KAZANMA SIRASI KİMDE?

61 yılı geride bırakan dünyanın en uzun soluklu, en çok izlenen ve en büyük TV prodüksiyonu olan Eurovision Şarkı Yarışması’na, bugüne kadar Avrupa’nın birçok ülkesi ev sahipliği yaptı.
 
Yarışmanın, kazanmaya en uzun hasret kalan ülkesi olan Portekiz de, Kiev’deki muhteşem zaferiyle şeytanın bacağını kırdı. Tam 10 yıl aranın ardından ilk kez İngilizce olmayan bir şarkıyla zafere ulaşan Portekiz’de, başkent Lizbon’un yarışmaya ev sahipliği yapacağı kesinleşti.
 
Peki yaklaşık 50 yıllık sabrın ardından, bugüne kadar en iyi derecesi 6.lık olan Portekiz de bu selamete ulaştığına göre sırada kim var? Eldeki verilere göre Eurovision’a katılan ancak henüz kazanamayan ülke sayısı 24. Bunları da kabaca 4 grupta toplayabiliyoruz.

1. GRUP : ÇEYREK ASIRI DEVİRENLER

1- Malta: Yarışmada 46 yılı geride bıraktı. Uzun süre ara verdiği bir dönem olsa da, yarışmanın gediklilerinden. Bu açıdan bekleyenler arasında Portekiz’den hemen sonra geliyor. İkinciliğe kadar ulaştılar ancak henüz zaferden uzaklar. Eli kulağında gibi.

2- Kıbrıs: Yarışmada 36 yılı geride bıraktı. Uzun süredir yarışmanın gediklisi. Yunanistan’dan aldığı garanti 12 puanla herkesten 1 adım önde yarışmalara başlayan Kıbrıs da, ilk 3 ve ilk 5 heyecanı yaşayan iddialı ülkelerden. Son yıllarda yarışmaya asılan Kıbrıs, artık kazanmak istiyor.

3- İzlanda: Kuzey’in üvey evladı da yarışmada 30 yılı geride bıraktı. Tıpkı Finlandiya gibi, İskandinav dostluğunda hep bir adım geride kaldı. Finlandiya makus talihini Lordi’yle yendi ancak İzlandalılar, iki kez kıyısına geldikleri şampiyonluğa henüz ulaşamadılar. Onlar da özellikle son yıllarda kazanma formüllerinin tümünü denediler ve çok asılıyorlar, çok istiyorlar. Bekleyenler arasında üçüncü sıradalar.

2.GRUP : 90’LI YILLARDA KATILMAYA BAŞLAYANLAR


4- Bosna-Hersek:
Yugoslavya’nın dağılmasının ardından yarışmaya katılan Bosna-Hersek de başarılı derecelere imza attı. Kazanma sınırına kadar geldiler. Ancak çoğunlukla maddi sebeplerle son yıllarda istikrarsız bir tablo çiziyorlar. Bu sene yoktular, seneye olacaklar mı belirsiz. Böylesi bir tablo bir süre daha beklemeleri gerektiğini gösteriyor.

5- Slovenya: Özellikle Viyana’da gönülleri fetheden Slovenya da, uzunca bir süredir yarışmaya katılıyor. Yarı finalli sistemde hep sınırda olan ve çoğu zaman elenen Slovenler de yarışmaya asılıyor. Hani fırsatını bulsalar aradan sıyrılıp kazanmak istiyorlar aslında. Balkan dayanışmasında hep bir adım gerideler. Belki de önce buna bir çözüm bulmaları gerekiyor.

6- Hırvatistan: Hırvatistan, bağımsız olarak hiç kazanamadı ancak diğerlerinden farklı bir durumu var. Yugoslavya’nın tarihinde bir kez kazandığı Eurovision’a, Hırvatistan’ın bugünkü başkenti Zagreb ev sahipliği yapmıştı. Ancak tabi ki bu onlar için yeterli değil. Kendi bayraklarını dalgalandırmak istiyorlar. Canla başla olmasa da, her yıl iddialı bir katılım için uğraşıyorlar.
 
7- Macaristan: İlk katılımından sonra istikrarsız bir sürecç geçiren Macarlar, son 10 yılda bu işi düzene sokmuş gibiler. Hatta son birkaç senedir gözler onların üzerinde. Onlar da bunun farkında. Kazanmaları için her şey mevcut. Un, şeker, yağ tamam. Helvayı yapacak biri gerekiyor. İkinci gruptaki ülkeler arasında kara at durumunda. 2019 Budapeşte belki de!

8- Litvanya: Baltıkların hem de ardarda bu büyük şova ev sahipliği yapmasından mıdır bilinmez ancak Litvanya, komşuları kadar şanslı olamadı hiç. Üç Baltık ülkesi arasında hem katılım hem de aldıkları derece açısından en istikrasız ülke. Son yıllarda bir iki kez dikkat çektiler ancak henüz şeytanın bacağını kırmaya çok var.

9- Polonya: İkinci grubun en şanslı ikinci ülkesi. Hem temiz bir Eurovision geçmişleri var hem de kaliteli işleri. Sorunları istikrar. Tıpkı Macaristan gibi aslında her şeyleri mevcut kazanmak için. O iddialı adımın atılması gerekiyor sadece. Varşova 2019 da uzak değil!

10- Romanya: Ve işte bu grubun en şanslı ülkesi. Uzun sayılmayacak Eurovision geçmişine çok sayıda hit sığdıran Romanya için de o sihirli dokunuş bekleniyor. Bu grubun İsveç’i adeta. Hep iddialılar, hep çok puan alıyorlar hep finale çıkıyorlar. Paraya kıyılabilirse en yakın ihtimal belki de Bükreş 2019!

11- Slovakya: Slovakya bu grubun en istikrarsız ülkesi. İlk katılımları 90’lı yıllarda olmasına rağmen toplamda bir elin parmaklarını geçemediler. Kazanmaktan daha önce, şu katılım işini bir halletmeleri gerekiyor.

12- Makedonya: Çoğu zaman canhıraş şekilde uğraşsalar da, Makedonlar için bu yarışma halen çok uzak. Özellikle son yıllarda ne yapsalar yaranamayan Makedonlar’ın kalbi kırılmış durumda. 2017’deki büyük beklentinin de daha büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlanması, bu küçük ülkeyi bezdirmiş olabilir. Kısacası Üsküp, başka bahara.

3.GRUP : 2000’Lİ YILLARDA KERVANA KATILANLAR

13- Bulgaristan: Avrupa coğrafyasının en eski ülkelerinden biri olmasına rağmen yarışmanın en geç katılımcısı oldu Bulgaristan. Bu kısa sürede bir katılıp bir katılmadılar. Ama son iki yılda ortalığın tozunu attırdılar denebilir. Önce İsveç’te gelen dördüncülük ve bu sene son ana kadar beklenen zaferin ardından gelen ikincilik, acaba? Dedirtiyor. Bu gelen Sofya’nın ayak sesleri olabilir. 

14- Arnavutluk: Onlar da komşularına göre bu kervana çok geç katıldılar. Ara sıra kulaklarda hoş bir sada oldular ancak çoğu zaman da kulak tırmaladılar, can yaktılar. Aslında şarkılarını herkesten önce ve özene bezene seçen Arnavutlar, henüz kazanmaya yakın değiller.

15- Moldova: Bu yılın sürpriz ülkesi, aynı zamanda en iyi derecesine de imza atmış oldu. Birkaç hit dışında hatırlanmayan işlere imza attılar ve final yüzünü de zar zor gördüler. Evet bu yıl iyi iş çıkardılar ancak bunda şarkının yanı sıra, durağan bir senede sahnede yaptıkları şovun parlamasının da etkisi vardı. Daha bekleyecek gibiler. 

16- Belarus: Moldova’yla bir çok noktaları benziyor ancak Belaruslar’ın en büyük sorunu, Eurovision’u halen ülkelerinin folklorünü tanıtma amaçlı bir yarışma sanmaları. Böyle sanmaya devam ettikleri sürece, bir Ukrayna olamayacaklar kesin.

17- Ermenistan: Hep konuşulan işlere, küçük çaplı skandallara imza attılar. Euroclub’ın playlistinde hep varoldular ancak onlar da son vuruşu yapmaktan uzak. Azerbaycan’ın her yıl çıtayı daha da yükseltmesi, açıkça parasıyla dövmesi onları kamçılıyor olsa da, sihirli an için yolları var daha. Zaten Erivan da henüz böyle bir şova ev sahipliği yapacak yeterlilikte değil.

18- Gürcistan: Ermenistan’la aynı avantaj ve dezavantajlara sahipler. Ancak bir adım daha gerideler çünkü Kafkas üçlüsü içinde diasporası en zayıf olan ülke. Çoğu zaman finale kalmak için ter döküyorlar. Uzun süre daha kazanması zor.

19- Çek Cumhuriyeti: Tıpkı eski kardeşi Slovakya gibi katılım konusunda en nazlı ülkelerden. Ama hiç olmazsa son yıllarda bir istikrara kavuşmuş görünüyorlar. Önce finali garantileyecek mertebeye gelmeleri gerekiyor ki, masallar şehri Prag’da bir Eurovision görelim. Bu ihtimal de, “inş cnm ya” seviyesinde maalesef.

20- Karadağ: Tıpkı Makedonlar gibiler, bir türlü fark ettiremediler kendilerini Avrupa’ya. O kadar ki, Sırbistan’dan ayrıldıklarına bin pişman olmuş olabilirler. Bu sorunu bir aşarlarsa, kazanmaya daha sonra sıra gelir.

21- San Marino:
Özel bir konumu var San Marino’nun. Açıkçası parasını bastıran temsil ediyor. O yüzden, Valentina katılmaya devam ettikçe mümkün görünmüyor kazanmaları. Ama aynı şekilde, canı o sahneye çıkmak isteyen bir ünlü pop yıldızı olursa, çat diye kazanabilirler de:) Bir açıdan bu gurubun kara atı denebilir.

22- Avustralya:
Ve bu grubun kazanmaya en yakın ülkesi. Halen tartışmalı olan katılımları eğer uzun süre devam edecek olursa, belki seneye belki ondan sonraki seneye ama mutlaka bu yarışmayı alacaklar. Ha, yarışma nerede düzenlenecek o muamma tabi.

4.GRUP: ONLAR ARTIK YOKLAR


23- Fas:
Eurovision tarihinin en özel şarkılarından birine imza atıp, Ajda’ya da 12 vererek huzurlarımızdan ayrıldılar. Bir daha da görünmediler. Ve ikinci bir emre kadar görünecek gibi de değiller. Çölde Euovision? Çok fantastik olurdu kesin.

24- Andorra: Sanırım çok üzdük onları. Değerini bilemedik. Bari bir kez finale çıkarmayı başarsaydık. Artık geri dönerler mi? Kimbilir?
 
İşte böyle! Bakalım Lizbon’da ilk kez düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’nda, kazanmaya hasret olanlardan biri mi yoksa ellerini ovuşturan diğerleri mi ipi göğüsleyecek? Analizimiz elimizde seneyi bekliyor alacağız. 🙂 

Tayfun Ö.