ALMANYA’NIN EUROVISION TARİHİNDEN ÇARPICI NOTLAR!

Merhabalar sevgili Eurovision’severler,

Bu köşede sizlerle elimden geldiğince yarışmanın tarihiyle ilgili konuları ülke bazlı olacak şekilde çeşitli istatistik ve anekdotlar eşliğinde paylaşmaya çalışacağım. Bu ilk yazımı Eurovision’un en sadık katılımcısı, bugüne kadarki 64 yarışmanın 63’üne katılmış olan Almanya’ya ayırmak istedim.

Almanya 64 yarışmanın hepsine şarkı gönderdi ancak 1996 yılında, o yıla özgü olan audio ön elemede elendiği için finalde yarışamadı ve resmi anlamda o seneki yarışmaya “katılmamış” sayıldı. Bu Almanya’nın öyle gücüne gitti ki, bu olaydan 4 sene sonra EBU’ya en büyük finansal desteği sağlayan 4 ülkenin (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya) koşullar ne olursa olsun Eurovision finalinde yarışmasına izin veren karar çıktı. BIG 4 olarak adlandırılan bu grup 2011 senesinde 14 yıl sonra yarışmaya geri dönen İtalya’nın da eklenmesiyle BIG 5 halini alacaktı.

Almanya, katıldığı 63 yarışmada yalnızca iki birincilik alabildi, bunların ilki 1982’de Nicole’ün “Ein Bisschen Frieden”, diğeri de 2010’da Lena Meyer-Landrut’un “Sattelite” adlı parçalarıyla geldi. Almanya’nın yarışmadaki en başarılı dönemi iki birinciliğinin bir tanesini ve dört ikinciliğinin hepsini kazandığı 80’li yıllardı. Sonuçta Almanya 10 tane 80’li yılın 5 tanesini ilk iki sırada bitirmeyi başardı ki bu ulaşılması hayli güç bir başarı. Alman sanatçı Katja Ebstein 1970 ve 1971 yarışmalarında aldığı üçüncülük ve 1980 yarışmasındaki ikinciliği ile üç defa katılıp birinci olamadan hepsinde ilk üçe girmeyi başaran tek sanatçı.

Almanya ile ilgili bir başka ilginçlik de 1968 senesinde Norveçli sanatçı Wencke Myhre, 1969 senesinde İsveçli sanatçı Siw Malmkqvist, 1973 senesinde de Danimarkalı sanatçı Gitte tarafından, yani, 6 sene içerisinde 3 defa Kuzey Avrupalı solistlerle şans aramış olması. 1978 senesinde de Almanya’yı İngiltere doğumlu, hem İngiliz hem Alman vatandaşı olan Ireen Sheer temsil etti. 1999 yarışmasındaki temsilcileri Sürpriz grubu da çoğunluğu Türk asıllı sanatçılardan oluşmaktaydı.  7 defa sonunculuk alan Almanya, bunların üçünü (1964, 1965, 2015) sıfır puanla aldı. Bugüne kadar üç organizasyona sahne olan Almanya bunları Frankfurt, Münih ve Dusseldorf gibi üç farklı şehrinde düzenledi. Stefan Raab, hem besteci, hem solist, hem de sunucu olarak yer almış, Lena, iki yıl üst üste yarışmış bir birinci, Wind grubu da iki defa ikincilik almış Alman sanatçılar oldular.

Almanya ile ilgili aklıma gelenler bunlar. Bir sonraki yazıda bir başka ülkeyle buluşmak dileğiyle, sevgiyle kalın.
Bülent Ader