YORUM: NORVEÇ FİNALİ – MELODİ GRAND PRIX

BCYrILk-BqdlpEJdwMgrYghPJPabb8Abmkpmm8mP8fQA

Ulusal finaller serisinde sıra Norveç’te. Birbirinden iddialı on şarkının yarıştığı ulusal finali arkadaşımız Alper sizler için inceliyor.

Tekrar merhaba Eurovisionseverler .

Daha önce Danimarka Ulusal finalini değerlendirmiş, şarkıları teker teker ele almış, ülke müzik ve Eurovisionseverlerinin reaksiyonlarının ulusal finale nasıl etki edebileceğini yorumlamıştık.
Şimdi sıra ; Avrupa kıtasına karşı kol kola girmiş , birbirlerini kollayan üç yapışık kardeşlerden en soldaki olan Norveç’te.
’85 , ’95 ve 2009 yıllarında olmak üzere 3 adet zirveye demir attığını görüyoruz. En son 2009’da 1.liği göğüsleyen Norveç o yıldan bu güne dek 3 kez nal toplarken 3 kez de ilk 10da olmayı başardı.

Bu 3 şarkı da peş peşe gelmekte.
2009’dan sonraki 3 yarışmada yokları oynarken son 3 yılda kaliteli katılımlarla ilk 10dan ayrılmıyor bu ülke. Norveç’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki sihirli sayısı 3 olabilir mi acaba?
Ya bu seneki katılımıyla gene nal toplayacak ya da ilk 10da zirve yapıp ipi göğüsleyecek .
Bakalım Norveç’te bu sene neler oluyor?
01.Anyway : Suya sabuna dokunmayan, sen sağ ben selamet , kimseye zararı olmayan bir pop-rock slov. Alır yürür denemez çok kötü denmez. Finalde sahnedeki performansla her şeyin değişebileceği şarkılardan biri. Canlı sunumun kusursuz olması halinde şansı yok değil.
02.Into The Fire  : İskandinav ülkelerinde Boy Band popülasyonu ne zaman sonlanacak neden bu kadar çoklar merak etmiyor değilim. Bir önceki grubun şarkısında belirttiğim gibi; ”bir zararları yok”. Ama ne yakıp yıkıyorlar ne de yerlerde sürünüyorlar. Üniversitelerin gençlik konserlerinin vazgeçilmezi olurlar.
03. Stine Hole Ulla: Solistin sesi canlı final akşamı şarkıyı dinlerken playbacki aratmayacak bir renge sahip. Ama sahnedeki duruş , sahne hakimiyeti, eğer bir koreografi olacaksa fazla karmaşıklıktan uzak durmak şarkıyı daha dinlenir yapıp görsel zevki daha da zenginleştirecektir.

Güçlü bir aday.
04.Laika : Hale Jale Lale bütün mahalle! Norveçli hanım ablalar şansları ne olursa olsun final akşamını renklendirecekler eminim.
05.History :Korkuyorum korkuyorum , mp3 kaydını dinlerken mest olup final akşamı kahreden şarkılardan olmasından korkuyorum. Backvokal ve sahnede saçmasapan koreografilerden uzak dururlarsa güçlü adaylardan ikincisi.
6. Anna Lee : Elimizi sallasak müzik grubuna çarpan bu ulusal finalde en kötü şarkıya sahip olan bu gençleri oturarak alkışlıyorum. İleri seviyede basit ve sönük bir parça!
7. Stand Up : Oppa! 🙂 Parmağınızı şıklatıp kafanızı oynatıyorsunuz değil mi, hadi itiraf edin. 🙂

Çünkü şarkı güzellikten öte sempati ve mutluluk kokuyor. Umarım bu şarkıyı sahnede ucuz ve özensiz bir koreografiyle antipati ve basitliğe bulamazlar.

Hair Spray filmindeki Negro Day vokalistleri gibi olsunlar canımı yesinler. Gel bana çikolata sevgil
8. Feel da Rush : Danza Kuduro havasında bir şarkıyla karşı karıyayız. Ama bu şarkıyı daha genç ve dinamik bir bey söyleseydi daha mantıklı olurdu. Latin ezgiler daha belirgin ve yoğunlukta olsaydı daha karakteristik bir şarkı olur bu şekilde zorlama özenti ve taklit gözükmezdi .
9. Icebreaker : Şarkı nakaratta yükselişe geçecek diye beklerken nakaratta daha da yavaşlıyor. Sanki nakarata kadar başka şarkı sonra başka bir şarkının nakaratını eklemişler gibi. Güçlü aday gibi gözüküyor. Ama şarkı eksik ve beklenti beklerken nakaratta ”bu mu yani ” diyorsunuz. Nakaratta zamk gibi kalıyorsunuz.
10. Afterglow : Vallahi ayarlamadım öyle denk geldi. En güzel şarkıyı en sonra bırakmak gibi bir niyeyim inanın yoktu arkadaşlar. Ama en klas en yürekli en karakterli şarkı en sona gelmiş e bu da bir rastlantı demek ki 🙂

Şu şarkıya sahnede bir balet eşlik etse tek başına yeter ! Sadelik asalet zarafet her şeyiyle karşımızda!
Soldaki İskandinav kardeş Norveç’in ulusal finalindeki şarkılar geneliyle bu çizgide. Neyle karşılaşacabileceğinize neler hissedip neler izleyebileceğinize dair kendi zevkimce ipuçları vermeye çalıştım.

Artık ”aynen ha’ mı dersiniz ” zevksize bak ” mı dersiniz bilemem orası size kalmış. Ben yorumlarımı ortaya koydum; beğenen alır gider beğenmeyen bırakır kaçar 🙂
Görüşmek üzere

Alper !