BAKIŞ AÇISI-40: ÇEK CUMHURİYETİ

eurovision_song_contest_2016_renelt_03072016_q9b1081_2_copy

OGAE Turkey üyesi Kadir’in bakış açısından Gabriela Guncikova ve I Stand

OGAE Türkiye bünyesinde ilk defa Eurovision’un üvey ülkesi Çek Cumhuriyeti’nin 2016 katılımıyla ilgili analiz yazım ile karşınızdayım. Üvey ülke tabirini neden kullandığımı, yazımın bitimiyle birlikte tamamiyle anlayacağınızdan eminim.
Güzeller güzeli Gabriela’dan ve şarkısından bahsetmeden önce sizlere kısa bir şekilde Çek Cumhuriyeti’nin başarısızlıklarla dolu Eurovision macerasından bahsedeceğim.
Çek Cumhuriyeti Eurovision’a ilk katılımını 2007 yılında gerçekleştirdi. 2009 yılındaki Gypsy faciasından (Yarıştığı yarıfinalde 0  puan ile sonuncu olmuştu.) sonra ise yarışmadan çekilme kararı alarak bu kararını 2015 yılına kadar sürdürdü. 2015 yılına gelindiğinde ise Çek Cumhuriyeti, eski kötü imajını düzeltmek adına Marta ve Vaclac’ın seslendirmiş olduğu “Hope Never Dies” adlı parça ile Eurovision’a katılmaya karar verdi. Ancak Çek Cumhuriyeti, büyük ihtimallerdir ki özellikle yarışmadan çekilmeden önceki son katılımcısı Gypsy’nin ülkesinin imajına vermiş olduğu zarardan ötürü, iddialı bir katılım ile yarışmada boy göstermelerine rağmen finale çıkma başarısını gösteremedi.
Buna rağmen ülke, yarışmadaki  en büyük başarısını yarı finalde 13. olarak elde etmeyi başardı. Bakalım Çek Cumhuriyeti bu sene makus talihini yıkıp, kendi düşen ağlamaz misali düştükleri üvey ülke konumundan kurtulabilecek mi hep birlikte göreceğiz.
Günümüze gelecek olur isek 2011 yılındaki, ülkemizdeki versiyonu Popstar olan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ortak yapımı Česko Slovenská SuperStar adlı yarışmada Slovak rakibinin ardından 2. olduktan sonra, ülkesi çapında büyük bir üne kavuşan ve aynı yılın sonunda ise ülkesinin en prestijli ödülleri olan “Český slavík” adlı müzik ödüllerinde en iyi yeni sanatçı dalında ödül kazanarak bu ününü tüm ülke çapında genişleten Gabriela Guncikova’yı, bir anda “I Stand” adlı duygu yüklü bir parça ile 2016 yılında Çek Cumhuriyeti’ni Stockholm’de temsil ederken buluyoruz.
Şarkısı, ilk yayınlandığından beri tüm kamuoyu tarafından olumlu tepkilerle karşılandı ve bu tepkiler fanlar arasında yapılan oylamalara ve bahis sitelerinin vermiş olduğu iddia oranlarına da yansıdı. Şu anki güncel duruma göre konuşacak olursak Çek Cumhuriyeti, iddia oranlarına sahip en düşük 13. ülke konumunda olup dünyanın en büyük Eurovision fan topluluğu olan OGAE oylamasında 15. sırada bulunuyor.
Ayrıca dünyanın en büyük oylama altyapısına sahip olan Escnation sitesinde de tüm Eurovision fanlarının vermiş olduğu oylar sonucunda ülke şu anda 13. sırada yer alıyor. Duygu yüklü sözleri ve melodisi ile birçok insanı şimdiden kendisine bağlayan, bana  göre Çek Cumhuriyeti’nin Eurovision tarihindeki en iyi katılımı için, tepkiler ve tepkilerin yansıdığı  çeşitli oylamaları da hesaba katacak olursak final çok uzak durmuyor.
Ancak geçmiş senelerde yaşanılan tecrübelere de bakacak olursak Eurovision’da neyin ne olacağı hiç belli olmuyor. Hele ki Çek Cumhuriyeti’nin geçen seneki iddialı katılımından sonra yaşadıkları hezimeti de hesaba katacak olursak, neyin ne olacağını kestirebilmek bu katılım için daha da zorl hale geliyor. Bakalım yarı final gecesi neler yaşanacak hep birlikte göreceğiz. İyi olan kazansın 🙂
Çek Cumhuriyeti temsilcisi Gabriela Guncikova’ya bu zorlu yolda başarılar diler, Çek Cumhuriyeti’ni  bu sene makus talihini yıkmayı başararak, tarihlerinde ilk defa kendilerini final sahnesinde görmek temennisiyle yazıma noktayı koyuyorum.