ZAFERE BİR ADIM KALA: JAMALA VE 1944

_AP64010

Finale sadece bir gün kala akıllarda sadece tek bir soru var: Acaba bu sene kim kazanacak? Artık akıllardaki aday sayısı bir kaç ülkeye inmiş durumda. Sadece bir isim yarın akşam o sahneye ikinci kez çıkabilecek. 

Editörümüz Barlas, kişisel favorisi olan Ukrayna’nın dünkü performansını değerlendiriyor. Birinciliğin en büyük favorilerinden biri olarak gösterilen Ukrayna, bakalım yarın akşam nasıl bir sonuç elde edecek. Değerlendirmemiz için buradan buyurun:

Dün gece Eurovision Şarkı Yarışması’nın ikinci yarı finali gerçekleştirildi. Eurovision takipçilerinin heyecanla beklediği performans, şüphesiz ki Jamala’nın performansıydı.

Gülmek, eğlenmek, aşk, sevgi kadar hüzün ve tarih de hayatımızın bir parçası. Ve Jamala, sergilediği performansı ile hüznü de, tarihi de sonuna kadar yaşattı dün sahnede bulunduğu süre boyunca. Ve hatta sonrasında da.

Hayatın bir süreliğine durduğu ender anlar vardır. Dün gece saatler 23.10’u gösterdiğinde benim için o anlardan biri yaşandı. Daha ulusal final aşamasından beri Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanacağını iddia ettiğim şarkının sahne alma sırası gelmişti. Alt üstü bir şarkı demeyin, bazı şarkılar vardır ki insanı derinden vurur. Bu da o şarkılardan biri benim için.

Jamala, efsanevi bir performans gösterdi. Bunun tersini düşünmek bile abes kaçar, söylemek zorundayım. Performanstan şüphem yoktu gerçi ama o nasıl bir sahnedir arkadaş. Sahne performansı zaten kusursuz olan bir şarkıyı alır da bu kadar mı yukarı taşır. Şarkının son bölümünde Jamala’nın yaktığı o ağıt sırasında çekinmeden gözyaşlarımı tutabilmek için oldukça zorlandım diyebilirim.

Ağıttan sonra arka planda ortaya çıkan ağaç motifi ve onun ekrana yansıma anı Eurovision Şarkı Yarışması’nı izlediğim yıllar boyunca yaşadığım en büyük görsel şölendi. Kısaca o an için şöyle diyebilirim: Böyle bir güzellik yok. Ekrana bu şekilde yansıdıysa, Globe Arena’dakilerin o anki tepkisini oldukça merak ediyorum açıkçası.

Jamala, adeta şarkıyı yaşıyor sahnede bulunduğu üç dakika boyunca. Ve aynı üç dakika boyunca şarkıyı seyirciye de yaşatmayı başarabiliyor. Saf, tertemiz bir şarkı ve tertemiz bir performans.

Şarkıyı seyirciye yaşatmayı başarabiliyor demişken, Norveç’e de değinmek gerekli bir nebze. Şahsen Jamala’nın performansından sonra Norveç’e odaklanmakta oldukça güçlük çektim. Bir nevi Jamala’nın izleyicide yarattığı etki Norveç için bir dezavantaj oldu diye de düşünmüyor değilim.

Ukrayna’nın finalde Rusya, Ermenistan ve Avustralya gibi dişli rakipleri var gibi görünse de cumartesi günü o sahneye bir kere daha çıkması hiç de imkansız değil. Ben hala ilk günkü iddiamı sürdürüyorum ve bu senenin kazananı Ukrayna olacak diyorum.

Nice isimler yarışmayı kazanmasına rağmen unutulup gitti. Jamala için ise Eurovision Şarkı Yarışması sahnesinde yer almak, sonuç ne olursa olsun kariyeri açısından bir dönüm noktası olacak diye düşünüyorum.

Türkiye’de yaşayanlar için elden, destek vermekten başka şey gelmiyor ama yine de hatırlatalım. Yarın akşam gerçekleştirilecek finalde Jamala 21. sırada yarışacak. Sizler de Jamala’nın zirveyi hak ettiğini düşünüyorsanız onu oylarınızla destekleyebilirsiniz.

Başarılar “Cemile”

Götür şu yarışmayı Ukrayna’ya, yapabilirsin!