EUROVİSİON 2015 ŞARKILARI YAZI DİZİSİ – 4

1620728_10202999342887433_1314597565_n

Cem Bulut yazdı..

 


WARRIOR – NINA SUBLATTI (GÜRCİSTAN)

İlk yarı finalin son ülkesi komşu Gürcistan, bu sene Nina Sublatti ile şansını deniyor. Gerçekten de işi şansa kalan ülkelerden biri çünkü bu sene son yılların en çekişmeli yarışmalarından birine tanık olacağız ve bu şarkının, iyi bir sahne şovuyla bile tablonun üst sıralarına çıkması pek olası değil.

Sublatti daha 3 aylıkken şarkı söylemeye başladığını iddia ediyor. Tabi bu özelliği onun rakiplerinden sıyrılmasına ne kadar etki eder bilemiyorum. Ama şarkının sözleri ve bestesinin yine Sublatti’ye ait olduğunu söylemeden geçmeyeceğim. Yine de komşuya başarı dilemek adettendir. Başarılar Gürcistan.

THIS TIME – MONIKA & VAIDAS (LİTVANYA)

Eurovision’da gördüğün en garip ulusal seçim sistemlerinden birine sahip bir ülke Litvanya. Anladığım kadarıyla önce şarkıyı sonra da o şarkıyı söyleyecek isimleri seçiyorlar. Bir garip iş. Ama bu senenin başarılı düetlerinden birini oluşturmayı başardıkları ortada. Biraz geçen yılların düetlerini anımsatsa da iyi bir şarkı diyebilirim. Bir Estonya olmasa da final şansları yüksek.

PLAYING WITH NUMBERS – MOLLY STERLING (İRLANDA)

Avrupa’ya iki yıl üst üste Jedward reklamı yapıp peşine de bir şeye yaramadıklarını gören İrlanda’ya o dönemler pek bir sinir oluyordum ama Jedward sonrası kendilerine gelmeleri o kadar da uzun sürmedi. Bu konuda mutluyum.

Bu sene Palying with Numbers ve Molly Sterling ile güçlü ses kategorisinden listemin üst sıralarında yer almaya hak kazandı İrlanda. Yarı finali geçmekte çok zorlanacaklarını düşünmüyorum ama büyük finalde işleri zor. Çünkü şarkı çok yavaş. İzleyiciyi sıkabilir. Artık bunu da sahne performansına bakıp göreceğiz.

CHAIN OF LIGHTS – ANITA & MICHELE (SAN MARINO)

Kafamıza vura vura ismini bize öğreten Valentina Monetta ile geçirdiğimiz inişli çıkışlı üç yılın sonuna geldik bu sene. Sanırım Monetta’nın üç sene üst üste katılmasındaki asıl amaç ülkede yeni şarkıcıların yetişmesini beklemekti. Bu sene hasat alındı ve ellerindeki en iyi ürün bu iki genç kardeşimizdi demek ki.

Şarkının başındaki teatral konuşmaların ne kadar gerekli olduğunu tartışmaya açmak için biraz geç kaldığımı biliyorum ama yine de siz de bir şeyler söyleyin bu konuda. Ama şarkının geri kalanı genel olarak güzel diyebilirim.

Yine de umarım bu sene ki hasatta başka ürünlerde çuvala girmiştir zira bu ekiple de üç yıl geçirirsek Eurovision fanları olarak toptan kafayı yiyebileceğimizi düşünüyorum.

ADIO – KNEZ (KARADAĞ)

2014’ün en büyük şoklarından biri kesinlikle Moj Svijet’in finalde sadece 37 puan toplayıp 19. sırada kalmasıydı bence. Kimilerine göre Karadağ henüz kazanma kotasına giren bir ülke değil. O neyse artık. Geçen sene de kaybetmesinin sebebi buymuş. Bu sene de bir Moj Svijet olmasa da ona yaklaşabilecek bir ezgiyle ve Knez ile şanslarını deniyorlar Karadağlı kardeşlerimiz.

Eurovision’un ruhunu anlayan tek ülke Karadağ. Bunu ben değil Knez söylüyor. Haksız diyemeyeceğim tam olarak kendisine. Son yıllarda Euro Neuro hariç güzel şarkılarla katılıyorlar bence.

Şarkının bestesi, eminim ki hepimizin çok iyi hatırladığı 2012 Sırp temsilcisi Željko Joksimović’e ait. Son yılların en sevdiğim şarkılarından biri olan Nije ljubav stvar’ı söyleyen sanatçı. Bu önemli ismin bir etkisi mutlaka olacaktır bence. Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek’in üçünü de şarkılarıyla Eurovision’a yollamış bir kişi sonuçta.

Neyse fazla uzatmayalım. Karadağ’a da başarılar dileyip bu yazıyı da burada bitirelim.