Stig Rasta tarafından bestelenmiş. Karanlık ve kasvetli bir duyguyla başlıyor Play. Fakat nakarattaki çıkışlar vs. şarkıyı son derece güzel kılıyor. E Jüri’nin de bir o kadar tok sesi işin içine girince ortaya lezzetli bir iş çıkıyor haliyle.

Sesi ve şarkısı kanaatimce güçlü. Yarı finali rahatlıkla geçeceğini düşünüyorum. Fakat final için sahnede biraz farklı olması gerekiyor Jüri’nin. Ulusal finallerdeki durağanlığıyla kalırsa kalite olarak birbirine bu kadar yakın şarkının bir arada olduğu bir yılda hazin bir sonuç elde edebilir mazallah.

Bu yazının yazıldığı dönemde bahislerde 28. sırada bulunan Jüri’ye, OGAE oylamasında ise şu ana kadar oyları açıklanan 22 kulüpten sadece 20 puan geldi.

En iyi derecesini 2001 yılında Tanel Padar ve Everybody şarkısıyla elde eden Estonya‘ya bakalım Jüri ve büyülü sahnesi neler getirecek merakla bekliyoruz.

İşin zor Draco. Dumbledore’un duası başında olsun,ruh emicilerden Tanrım korusun.

AVADA KEDAVRA!!!