MÜJDE! EUROVISION HAFTASI RESMEN BAŞLADI!

62. Eurovision Şarkı Yarışması’na sayılı günler kala ilk delegasyonların Kiev’e gelmesiyle prova maratonu başladı. OGAE Türkiye üyeleri ve 12puan.com yazarları da Kiev’in yolunu tuttu. İşte ilk provalar ve ilk izlenimler;

1. yarı finalde yarışacak olan 18 ülkenin provaları 30 nisan günü verilen startla başladı. İsveç’in sahnenin açılışını yaptığı prova maratonunda 1 Mayıs itibari ile 1 yf’de yarışacak ülkelerin ilk provaları tamamlandı.

İlk provalar için belirlenen programa değinecek olursak; her ülkenin sahne üzerinde 30 dk’lık bir prova hakkı var. (Her şarkının ortalama 3 dk olduğunu varsayarsak 30 dk yeterli bir süre) Provasını bitiren ülkenin, provasından sonra 20 dk’lık bir basın toplantısı hakkı bulunuyor. İkinci provalarda ise prova süresi 20 dk’ya düşürülüyor. Basın toplantısı ise yine aynı 20 dk.

2 gün boyunca yapılan ilk yarı finallere ve ülkelerin sahnelerine değinecek olursak;
(Buradan sonrası spoiler’a girecektir)

İsveç; MF sahnesinin aynısı olacak. Arka plan için üç boyutlu ve pembe-mor-mavi neon renklerinden şehir-dağ silüetleri gibi bir led kullanılacak. Provalardan anladığımız kadarıyla Robin sahne arkasından değil, sahnenin yan tarafında bulunan girişten başlayacak.

Gürcistan; Tamara sahnede tek başına olacak. Ufak bir kıyafet oyunu olacak gibi gözüküyor.

Avustralya; Isaiah sahnede tek başına, dönen bir platformun üzerinde olacak gibi gözüküyor. Karanlık olan sahnenin arka ledlerinde Isaiah’ın kendi görüntüsü olacak.

Arnavutluk; Lindita klasik Eurovision görüntüsü diyebileceğimiz bir sahne ile çıkıyor karşımıza. Önce kendisi, arkada vokalistleri olacak. Ledlerde ise klibinde de gördüğümüz görüntüler olacak. Verdiği röportajlarda beyaz, romantik bir elbise giyeceğini söyledi.

Belçika; En büyük beklentiye sahip isimlerden biri Belçika. Sahnede tek başına olan Blanche’ye sahne ışıkları eşlik ediyor olacak.

Karadağ; Slavko sahnede tek başına olsa da yerinde duramayacak, bütün sahneyi dolduracak gibi gözüküyor. Sahne içinde bir ona yana bir bu yana koşturarak dans eden Slavko’ya görsellik olarak kendi dans ettiği neon arka planı eşlik ediyor.

Finlandiya; Bu ikiliden ulusal finaldeki sahnelerinin aynısını izliyor olacağız.

Azerbaycan; Kardeş ülkemiz Azerbaycan şarkısında olduğu gibi sahnesinde de modern sanat izleri taşıyor. Bir oda içinde olan Dihaj’a aynı oda içinde merdiven üstünde duran, başında at maskesi olan bir adam figürü eşlik ediyor. Odanın duvarlarında Dihaj’ın şarkısının sözlerinden alıntılar bulunuyor. Sahne olarak Dihaj’ın kendini anlatmak istediği ama adamın bir türlü anlamadığı. Egosundan dolayı Dihaj’ı dinlemediğine, görmediğine dair bir hikaye anlatıyor. Hikayenin sonunda adam maskesini indiriyor. Oldukça modern olan bu sahnenin ekrana nasıl yansıyacağı ise büyük merak konusu.

Portekiz; Büyülü bir ormanın içindeymiş hissi yaratacak olan Salvador’u, sahnede tek başına şarkısını söylerken izleyecekmişiz gibi görünüyor.

Yunanistan; Benim için sahnesini en merak ettiğim isimlerden biri olan Demy, karşımıza aşkın ayaklarını yerden kestiği, yıldızlara uzanan bir kız olarak karşımıza çıkıyor. “Aşkı en güzel temsil eden hayvan” dediği kuğuyu temsil eden iki erkek dansçısıyla birlikte sahnede olacak olan Demy; “Aşık olmak uçsuz bucaksız bir okyanusta yüzmek gibidir” diye ve kendini bol sulu bir sahnede buluyor. Şu ana kadar gördüğümüz ülkeler arasında tek hologram kullanan ülke de Yunanistan oluyor. Bakalım ekrana nasıl yansıyacak.

Polonya; Kasia, büyülü sesini beyaz bir elbiseli ve derin mavili bir sahne ile ekranlara sergileyecek. Kendisine sahnede keman çalan birinin eşlik edeceği sahnesi alabildiğine mavi tonları ve beyaz üzerine kurulu.

Moldova; Birinci yarı finalin belki de en hareketli şarkılarından, en rahat eşlik edilebilecek şarkılarından biri olan Hey Mamma, karşımıza ulusal final performansının aynısı ile çıkıyor olacak. Ufak bir dip not ile, sahne sizi Epic Sax Guy’a doyuracak gibi duruyor.

İzlanda; Ulusal finaldeki karanlık ve mistik havanın aksine daha aydınlık bir sahnede beyaz kanatlarıyla göreceğiz Svala’yı. Sahnede tek başına olan Svala’nın ekranlarda yaratacağı mistik etki ise ne derecede olacak henüz net değil.

Çek Cumhuriyeti; Barta’nın provasından sonra internette dolaşan ortak bir kanı vardı. O da ne kadar beklenen üstü olduğuydu. Altın ve mor rengi ile donatılan sahnede Martina’yı tek başına görüyor olacağız. Arka planda ise klibinde gördüğümüz görüntülerin aynısı olacak. Oldukça romantik bulunan bu sahnenin ekranlarda nasıl görüneceğini ise gerçekten merak ediyorum.

Kıbrıs; Provalarda en başarısız bulunan isimlerden biri de Hovig. Gerek kareografiyi yerine kadar getirememiş olsun, gerek kareografinin önceki yıllardaki kareografilerle olan benzerliği olsun (Örn; 2015 Belçika) bir çok alandan olumsuz eleştri alan bir isim Hovig. Sahnede kedisine eşlik eden iki dansçı ile yer çekimine karşı durmaya çalışacak gibi duran Hovig’in ekranlara nasıl yansıyacağı da başka bir merak konusu.

Ermenistan; Provalardan sonra iddialarda yükselen bir isim Ermenistan. Artsvik’e sahnede iki dansçı eşlik edecek olarak görülüyor. Sahnenin tonları ise klipten de alışık olduğumuz pembe, turuncu ve kırmızı olacak.

Slovenya; Omar Naber de ulusal final sahnesiyle karşımıza çıkan bir isim olacak.

Letonya; Ulusal final performansının aynısı ile gelecek olan Letonya, bizi bir kez daha neon renklere doyuracak gözüküyor.

Tüm bu ülkelerin sahneleri hakkında detay verdiğimize göre şu ufak detayı da hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Ülkeler, birinci provalar ile ikinci provalar arasında sahnelerinde ufak değişiklik yapabilirler. Her ne kadar kareografilerinde ya da genel kamera açılarında çok büyük değişiklikler mümkün olmasa da kullanılan renkler ve grafiklerde bunların mümkün olduğunu biliyoruz. O yüzden tüm bu yazdıklarımızın ilk provalar dahilinde olduğunun bir kere daha altını çiziyoruz.

Bizi takip etmeye devam edin!