Eyjafjallajökulllulaştıramadıklarımızdan mısınız? “Söngvakeppnin 2016”

Merhabalar değerli Eurovision takipçileri! Büyük finale 100 günden daha az kaldı artık. Yavaş yavaş katılımcı ülkeler de temsilcilerini, şarkılarını ya da ulusal final takvimlerini açıklamaya başladılar. E tabi bizler de bu sayede heyecanla ve sevinçle, yılın bu güzel günlerinin tadını çıkarmaya başlıyoruz.

Bu yazımda, ulusal finalini 20 Şubat’ta yapacağını duyuran ve finalde yarışacak 12 adayını ve şarkılarını açıklayan İzlanda’ya bir göz atacağız. Bakalım 20 Şubat günü hangi aday, ülkesini temsil etme hakkı kazanacak? Sırası ile adaylar, ve naçizane değerlendirmelerim şöyle efendim

 

  • Alda Dís Arnardóttir – Augnablik ; Bu şarkı şimdiden dinleyenlerin gönlünü fethetmiş durumda desem sanırım hiç yanlış olmaz. Melodisi dinlemeye başlar başlamaz içine çekiyor insanı ve şarkıya pozitif yaklaşmanızı sağlıyor. Fakat İzlandaca olması bence dezavantajı (Ulusal finalde tüm şarkılar kendi dillerinde, bu yönden elbette bir dezavantajı yok. Sadece seçilir ise yarışma gecesi yaşayacağı dezavantajdan bahsediyorum ) Ama tahminim, seçilirse dili İngilizce olarak yarışmaya katılacaktır. Beğenmekle beraber, ben bu şarkının seçileceğine inanmıyorum. Bakalım İzlanda beni yanıltacak mı
  • Greta Salóme Stefánsdóttir – Raddirnar ; Sırada çok tanıdık bir isim var, Greta ! 2012 yılında Jonsi ile birlikte ülkesini temsil eden ve birçok kişinin beğenisini kazanan isim, bu sene tekrar Eurovision sahnesine dönmek istiyor. Ve bence şansı da oldukça yüksek. Ne yalan söyleyeyim ilk dinlediğimde o kadar çok beğenmemiştim, fakat günden güne daha sever oldum. Özellikle nakarattan sonra gelen o “karnavalımsı” melodi insanı içine çekiyor! Kazanma şansını oldukça yüksek görüyorum.
  • Sigga Eyrún – Kreisi ; Bu sene İzlanda Ulusal’ı çok çekişmeli geçecek sanırım. Bir başka güçlü aday Sigga ve şarkısı Kreisi! Girişinden itibaren insanı yakalayan bir melodisi var şarkının, ister istemez Mario, Pacman vb. oyunları anımsıyor, geçmişe gidiyor ve istem dışı bir gülümseme beliriyor yüzünüzde. İşte tüm bu etkiler sayesinde şarkı da kendini daha iddialı hale getiriyor. Ama yineliyorum, bu şarkı dahil hangi şarkı seçilirse seçilsin, dili İngilizceye çevrilmeli bence derhal! Şarkı güzel, şarkı iddialı. Ama şansına bu sene İzlanda ulusalında çoğu şarkı iddialı
  • Karlotta Sigurðardóttir – Óstöðvandi ; Öyle bir başlıyor ki… Kaan Tangöze çıkacak hissi veriyor insana. Şarkı oldukça iddialı, oldukça güzel. Bu da seçilirse iyi iş yapabilir Eurovision sahnesinde. Ama ben seçilmeyeceğini düşünüyorum. Yanılırsam gram üzülmem ama
  • Erna Mist og Magnús Thorlacius – Ótöluð orð ; Acaba ulusal finalde tüm şarkılar kendi dillerinde olmalı kuralı mı var, bilmiyorum. Zorlama ve yapay geldi bu şarkı bana. Seçilirse seveni çok olacaktır, ama bana hitap etmiyor. Açıkçası o kadar iyi şarkı içinde seçilebileceğine ihtimal de vermiyorum ben.
  • Elísabet Ormslev – Á ný ; Gelelim ulusal finaldeki bir başka iddialı isim ve şarkıya. Seçilmesi dahilinde bu sene oldukça sevileceği ve destekleneceğini hissediyorum ben dostlar. Özellikle nakarat kısmı çok güçlü zaten, sevilmesin de ne olsun J Bir de ses tınısı bana Adele’i anımsatıyor bu kızın. Bakalım sonu ne olacak 20 Şubat gecesi.
  • Ingólfur Þórarinsson – Fátækur námsmaður ; Kıpır kıpır bir melodi, kıpır kıpır bir adam ama gerçekten insana ölme isteği veren bir dil… Naçizane fikrim, Karadağ ve İzlanda kendi dillerinde hareketli şarkı yapmasın lütfen 😀 Pek şans tanımıyorum ben buna.
  • Pálmi Gunnarsson – Ég leiði þig heim ; Değişik bir tını ve tarz. Şansı ne olur bilmiyorum ama 10 şarkı içerisinde en değişik duranlardan birisi bu. İlk dinlediğimde hiç sevmedim, sonra git gide aşık oldum ben bu şarkıya. Yalnız ilginçtir, nakarata girdikten sonra bana tamamen Japonca nidaları anımsattı. Ne olduğunu bilmeden dinlesem kesinlikle Japonca bir şarkı derdim. Seçilirse pek seveni olmayacaktır ama en azından ben sonuna kadar destekleyeceğim. Umarım kazanırsın.
  • Þórdís Birna Borgarsdóttir og Guðmundur Snorri Sigurðarson – Spring yfir heiminn ; Şarkı tam bir ters köşe şarkısı. Bayan solistimiz cool bir şekilde şarkıya başladıktan sonra delikanlı rap yaparak giriyor şarkıya, ve benim gibi bir çok rap sevmeyen insanı o an kaybediyor. Seçilme şansını çok ama çok az görüyorum ben bu kadar iyi şarkı varken.
  • EVA – Ég sé þig ; Orta kalitede bir şarkı. Dinledikçe daha güzelleşiyor ve insana huzur veriyor. Seçilir mi bilemiyorum ama, 20 Şubat gecesi İzlanda halkı çok kaliteli bir ulusal final izleyecek ona eminim.
  • Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – Hugur minn er ; Seçilme şansını düşük gördüğüm, ama yine de kendini dinledikçe oldukça sevdiren güzel bir şarkı.
  • Helgi Valur Ásgeirsson – Ovaer ; Bu şarkıya saatlerce yazı yazabilirim ben. İlk dinlediğimden beri çok seviyorum. Seçilecek mi derseniz, bence hayır, hatta çok çok zor. Ama bu tarzı seven biriyseniz, size çok büyük zevk verecektir bu şarkı dinlerken. Kesinlikle kalite kokuyor. Seçilmesi durumunda çok sevineceğim.

 

Şahsi olarak 2-3-4-8 ve 12 numarada yarışan isimlerden birisi seçilirse çok mutlu olacağım. Kalite ortalama olarak bakarsam bana göre oldukça kaliteli bir ulusal final var bu sene İzlanda’da. Ama kim gelirse gelsin 2009’daki kadar sevilemeyecekler bence orası da ayrı…Ahh Yohanna ahh, o güzelim şarkının bahtı mıydı 2009’da yarışması

yazar: Hüseyin Altuğ