Röportaj: Belarus

19356171Onikipuan’ın bu yılki Eurovision temsilcileriyle özel olarak gerçekleştirdiği röportaj serisi geçtiğimiz aylarda promosyon turu kapsamında ülkemize de gelen Belarus’un temsilcisi Petr Elfimov ile devam ediyor. Söz ve müziğini kendis yazdığı şarkısı “Eyes that Never Lie” ile şans arayan Elfimov, Onikipuan adına Barlas Gürsoy’un sorularını yanıtladı. İşte o röportaj:

Onikipuan: Bize kendinizden ve müzik hayatınızdan bahseder misiniz?
1980 yılında müzisyen bir ailede doğdum. 6 yaşındayken ilk kez sahneye çıktım. 14 yaşındayken Double W. Adlı bir grubun vokalistliğini yaptım. 11 yaşındayken ilk defa Queen’i dinledim ve rock müziğe olan bağım o anda başladı. 2004 yılında International Popular Song Contest’i kazandım. Kimsesiz çocuklar ve kilise için konserler verdim. Bugüne kadar iki albümüm yayınlandı, I Want (2005) ve The Bells (2007). Şu anda yeni albümüm “Glance of Love” üzerinde çalışıyorum ve bu albümde Eurovision şarkım Eyes That Never Lie ve Rusça versiyonu da yer alacak.
Petr Elfimov hakkında detaylı biyografi için http://petrelfimov.blog.ru/

Onikipuan: Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sene promo tur için Türkiye’ye geldiğinizi biliyoruz. Hatırladığınız Türk Eurovision şarkıları var mı?
Türkiye’ye 2 kere geldim ve gerçekten ülkenizi çok sevdim. İlk olarak 2004 yılında Alexandra & Konstantin’in Eurovision düeti için geldiğimde tanıştım ülkenizle. Kültürünüzü keşfettiğim için çok mutluyum, Ayran içtim, çok lezzetli bir şey. Daha önce başka yerlere ait bir şey tatmamıştım ve ayrıca ülkenizden bir gitar satın aldım. Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki şarkılarınızda benzersiz bir ulusal duygu var, bu da onların ne kadar desteklendiğini gösteriyor. 2004 yılında sizin ev sahibi ülke olmanızı sağlayan Sertab’dan çok etkilendim. Ayrıca geçen sene Mor ve Ötesi’nin performansını da sevdim ve Avrupa seyircisi bu yetenekli çocukların değerini bildiği için çok mutluyum.

Onikipuan: Hadise ve Eurovision şarkımız “Düm Tek Tek” hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evet, şarkınızı dinledim. Çok iddialı olduğunu söyleyebilirim, Türk müzik geleneğinin bir özetini sunuyor size. Finalde yarışacak bütün şarkılar için çok iddialı bir rakip.

Onikipuan: Şarkınız “Eyes That Never Lie”a ne kadar güveniyorsunuz?
Şarkının söz yazarı benim ve şarkımı seviyorum. %100 güveniyorum.

Onikipuan: Belarus’un Eurovision tarihinden beğendiğiniz şarkılar var mı?
Evet, tabi ki. Alexandra & Konstantin’in “My Galileo”su ve Dmitry Koldun’un “Work Your Magic” şarkısı.

Onikipuan: Eurovision Şarkı Yarışması’na katılımınızın hikayesi nedir?
Ulusal final yapılıyordu ve katıldım, kazanmamı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

Onikipuan: Bu seneki şarkıları dinlediniz mi? Eğer dinlediyseniz en büyük favoriniz olarak kimi görüyorsunuz?
Evet, bütün şarkıları dinledim. Hepsi birbirinden farklı. Bazı şarkıları sevdim ama benim şarkımın başarılı olacağına inanıyorum.

Onikipuan: Bu sene jürinin oyları final oylamasını %50 oranında etkileyecek. Bu yeni sistem hakkında görüşleriniz nelerdir?
Her şeyi hesaba katarsak, değişiklikler daha iyisi için yapılıyor. Eminim ki bütün sanatçılar, kararı verenin sadece izleyiciler değil, aynı zamanda farklı ülkelerin temsilcilerinden oluşan bir değerlendirme jürisi olmasını isterler.

Onikipuan: Eurovision Şarkı Yarışması’nı takip eder miydiniz? Yarışma tarihinden favoriniz olan bir şarkı var mı?
Aklıma gelen ilk şey ABBA’ya 1974 yılında zafer kazandıran ve kariyerlerinin başlangıcı olan Waterloo. Ayrıca 2003 yılında yarışmayı kazanan Sertab Erener’in Everyway That I Can şarkısını da çok seviyorum, bununla birlikte Malta’dan Chiara’nın Angel, Sırbistan’dan Marija Serifovic’in Molitva şarkılarını da. İnanıyorum ki Ruslana’nın Wild Dances şarkısı son yıllarda Eurovision’daki en etkileyici sahnelerden biriydi ve tabi ki sevgili İskandinavya canavarlarının Hard Rock Hallelujah’ı.

Onikipuan: Yarışma sırasında herhangi bir show düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsunuz bize bundan birazcık bahseder misiniz?
Galiba ne ben ne de prodüktörüm yarışma için bir show hazırlama konusunda sorumlu değiliz ve bu konuda hala bir bilgimiz yok.

Onikipuan: Yarışmada giyeceğiniz kıyafet hakkında biraz ipucu verebilir misiniz?
Sanırım ulusal finaldeki kıyafeti giyeceğim.

Onikipuan: Şarkının Rusça versiyonu ve remixi olacak mı?
Zaten Rusça versiyon ve remixlerimiz var. Ancak iki tane remix var, biri bizim diğeri ise organizatörün.
Onikipuan: Bildiğimiz kadarıyla EBU’ya ulusal final görüntüleri teslim edildi. Bunun dışında şarkıya başka bir video klip çekmeyi düşünüyor musunuz?
Organizatörlerimizle bir video çektik ancak sonuçtan memnun kalmadık. Bu konunun geleceği hakkında daha fazla bir şey bilmiyorum.

Onikipuan: Bu röportaj için çok teşekkürler. Son olarak Türk Eurovisionseverlere bir mesajınız var mı?
Sizleri çok seviyorum. Benim için oy kullanın. Mutlu olmanız dileğiyle. : )

Gülçin Güler Zincir‘e özel olarak teşekkürler…
Röportaj: Harun Barlas Gürsoy (Onikipuan.com)

***

İngilizce Metin:
First of all, I would like to thank you for accepting my interview request.
Can you tell us about yourself and your music life?
You can find detailed biography of Petr Elfimov here: http://petrelfimov.blog.ru/
*********************************************************************
What do you think about Turkey? We also know that you came to Turkey for your promo tour this year. Are there any Turkish Eurovision songs that you remember?

I’ve been in Turkey 2 times and i really like your country. Firstly I get acquinted with your country in 2004 on Eurovision with Belorusian duet “Alexandra and Konstantin”. I was glad to know the culture, I’ve opened for myself the most dilicious drink “Ayran”,

I’ve never tasted before such a thing made in other places and I also got a guitar from your country. The songs presented by your performers at Eurovision contests have a unique national feeling, and this is their chief strength. I am very impressed by the Turkish singer Sertab whose victory made Turkey the host country of Eurovision-2004. I also liked last year’s performance by your rock band Mor ve Ötesi, and was happy that the European audience appreciated these talented guys.
*******************************************
What do you think about “Hadise” and our song for Eurovision “Düm Tek Tek”.

Yes, I heard it. I can say this is a red-hot number, the epitome of the best that Turkish musical tradition can offer. I am sure it will prove a worthy competitor to all songs that will make it into the finals
********************************************************************
How confident are you about your song “Eyes That Never Lie”

I’m the author and I love the song and got 100 percent of confidence.
*******************************************
Are there any songs that you like from Belarus’ Eurovision history?

Yes of course, these are “My Galileo” of Alexander and Konstantine and “Work your magic” of Dmitriy Koldun.
********************************************************************
What is the story of being a participant in the Eurovision Song Contest?

There was a competition and thanks to the audiense i’ve happened to win it.
********************************************************************
Have you listened the songs for this year. If you have, who do you consider as your biggest rival?

Yes, I’ve heard all the songs. They all are different, I enjoy some, but believe in the success of mine.
********************************************************************
This year jurys’ votes as well will be determinant up to 50%. What is your opinion about this new system?

On the whole, I think the changes are for the better. I am sure that any performer is interested in the opinion not only of people in the audience, but also of the professional panel of judges which comprises representatives of different countries.
********************************************************************
Did you use to follow Eurovision Song Contest before? Do you have a fovourite song from the history of the contest?

The first thing that comes to mind is Waterloo by the legendary ABBA which in 1974 became the starting point in the triumphant career of this Swedish band. I also liked very much Erener Sertab from Turkey who won the contest in 2003 with Everyway That I Can, as well as Angel by Chiara from Malta and Molitva (Prayer) by Marija Šerifović from Serbia. I believe that Ruslana’s Wild Dances was one of the most impressive acts in Eurovision’s latest history, just as Hard Rock Hallelujah from Lordi, the endearing Scandinavian “monsters”.
********************************************************************
Are you planning of any kind of show during your performance in the contest? If you are planning, could you tell us a little about it?

Probably nor I niethe my producer are responsible for the creation of the show for the contest and we still do not have any information about that.
********************************************************************
Can you say anything about what you will wear during the contest?

I think, I’ll wear concert costume.

********************************************************************
Will there be a Russian version of the song? Will there be any remix of it?

We’ve alredy got the russian version and the remixes, but there are 2 version of remixes : our one’s and the organizator’s.
********************************************************************
As far as we know, videos from the national final has been submitted to EBU. Apart from this, are you planning to shoot a video for the song?

Our organizators have shoot the video, but we are not satisfied with the results, so we probably don’ know about any future steps about it.
********************************************************************
Thank you very much for this interview. Finally, do you have a message for Turkish Eurovision-lovers?
I love U so much! Vote for me! Be happy! 🙂
********************************************************************
Special thanks to Gülçin Güler Zincir…
Interview by Harun Barlas Gürsoy (Onikipuan.com)