Sabah Gazetesi’nin dünkü sayısında yer alan, “Mor ve Ötesi grubunun, Eurovision’a, elektro gitarla davul-zurnanın kullanıldığı folklorik bir rock şarkısı hazırlayacağı” haberi, şaşkınlık ve aynı zamanda heyecan yarattı.

Habere göre, grup üyeleri, hazırlayacakları şarkıya davul zurna sesiyle takviyede bulunacaklarını açıkladı. Mor ve Ötesi, TRT’ye üç şarkı teslim edecek. Bu şarkılardan biri, davullu zurnalı rock şarkısı olacak. Diğer ikisi ise grubun kendi tarzında rock eseri olacak.

Yani görünen, seçilecek şarkının kültürü temsil iddiası içeren davul zurna şarkısı olacağı. Eurovision hayranlarının ve genel kamuoyunun yanıtını merak ettiği ve tartışmaya başladığı konular ise şunlar:

* Neden, davul ve zurna?
Türkiye 2003 yılından bu yana ama az ama çok folklorik bir şarkıyla katılıyor. Sertab Erener ve Kenan Doğulu oryantal esintilerle Avrupa kamuoyunun karşısına çıkmış, Athena ve Sibel Tüzün de sahnenin bir bölümünde folklorik öğelere başvumuştu. Gülseren’in performansı da tamamen yerel motiflerle süslü bir performanstı.

Son yıllarda birinci olan tüm çalışmalara baktığımızda, promosyonundan sahne duruşuna, verdikleri mesaja kadar başarının orjinalliğe ve değişime bağlı olduğu görülüyor, kültürel ögeler kullanılacaksa bile beklenenden çok daha radikal ve farklı bir yaklaşımla sunulması başarı şansını artıracaktır. Mor ve Ötesi, davul zurnalı çalışmalarında değişim vaat edebilecek mi?

* Neden 3 şarkı? Neden halk oylaması değil?
jesc2005scoreKamuoyu, internet sitelerindeki yorumlarında şarkıyı halkın seçmesi yönünde bir irade bekliyor. Son kararı bir çok Avrupa ülkesindeki gibi halka bırakmak çok mu yanlış olur? Buna katılmayan bir kesim, grubun içine en çok sinen şarkıyla yarışmaya katılma hakkına sahip olduğu görüşünü dillendiriyor. Eğer gerekçe buysa ve madem ne tipte bir şarkı seçileceği belliyse, sanatçı niçin 3 şarkı yapmak yerine bir şarkıya yoğunlaşmıyor?

* Politika ve Eurovision
Mor ve Ötesi, TRT’nin seçeceği ve Türkçe seslendirecekleri eserlerinde ve promosyon süreci boyunca politik mesajlar verecek mi? Verecekse bu mesaj kimlere gidecek? Kimler tarafından anlaşılacak? TRT, sert ifadeler içeren bir şarkıya geçit verecek mi? Yoksa grubu her konuda özgür mü bırakacak? Türk kamuoyunun olası siyasi mesajlara karşı tepkisi ne olacak?

* Eurovision karnavalı
Bir çok Avrupa ülkesi, Eurovision öncesi ulusal finallerini ve şarkı tanıtımlarını trt yeni logo bsaatler süren eğlenceli programlarla gerçekleştiriyor. Pop Star tarzı yarışmaların rating rekorları kırdığı ülkemizde, TRT de ilgi çekecek bir tanıtım ve eğlenceli bir haftasonu prime time yayınıyla Eurovision sezonuna başlangıç yapabilir mi?

Kamuoyunun merak ettiği ve yanıtlarını heyecanla beklediği sorular bunlar. Bütün bunların ötesinde ne olursa olsun herkes Mor ve Ötesi ve Türkiye için başarı dileklerini sunmaya başladı bile.

İlgili haber: Eurovision için davullu zurnalı rock şarkısı