BAKIŞ AÇISI-3: MACARİSTAN

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

************************

Eurovision sahnesine ilk kez 1994 yılında çıkan Macarlar, en iyi sonuçlarını da o sene 4.cü olarak tatmışlardı. 2007 yılında Magdi Rúzsa ile aldıkları 9.luk ve 2014 yılında András Kállay-Saunders ile aldıkları 5.lik ise diğer önemli dereceleri. 2009 yılında yaşadıkları Zoli Adok şaşkınlığı sonrası katıldıkları tüm senelerde ise finale kalmayı başaran bir ülke Macaristan.

Macaristan’ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Duna TV tarafından yapılan A Dal 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda belirlendi. Altı senedir yapılan bu ulusal final organizasyonu bu sene 14 Ocak 2017 tarihinde başlayıp altı hafta sonra 18 Şubat 2017 tarihinde sona erdi. Yarışmayı “Origo” yani orijinal anlamına gelen şarkısı ile Joci Papai kazandı. 22 Eylül 1981 doğumlu rapçi Joci, Roman kökenlerine sahip bir Macar. Şarkısında da zaten hem rapçiliğini, hem de roman köklerini sonuna kadar hissettiriyor bizlere.

2005 yılından bu yana sahnelerde boy gösteren Joci, ilk kez bu sene katılmış A Dal’a. Ve katılır katılmaz da kazanmasını bildi doğrusu.
İkinci yarıfinalin ilk kısmında sahne alacak Macaristan bu sene. Benim oldukça sevdiğim bu şarkı, bahislerde üst sıralarda gözükmüyor. An itibariyle kendisine 20- 21.ci sıralar civarında yer bulmuş durumda. Ben Macaristan’ın, sahne şovu ve şarkının dinamiğini düşündüğümde, çok çok rahat finale çıkacaklarına inanıyorum. Joci finalde ne yapabilir sorusu ise tamamen bir muamma. En iyi derecelerini tekrarlayıp ilk 5’te de yer alabilir, 20-25 puan toplayıp sonlara doğru da yer bulabilir kendine. Bekleyip göreceğiz açıkçası.

Şarkı Macarca olunca, sözleri anlayamıyoruz çoğumuz doğal olarak. Ama buna rağmen insanın içine işleyen bir melodiye sahip Origo. Müzik evrenseldir sözünü kanıtlarcasına hayran bırakabiliyor kendine. Sözleri açıp bakınca ise karşımıza oldukça anlamlı cümleler çıkıyor. Müzik hayatında 4 yaşında gitar çalarak başlayan Joci, şarkısında da “Tanrı dört yaşındayken bana seslendi. Bana gerçek bir silah verdi. Beni koruyabilecek tek şey olduğunu biliyordum ve bir Samuray’dan daha çok pratik yaptım.” diyor. “Yolum uzun, sırtımda yara izlerim ve gitarımdan binlerce gözyaşı akıyor” diyerek şarkısını tamamlayan Joci’ye, ve yarışmayı Budapeşte’ye taşımak için dua eden Macarlara başarılar diliyoruz. Dilerim güzel bir derece alabilir Origo. Sonuna kadar hak ediyor çünkü Macar Samuray Joci…

Hüseyin A.