BAKIŞ AÇISI-4: İSPANYA

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

 

Keyifli okumalar dileriz.

 

***********************

İspanya, Eurovision Şarkı Yarışması’na 1961’den beri istisnasız dahil olan ve artık kurucu ülkelerden sayıldığı için yarı final sisteminden muaf tutularak direkt finalde yarışan katılımcılardan. Fakat bu köklü geçmişe rağmen yalnızca iki kez şampiyonluğu tadabildiler.

 

İspanya ilk zaferini 1968 yılında Massiel’in seslendirdiği “La la la” adlı şarkıyla yaşadı ama yıllar sonra ortaya çıkan skandalla bu başarının şaibeli olduğu ortaya çıktı. Dönemin İspanyol diktatörü Francisco Franco, Avrupa Yayın Birliği’ni birinciliği kendi ülkesine vermesi için tehdit etmişti. Böylece İspanya ev sahipliği yapacak ve kötü giden turizm düzelecekti.

 

O sene gerçek birinci, Birleşik Krallık adına yarışan Cliff Richard idi. Yarışma sonrasında da Avrupa genelinde hit olan “Congratulations” şarkısı, yıllar sonra “50 yılın en iyileri” arasında gösterilip kendi içlerinde yarıştırılan 14 şarkıdan biri olmaya hak kazandı. Öyle ki bu özel yarışmanın adı da “Congratulations” oldu.

 

İspanya ikinci zaferini ise hemen sonraki yıl, ilk ve son kez ev sahipliği yaptığı 1969 yılında yaşadı. Hem de şampiyonluğu 3 ülkeyle daha paylaşarak… O zamanki yarışma kurallarına göre eşit puandaki yarışmacıların sıralaması hakkında bir değerlendirme yoktu. O yüzden eşit puan alan 4 ülke (İspanya, Birleşik krallık, Hollanda ve Fransa) şampiyonluğu paylaştılar. Günümüzde aynı puanı alan ülkeler arasındaki sıralama, daha fazla ülkeden puan alan ülke önde sayılacak şekilde yapılıyor.

 

İspanya’nın şarkı seçimi yıldan yıla değişiklik gösterdi. Ulusal final, sipariş yöntemi, internet oylaması gibi birçok yolu deneyen İspanyol ulusal kanalı RTVE, 2017 için de son yıllarda olduğu gibi “Objetivo Eurovisión” adlı ulusal seçim yöntemini tercih etti. 6 şarkının yarıştığı yarışmada halk oylaması ve jüri puanlarına göre birincilik, “Do it for your lover” (Sevgilin için yap) adlı şarkısıyla Manel Navarro’ya layık görüldü.

 

Manel Navarro, henüz 21 yaşında olan bir gitarist-şarkıcı. İlk kez bölgesel bir yarışmada birinci olduktan sonra müzik piyasasına girmiş ve 2014 yılının sonunda ilk albümünü yayınlamış. 2015’te ise Sony İspanya şirketiyle anlaşmış ve “Candle” adlı bir single yayınladıktan sonra İspanya listelerine girmeyi başarmış. Mayıs 2017’de ise Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenecek olan 62. Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkesini “Do it for your lover” ile temsil edecek.

 

Eurovision fanatikleri genelinde çok iddialı görülmeyen İspanyol katılımının bahis sitelerindeki yeri de çok iç açıcı değil. Hatta çoğu listede final için son sırada gösteriliyor. Şarkının video klibi ise bir hayli renkli. Bakalım genç şarkıcı sahne performansıyla fark yaratarak üst sıralara tırmanmayı başarabilecek mi?

 

Burak D.