OGAE TURKEY STOCKHOLM GÜNLÜĞÜ-8

img 3901 1

OGAE Turkey üyesi Hakan YKY, Birinci Yarı Finalin İsveç saatiyle 17.00-19.00 saatleri arasında yapılan İlk Kostümlü Provasını Globen Arena’da izledi. Bu prova aynı zamanda ülkelerin ilk kez tekmili birden sırayla arzı endam ettikleri ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor. Salı gecesi yapılacak 1.Yarı Final öncesinde sıcağı sıcağına yorumlar Hakan’dan geliyor..

Yorumlarıma San Marino ile başlamak istiyorum. Serhat burada hem Kırmızı Halı geçidinde seyircilerden, hem basın mensuplarından hem de sunuculardan yoğun ilgi görüyor. Bunun sebebi ise burada büyük sempati toplaması. Kıyafeti ve sıcak tavırlarıyla Serhat, adeta yarışmanın maskotu olmuş durumda. Şarkısı ise diğerlerinin yanında retro ve aynı zamanda özgün bir çalışma olarak görünüyor kesinlikle. Ancak en büyük favori Rusya’dan hemen önce sahne alıyor olması büyük handikap. Nostalji meraklıları dahi, tam puan verecekken sıradaki Rusya sahne aldıktan sonra bu fikirlerinden cayabilirler. Böyle bir risk var.
Bunun dışında büyük favoriler arasına giren Ermenistan ise şarkıdaki iniş çıkışlar sebebiyle göz dolduruyor. Finale kalacağı kesin gibi görünüyor. Ancak finalde büyük bir sonuç beklemek yanlış olur.
Rusya ve Sergey beklendiği gibi olağanüstü bir kareografi ile karşımıza çıkıyor. Kuşkusuz birinci yarı finalin birincisi olmak için en büyük aday. 
Macaristan hakkında, bu provaya kadar değişik görüşler olmasına rağmen bugünkü performansıyla, Rusya ile birlikte en güçlü aday olduğunu düşünüyorum.
Birinci yarı final, ikinci yarı finalden kat kat kaliteli görünüyor, adeta erken final yaşanıyor. Bu yüzden aralarında seçim yapmak zor ancak eleneceği bariz belli ülkeler var. 
Örneğin performansı çok iyi olmasına rağmen Moldova; sahnede iyi görünmeyen ancak bazılarınca favori gösterilen Estonya; Karadağ, Bosna-Hersek, Avusturya, Yunanistan, Finalndiya… Hepsi de fena değil ancak elenecek gibi görünüyor.
İzlanda tıpkı ulusal finalindeki kareografiyi yineliyor sahnede. Finale çıkacağı kesin gibi. 
Finlandiya’yı şahsen beğenmeme rağmen, bu geceki performansıyla finale kalamayacağını düşünüyorum. 
Kıbrıs beklendiği gibi finale çıkacak görünüyor. Ancak daha önceki tahminlerimde ilk 5 diyordum, bu iddiamdan vazgeçiyorum ancak ilk 10 yapması finalde olası görünüyor. 
Yunanistan ise çok sınırda. Performansı mükemmel değil ama şarkı farklı, özgün. Sonuç olarak finale ilk kez çıkamayacaklarını düşünüyorum.
Hollanda son derece başarılı. Sunum mükemmel. Finale rahat çıkacağını ve ilk 10 yapacağını düşünüyorum. 
Malta ise İra’nın 2002 katılımı kadar güçlü olmasa da, bu sene finale çıkacak güçte. Ancak finalde ilk 10’dan daha iyi bir sonuç beklemek gerçekçi değil.
Ve ilk açıklandığında bahislere tepeden giriş yapan Hırvatistan. İlk provasını yaptığı günden beri düşüşte. Bu geceki performansıyla finale kalacak gibi görünüyor ancak albenisini yitirmiş durumda ve finalde iyi bir derece alması zor.
Kardeş ülke Azerbaycan ise bence sınırda. Bu sene en zayıf katılımlarından biriyle geldi Azeriler. Durumu Yunanistan gibi sınırda bence. 
HAKAN YKY