Cem Bulut yazdı..
LOVE INJECTED – AMINATA (LETONYA)
Rus kökenli Leton anne ile Burkina Faso’lu bir babanın kızı olan Aminata Savadogo, 9 Ocak 1993 doğumlu genç bir sanatçı. Letonya Üniversitesinde Ekonomi okuyan Aminata 15 yaşından beri çeşitli yarışmalara katılarak yeteneğini dünyaya duyurma çabasına girişmiş. 2013 yılında Letonya ulusal elemelerine I Can Breathe isimli şarkıyla katılıp beşinci oldu. 2014 yılında Love Injected isimli şarkısıyla tekrar katıldı ve birinci oldu. Ülkesini Viyana’da temsil etme hakkı kazandı. 8 Nisan 2015’te çıkış albümü Inner Voice piyasaya çıktı.
Love Injected Aminata tarafından yazılan ve Aminata’nın Kaspars Ansons ile birlikte bestelediği Elektronik R&B türü orta tempo bir şarkı. Final şansı yüksek şarkının. Ama finalde nasıl bir derece alıp pek bir şey söyleyemiyorum.
HOUR OF THE WOLF – ELNUR HÜSEYNOV (AZERBAYCAN)
Tarafsız bir bakış açısıyla söyleyebilirim ki Azerbaycan, katıldığı yıldan beri katıldığı şarkılarla Eurovision’u en çok ciddiye alan ve en başarılı ülkesi bence. Bu başarılarında İsveçli müzisyen Stefan Örn’ün katkısı azımsanmayacak kadar fazla. Fakat geçen sene bence 2012 şarkısı When The Music Dies’ın müziği üzerine yeni sözlerin yazılmasıyla ortaya çıkan Start a Fire ile finalde büyük bir hezimet yaşadı Azerbaycan. Artık Stefan Örn’ün kendini tekrar etmeye başladığını acı bir tecrübe ile gören Ictimai TV bu sene karar değiştirdi. Azerbaycan’ın ilk temsilcilerinden olan ve geçen yıl O Ses Türkiye yarışmasına katılarak birinci olan Elnur Hüseynov’un Azerbaycan’ı temsil etmesine karar verildi. Artık başka İsveçlilere de kendilerini kanıtlamaları için imkan tanıyor Ictimai. Hour Of The Wolf’un sözlerini
- Sandra Bjurman
- Nicolas Rebscher
- Nicklas Lif
- Lina Hansson
yazdı. Bestesini ise
- Nicolas Rebscher
- Nicklas Lif
- Lina Hansson
yaptı.
Aslında Aşkabat’ta doğan Elnur’un anne ve babası Azeri Türkü. 5 yaşında yetenekli çocuklar okuluna kabul edilen Elnur orada piyano eğitimi aldı. Daha sonra Bakü’de dişçilik okuyan ve derece ile mezun olan Elnur, Bakü Müzik Okulun’dan da mezun olup çeşitli müzik yapılarında çalıştı. 2003 yılında Sing Your Song isimli yarışmada ilk müzik ödülünü kazandı.
2008 yılında Samir Cevadzade ile birlikte Azerbaycan’ın katıldığı ilk Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil etmek üzere görevlendirildi. Finalde sekizinci olarak Azerbaycan’ı gururlandıran ikili yarışmadan sonra dağıldı.
2009 yılında Ukrayna’ya taşınma kararı aldı. 2010 yılında Haydar Aliyev Sarayında Notre-Dame de Paris müzikalinde sahneye çıktı.
2010 yılında Azerbaycan’ı temsil etmek için başvuruda bulundu. Ama yarı finallere katılmadı.Ama Diana Hajiyeva’nın performansında cameo görünüş yaptı.
2014 yılında, İstanbul ziyareti esnasında O Ses Türkiye’nin elemelerine katıldı ve jüriyi etkilemeyi başardı. Ebru Gündeş’in takımında yer almayı tercih etti ve haftalar süren yarışma sürecinden sonra 18 Şubat’ta Elnur Hüseynov’un O Ses Türkiye’yi kazandığı açıklandı. Daha sonra da Azerbaycan’ı 60. Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil edeceği açıklandı.
Elnur’a yürekten başarı dileklerimi gönderiyorum.
UNBROKEN – MARİA OLAFS (İZLANDA)
On parmağında on marifet bir isim Maria Olafs. Oyunculuk, şarkıcılık ve söz yazarlığının yanında şimdi de İzlanda’yı Eurovision’da temsil ediyor.
1993 doğumlu sanatçı, genç yaşına rağmen çoğu rakibinden daha fazla sahne tecrübesine sahip. 2007 yılında Reykjavík’daki Ulusal Tiyatroda oynanan bir oyunda küçük bir rolü vardı. 2009 yılında Reykjavík Belediye Tiyatrosunda oynanan Sound of Music‘de Louisa von Trapp rolünü oynadı-ki gösterinin orijinal filmi en sevdiği filmlerden birisi.
Aynı yıl Reykjavík Broadway Club’da Michael Jackson’un gençliğinden bir bölümü canlandırdı. 2014 yılında Astrid Lindgren’in aynı adlı oyunundan uyarlanan Ronja The Robber‘s Daughter isimli oyunda başrolde yer aldı.
Maria 2012 yılından itibaren StopWaitGo isimli şarkı yazımı ekibinde çalışmaya başladı. Unbroken isimli şarkıyı hazırlarken şarkının kendine uyduğunu biliyordu ve arkadaşlarının büyük ısrarlarıyla ulusal elemeye katıldı fakat kazanacağına dair hiçbir umudu yoktu. Büyük bir sürpriz yaşayarak ulusal elemeyi birinci sırada tamamladı ve ülkesini Viyana’da temsil etmeye hak kazandı.
21 Mayıs Perşembe günü düzenlenecek olan ikinci yarı finalde 12. sırada yarışacak olan Maria Olafs ve şarkısı, sahne provalarında da büyük beğeni topladı ve final şansını artırdı.
Sıkı takipçilerin farkettiği güzel bir detay var. Maria Olafs’ın sahnedeki back vokallerinden biri 2010 yılında İzlanda’yı Je Ne Sais Quoi isimli şarkıyla temsil eden Hera Björk.
İzlanda, 1986 yılından beri yarışmaya kesintisiz olarak katılıyor. En önemli başarıları ise 1999 yılında aldıkları ikincilik ve 2009 yılında Yohanna ve Is it True isimli şarkısıyla aldıkları ikincilik.
HEROES – MANS ZELMERLÖW (İSVEÇ)
Heroes, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb ve Linnea Deb tarafından yazılıp bestelenen ve İsveçli şarkıcı Måns Zelmerlöw’ün Viyana’da İsveç’i temsil etmek üzere Melodifestivalen 2015 yarışmasına katıldığı şarkıdır. Şarkı,Melodifestivalen 2015 yarışmasını kazanarak İsveç’i 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmeye hak kazanmıştır.
Şarkı açıklandığı günden beri Eurovision fanları tarafından sevildi ve anketlerde ilk üçün ayrılmaz bir parçası haline geldi. Finale çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor ve finalde ilk beşe girmesi bekleniyor.
MELAINE RENE – TIME TO SHINE (İSVİÇRE)
İsviçre ulusal finalini birinci sırada tamamlayarak ülkesini Time To Shine isimli şarkıyla temsil etme hakkı kazandı Melaine Rene. Şarkının düzenlenmeye ihtiyacı olduğu gayet açık. Ve provalarda back vokallerin sesi resmen şarkıcıyı duymayı engelliyor. Umarım yarı finalde düzeltilir bu sorun. Finale yükselmesini istediğim şarkılardan biri. 2000’li yılların hüzünlü ülkesi haline geldi İsviçre. Tarih öncesi Eurovisionlarında başarılı sonuçlar almalarının rehavetini üzerlerinden halen daha atabilmiş değiller. Bakalım bu sene değişecek mi?