İSVİÇRE: DIE ENTSCHEIDUNGSSHOW YORUMLARI

Switzerland-2016

İsviçre cumartesi akşamı temsilcisini seçiyor, yazarımız Hüseyin Altuğ finalist şarkıları yorumluyor. Buradan buyurun:

13 Şubat gecesi kendilerini 61.Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek şarkıyı seçecek olan İsviçre geçmişteki başarılarını mumla arayan bir ülke desek yanılmayız sanırım. 2005’ten bu yana ilk 10’a giremeyen İsviçre, Lys Assia ile ilk Eurovision’u kazanan ülke olmanın gururunu taşıyor. 32 sene sonra ise 1988’de Celine Dion “Ne partez pas sans moi” diyerek gönülleri fethediyor ve İsviçre’ye ikinci şampiyonluğu tattırıyordu. Fakat 1988’den sonra İsviçre asla eski günlerine dönemedi. Annie Cotton, Sandra Simo ve Vanilla Ninja ile ilk 10’a girebilen İsviçre, bu 3lü dışında son 28 yıldır başarıya aç. Son 6 7 seneye bakıldığında ise, adeta dibe çökmüş durumdalar. 2007, 2008, 2009 ve 2010’da final yüzü göremeyen, 2011’de çıktıkları finalde son sıraya demir atan, 2012 ve 2013’de yine yarı finalde elenen İsviçre 2014’de bir nevi nefes aldı diyebiliriz. Sebalter ile 13. Olan İsviçre, geçen sene yine yarı finalde elendi. Bakalım son yıllardaki bu kötü performansı bu sene tekrarlayacaklar mı, yoksa eski gösterişli günlerine geri mi dönecekler. Zira İsviçre yarışmayı kazansa, bir çok fan deli gibi sevinip biletlerini aylar öncesinden alacaktır diye düşünüyorum. Şimdi gelin 13 Şubat’ta birbiri ile kıyasıya bir mücadeleye girecek 6 şarkıyı değerlendirelim.

  • Vincent Gross – Half A Smile; Elime gitarımı alır, izleyicileri sempatikliğimle büyülerim diyor genç Vincent. İkinci Tom Dice vakası pek iş yapmaz ama bana göre. Şarkı kötü değil, ama insanı aman aman büyülemiyor.
  • Bella C – Another World; Vincent’a nazire yaparcasına, ben de piyanomun başına oturur şarkımı söylerim diyor Bella C de. İsviçre bu sene Balad şarkılar ile yürüyecek belli. Beğendim, ama çok üst düzey değil bu da kızın sesi çok etkileyici ama şarkı o kadar akılda kalıcı değil, İsviçre yine son yıllardaki kaderini yaşar gibi.
  • Kaceo – Disque d’or; Bu şarkı İsviçre’de pek tutulmamış. Bense tam tersi sevdim! Zaten 2013 ulusal finallerinde “Carrousel – j’avais rendez-vous” u elediklerinden beri gıcığım bu ülkeye 😀 Şarkıya dönecek olursam, melodi güzel ama çok üst bir şarkı değil bu da. Zaten Fransızca olması sebebi ile İsviçre milliyetçileri tarafından seçilemeyeceği aşikar. Sadece Fransız kesimin desteğini alacaktır.
  • Theo – Because Of You; Bu finalde gördüğüm en zayıf halka. Hiç ama hiç etkilemedi beni. Ama bir önceki 19 şarkının olduğu kısımdan seçilip son 6’ya kalması, ve İsviçre halkının değişik seçimleri yüzünden bir “acaba” demiyor da değilim. Seçilirse, yarı finalde elenme serisi aynen devam eder İsviçre’nin ona eminim ama bak J
  • Rykka – The Last Of Our Kind; Sia tarzı duruşu ile, Lorde tarzı nameleri ile ben eminim ki bu ablamız seçilecek buradan. Seçilsin de zaten. En azından güzel bir sonuç almak istiyorlarsa tek şansları bu bence. Sevdim, güzel, akılda kalıcı.
  • Stanley Miller – Feel The Love; Bu şarkı da bence güzel. Rykka’nın ardından ikincilik bekliyorum ben final gecesi Stanley’den 😀 Ulusal finaldeki en hareketli şarkı olması da bence büyük bir avantaj.

Bakalım İsviçre halkı Stockholm’de kendilerini temsil etme şansını kime verecek… Eski günlerine dönmeyi mi, yoksa ulusal finallerinde güzel şarkılar çıkarıp, sonra alakasız bir şey seçip, yarı finalde temiz temiz elenmeye devam etmeyi mi tercih edecekler? J Çok değil, birkaç gün sonra göreceğiz…