BAKIŞ AÇISI-39: LETONYA

timthumb

OGAE Turkey üyesi Uluhan’ın bakış açısından Just ve Heartbeat

Letonya’yı 2016 Eurovision şarkı yarışmasında Justs ‘Heartbeat’ isimli şarkısı ile temsil edecek. Letonya, bu sene ikincisini düzenlediği ‘Supernova’ isimli ulusal final ile temsilcisini ve şarkısını belirledi.

Geçen sene ilk kez düzenlediği bu format meyvesini vermişti aslında, zira yarı final uygulamasına geçilen 2004 yılından sonraLetonya sürekli final görmeyi başarmış fakat 2008 yılından sonra 2014 yılı da dahil olmak üzere finale çıkamamıştı.

2015 yılında ise Aminata, final gecesi gösterdiği muhteşem performansla Letonya’ya özlediği başarıyı tekrar getirmişti. 2016 yılına gelindiğinde ise yine bir Aminata şarkısı ile karşı karşıyayız, fakat bu kez  tam adı Justs Sirmais olan 1995 doğumlu Leton solist, şarkıyı seslendirecek. Genç solistin sahne performansı da şimdiden merak konusu.

Letonya’nın Eurovision macerasına göz atalım biraz da. İlk kez 2000 yılında Eurovision sahnesinde boy gösteren Letonya,katıldığı üçüncü yıl, kazanma başarısı göstermişti. ‘ I Wanna’ isimli şarkı, güzel sahne şovunun da yardımıyla birinciliğ göğüslese de zannımca gelmiş geçmiş en vasat birincilerdendir.

Hemen ardından, 2003 yılında Riga’da yapılan Eurovision şarkı yarışmasına ev sahipliği yapan ülke, tarihimizdeki ilk ve tek birinciliğimizi almamıza vesile olacaktı. Sertab Erener, Riga’daki muhteşem performansı ile şampiyonluğu Türkiye’ye getirmekle kalmamış, Eurovision farkındalığının Türk toplumunda tekrar uyanmasını da sağlamıştı.

Letonya’ya geri dönersek, 2005 yılındaki ‘The war is not over’  ve 2007’deki ‘Questa notte’ de başarılı Letonya katılımları olarak göze çarpıyor.

Heartbeat hakkında konuşalım biraz da. Aminata Savadogo’ya ait olan şarkı, ilk dinlediğim andan itibaren en beğendiklerim arasında yer aldı. Solistin güçlü performansı da şarkıya eklenince Heartbeat’in, 2016 yılının en iyi şarkılarından biri olduğunu söylersem yanlış olmaz sanırım.

12 Mayıs’taki 2. yarı finalin ilk sırasında yarışacak olan Justs, tahminimce zorlanmadan finale çıkacak ve finalde beklentilerin aksine başarılı bir sonuç alacaktır.

Hatta yarışmayı ilk 7’de bitirirse bu benim için sürpriz olmayacak. Ben de Justs’a, hem yarı final hem de finalde şimdiden başarılar diliyor, Letonya’yı en iyi şekilde temsil etmesini temenni ediyorum.