BAKIŞ AÇISI-13: FİNLANDİYA

Eurovision-2016-Finland-Sandhja-Sing-It-Away-Lyrics

OGAE Turkey Ankara Koordinatörü Hüseyin’in bakış açısından Sandhja ve Sing It Away

Sevgili Eurovision takipçisi okurlarımız, analiz yazılarımız hızla devam ediyor. Sırada bu senenin sahnede ilk izleme fırsatını bulacağımız ülkesi Finlandiya var.

Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk kez 1961 yılında katılan ve 46 kez yarışmada yer alan Finlerin en iyi dereceleri pek tabi ki de 2006 yılında Lordi ve “Hard Rock Hallelujah” ile aldıkları birincilikleri. Gel gelelim Lordi dışında en büyük başarıları ise 1973 yılında Marion Rung seslendirmiş olduğu “Tom Tom Tom” şarkısıyla aldığı altıncılıktan öte değil.

Geçen sene bahislerin şampiyonluk adayları arasında gösterdiği, fanların ise adeta nefret kustuğu bir şarkı ile yarıştı Finlandiya. “Aina mun pitää” diyen Pertti Kurikan Nimipäivät grubunun şarkıları bence de gerçekten rezaletti. Ama Down sendromlu insanlara verdikleri bu şans ile Finlandiya bir kere daha farkını gösterdi Avrupa’ya. Onlar hem Avrupalı hem de olabildiğince farklı. Çünkü onlar Finlandiya!

Gelelim bu seneye. Bu sene Finlandiya’yı İsveç’te Sandhja “Sing It Away” isimli şarkısı ile temsil edecek. 10 Mayıs Salı akşamı yarışacak olan Sandhja, 1 numarada sahneye çıkacak. Bizler için de önemli bir sıra bu, zira sahnede izleyeceğimiz ilk isim o olacak. Gelin kısaca Sandhja’yı tanıyalım.

16 Mart 1991 Helsinki doğumlu şarkıcının babası Fin, annesi ise kökenleri Hindistan’a kadar uzanan bir Guyana yerlisi. Müzik dışında eğitimini sağlık sektöründe alan Sandhja aynı zamanda diploma sahibi bir hemşire. Müzik sektöründe ise pop tarzında yaptığı işler ile tanınan genç isim, ilk single’ı “Hold Me”’yi 15 Kasım 2013 tarihinde yayınladı ve Fin müzik listelerinde 12 numaraya kadar yükseldi. 2014’te ise “Gold” isimli şarkısı ile aynı adı taşıyan ilk albümünü piyasaya sürdü. 27 Şubat 2016 tarihinde yapılan ve Yleisradio (YLE) tarafından düzenlenen, Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) Finlandiya Ulusal finalini kazanarak ülkesini Stockholm’de temsil etme hakkını elde etti. UMK ile ilgili ilginç detaylardan da bahsetmek lazım bu arada. Final gecesi Sandhja halk oylaması ile 3.sırada yer alırken, jüri oyları sonucu toplam puanlarda liderliğe yükseldi ve gecenin kazananı oldu. Jüriler finalde yarışan 9 şarkıya sırasıyla “12-10-8-6-4-2-1” puan verdi ve kazananı belirledi. Bu arada işin farklı olan yanı ise, jüride “kişiler” yerine “bazı kesimler”in oy vermiş olması. Fin jürisi sırasıyla şu isim/kesimlerden oluşuyordu; Fin parlamentosu, Eurovision Uzmanları, Finlandiya’da yaşayan İsveçliler, Müzisyenler, LGBT, Medya, YouTuberlar, Bloggerlar, Çocuklar…

Bestesini ve söz yazarlığını Sandhja, Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara ve Markus Savijoki’nin yaptığı Sing It Away, oldukça hareketli, kıpır kıpır bir şarkı. Özellikle nakaratı ile sizi kendine çekiyor ve dilinize dolanıyor. Fakat şanssız bir durumda Sandhja, çünkü gerçekten zor olan yarıfinalde ve ilk sırada yarışıyor. Sonucu ne olacak, finale çıkabilecek mi bilmiyorum ama ben şahsen bu şarkıyı dinlerken çok eğleniyorum. Umarım Sandhja sahnede bizleri eğlendirebilir ve Eurovision 2016’yı oldukça enerjik başlatabilir. İlk sırada yarışmak için sanırım en uygun şarkılardan birisi bu sene. Sonucu ne olursa olsun şarkını “Söyle Gitsin” Sandhja J, Şansın bol olsun!