EUROVİSİON 2015 ŞARKILARI YAZI DİZİSİ – 2

2

1620728_10202999342887433_1314597565_n

 

Cem Bulut yazdı..


 

Öncelikle önceki yazıya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür etmek istiyorum. Yazı dizimizin ikinci kısmında Yunanistan, Estonya, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan temsilcilerini inceleyeceğiz. Sizde şarkılar hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz forumumuza üye olabilir, Facebook ve Twitter sayfalarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Neyse sözü fazla uzatmadan şarkılarımıza geçelim.

One Last Breath – Maria Elena Kyriakou (Yunanistan)

 

Sizi bilmem ama ben Yunanistan’ı slow şarkılarla katılırken daha çok seviyorum. Eurovision’un ruhunu taşıyamayan, basit, sıradan elektronik şarkıların Eurovision’da başarı sağlamasını Yunanistan kadar isteyen başka ülkenin olmadığını biliyorum. Eğer David Guetta, Avicii gibi yetenekler olmazsa elektronik müziğin bir değerinin olmadığını anlamak neden bu kadar zor bende bunu anlamıyorum. Yunanistan’da bu sene bunun farkına varmış gibi (umarım) görünüyor. Yanlış anlaşılmasın burada bu tür müziği kötülemiyorum aksine bende çok severek dinlerim. Fakat bugüne kadar Eurovision’a gönderilen bu tarz şarkıların başarılı olanlarını toplasak bir elin parmağını geçmez.

Eurovision şarkılar kadar o şarkıları seslendiren seslerinde yarıştığı bir yarışma. Ki zaten amatör seslerin mükemmel şarkıları mahvedip tarihin derinliklerine gömüldüklerini hepimiz mutlaka bir kere de olsa görmüşüzdür yarışma dahilinde.

Yunanistan bu sene güçlü bir ses olan Maria Elena Kyriakou ve One Last Breath’ı göndermekle iyi bir seçim yapmış diye düşünüyorum. Belki yarışma sonucu istedikleri kadar iyi olmayabilir belki de hiç beklemedikleri kadar iyi bir sonuçla karşılaşabilirler. Bunu 23 Mayıs akşamı hepimiz göreceğiz. Ama bu hareketleriyle benim gibi düşünen insanların gönlünü kazanmayı başardıklarını söyleyebilirim. Tamam uzatma şarkıya geç dediğinizi duyar gibiyim, pekala.

Sözleri Vaggelis Konstantinidis & Evelina Tziora ikilisinin, bestesi de Efthivoulos Theoxarous & Maria Elena Kyriakou ikilisinin ürünü olan One Last Breath, Kyriakou’nun ifadesiyle bir aşk şarkısı. Hayatının çok duygusal bir döneminde bu bestenin yapımına ortak olduğunu söylüyor güçlü ses. Herkesin kendine uygun bir şeyler bulabileceği genel bir şarkı olmasının yanında kendine özel bir şarkı olduğunu da ekliyor. “Aşk ve kalp kırıklıklarıyla uğraşmak hayatımda büyük rol oynadı.” diyerek şarkısının ne kadar özel olduğunu anlatan Maria Elena Kyriakou da benim gibi bu şarkının, Yunanistan’ın genel olarak Eurovision temsilcilerinden farklı bir şarkı olduğunu söylüyor.

Aslında 2006 yılından beri bir üniversite hocasıymış Maria Elena Kyriakou, hem de Yunan Kültür ve Edebiyatı dalında.  Fakat geçen sene Voice of Greece yarışmasına katılıp Despoina Vandi’nin akıl hocalığı ile zaferi göğüslemiş. Ve haziran 2014’te ilk albümü yayınlanmış.

Goodbye To Yesterday – Elina Born & Stig Rästa (Estonya)

 

Ve sıra geldi anketlerin gözdesi ve bu senenin favorilerinden birine. Aslında bu şarkı için pek fazla bir şey yazmaya gerek yok. Çünkü şarkıyı bir kere dinlemek beğenmek için yeterli. Estonya ulusal finalinde de 90.000 civarı yani toplam oyların %79’unu alarak birinci olmuş.

Alternatif Pop denilebilecek bir şarkı olan Goodbye To Yesterday, Stig Rästa tarafından yazıldı ve Elina Born& Stig Rästa ikilisi tarafından seslendirildi.  Aslında bu ikilinin bir araya gelmesinin de güzel bir hikayesi var. Estonya’nın gözde söz yazarı Stig Rästa 3 yıl önce YouTube’da genç bir kızın Christina Aguilera’nın Cruz şarkısını söylediği bir videoya rasgeliyor. Bahsettiğim video şu:

“Kızın müzikalitesi beni tam anlamıyla büyülemişti.” şeklinde o an hissettiklerini ifade eden Stig Rästa, hemen bu sesin sahibine ulaşmaya çalışıyor. Öte yandan okulunda derslerine giren Elina Born Facebook mesaj kutusunda Stig Rästa’dan gelen bir mesaj görünce hissettiklerini şöyle ifade ediyor:” Dürüst olmak gerekirse, ağlamaya başladım. Kendimde cevap yazma cesaretini bulmam birkaç günümü aldı.” Gerisi zaten malum.

Stig aslında pek şarkı söyleyen bir sanatçı değil. Genelde başka sanatçılar veya gitaristi olduğu grup için şarkılar yazıyor. Goodbye To Yesterday, Stig Rästa’nın beşinci Eurovision’a katılım denemesi.

Autumn Leaves – Daniel Kajmakoski (Makedonya)

 

Kulübümüzün Aralık ayında gerçekleştirdiği röportaj ile tanıdığımız Daniel Kajmakoski , X Factor Adria isimli yarışmanın ilk sezonunda kazandığı birincilikle tanınmış bir isim. Bu yarışma ilk sezonunda dört ikinci sezonunda beş balkan ülkesinin bir araya gelip düzenledikleri bir yarışma. Bu ülkeler Sırbistan, Makedonya, Kadarağ, Bosna & Hersek ve ikinci sezonda ek olarak Hırvatistan. Kajmakoski, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkeyi kimin temsil edeceğini belirlemek için Makedonya Radyo Televizyon Kurumu tarafından düzenlenen 2014 Üsküp Festivali’ni kazanarak ülkesini temsil etme hakkı kazandı.

‘Türkiye’siz Eurovision, Eurovision değildir.” diyerek gönüllerimizi fetheden Kajmakoski, şarkısı hakkında şunları söylemişti. “Hayatımda ilk defa, sonbahardaki yaprak dökümünün aşkın getirdiği pozitif titreşimle açıklandığı bir benzetmeyi duydum, ve bu da gerçekten beni yaşam döngüsü ve evrensel olarak sahip olduğumuz aşk algısı hakkında düşündürdü. Bu dünyadaki tek gerçeğin sonsuz aşk olduğuna inanıyorum, geri kalan her şey birer yanılsamadan ibaret.”

Joacim Persson, Aleksandar Mitevski, Daniel Kajmakoski ekibinin yazıp bestelediği Autumn Leaves, Üsküp Festivalinde Makedonca versiyonu ile yarışmıştı. Makedoncası ile şarkı güzel dedirten Autumn Leaves, İngilizce versiyonu ile bize kendini sevdirmeyi başardı.

Beauty Never Lies – Bojana Stamenov (Sırbistan)

 

Bu senenin iyi veya kötü, tüm dikkatleri üzerinde toplayan şarkılarından biri, Sırbistan’ınki oldu. Ulusal elemeleri Sırpça versiyonu ile kazanan idare eder bir şarkıyı, İngilizce versiyonu ve benzersiz tanıtım şekilleriyle bir anda müzik listelerimize sokan bir insan Bojana Stamenov seslendiriyor. İngilizce versiyonunun sözlerini, Rise Like A Phoenix’in sözlerini yazan ekipte de yer alan Charlie Mason’ın yazdığı şarkı, üzerine çok konuştuğumuz, “mesaj veren” şarkılardan.

7 yaşından beri şarkı söyleyen ve “Örgü yapmayı ve yemek pişirmeyi bilirim ama dikkat edin, sesim aklınızı başınızdan alır.” şeklinde mütevazı açıklamalar yapan bir sanatçı Bojana Stamenov. 2012 yılında Serbia’s Got Talent yarışmasında finale kalıp güçlü sesi ve mükemmel yorumuyla adından söz ettirmiş.

Şahsen ben iyi bir derece yapacağına kesin gözüyle bakıyorum. Şarkının ilk klibi için OGAE üyelerinden şarkıyı söylerken kaydettikleri bir videoyu göndermelerini isteyip daha sonrada ortaya şahane bir klip çıkarmışlardı. Daha sonra neden bilmiyorum ama şarkıya bir klip daha çekildi. İngilizce ve Sırpça’nın yanında şarkının İspanyolca, Fransızca ve Almanca versiyonları da bulunuyor.

Umarım yarışmada üzerine perde atıp şarkı söylemekten daha yaratıcı bir şovla karşımıza çıkar ve oyları toplar.

 

Wars For Nothing – Boggie (Macaristan)

 

Barış mesajları içeren bir şarkı adından da anlaşılacağı üzere. Eurovision’un en tutarsız ülkelerinden biri olan Macaristan bu sene bu mesajı vermeyi tercih etmiş. Kız güzel, şarkı güzel, mesaj güzel, hatta flash mob klip çok güzel daha ne olsun denilebilir. Bu sene barış mesajları içeren birkaç şarkımız daha bulunduğu için sonuç ne olur bilmiyorum kararız sizlere bırakıyorum.

Boggie,ilk solo albümünü 2013 yılında yayınlandı fakat dünya çapında tanınması 2014 Ocak’ına kadar olamadı. Nouveau Parfum isimli şarkısının klibi dünya çapında 30 milyon kişi tarafından izlendi.

Şimdi sizi Flash mob kliple baş başa bırakıyorum.