VİYANA YOLUNDA: GOODBYE TO YESTERDAY – ELINA & STIG

Üyelerimizden Hüseyin Altuğ, İtalya’dan sonra bu sefer Estonya hakkında yazıyor.

Goodbye to Yesterday, and maybe Hello To Tallinn

Bu sene kesin alacak dediğimiz bir ülkenin olmaması, şarkı kalitelerinin birbirine yakın düzeylerde olması gibi etkenler sayesinde heyecan dozu bir tık üstte. Özellikle 6 7 ülke var ki, bunlardan hangisi alacak merak konusu. Bu iddialı ülkelerden birisi de şüphesiz ki Estonya.

Estonya’yı bu sene Viyana’da 1980 doğumlu deneyimli Stig Rästa ile beraber 1994 doğumlu genç Elina Born temsil edecek. Şarkının ismi “Goodbye to Yesterday”. 19 Mayıs Salı gecesi ilk yarı finalde ve 7 numarada yarışacak ikilinin finale çıkamaması tam bir sürpriz olur açıkçası. Çünkü bahisler olsun OGAE oylaması olsun, kazanma adaylarından gösterilen bir şarkı.

elina-born-stig-rasta-eesti-laul-eesti-laul-2015-etv-70794861-620x330

Gelelim kısaca bu ikiliyi tanımaya. Öncelikle hanımlar diyoruz; Elina 20 yaşında gencecik bir isim, ne yalan söyleyeyim ben daha büyük sanıyordum Elina’yı, 20 yaşında olması beni oldukça şaşırttı. 2012 senesinde Estonia Superstar’da finalist olan, 2013 Eesti Laul’de “Enough” isimli şarkısıyla 8.olan Elina ile Stig’in tanışma hikayesi de oldukça ilginç! Üniversitede ders esnasında telefonuna Facebook üzerinden bir mesaj geldiğini, mesajın Stig’den geldiğini görünce de mutluluktan havaya uçtuğunu belirtiyor genç kızımız J. Stig Youtube üzerinden bir cover videosunu izlediği Elina’yı görünce işte Goodbye to Yesterday için partnerimi buldum diyor ve ikili yolculuklarına sosyal medya sayesinde başlamış oluyor.

225F06628A2D7B5FD89186ED9CE243F601811B0E29306CFD37F9AD08D0481858

Stig ülkesinde ve çevre ülkelerde oldukça popüler. Hem besteleri hem şarkıları oldukça seviliyor. Şimdi bir de favori bir şarkı ile Eurovision’a gelince, halkının desteğini sonuna kadar arkasına almış desek yanılmayız. Zira bu desteği anlamak için Eesti Laul’e bakmak yeterli, çünkü oyların %79unu alarak seçilmiş bu güzel şarkı.

MAIN-Elina-Born-Stig-Rasta

Şarkı birbirini tam olarak anlayamamış talihsiz bir çifti anlatıyor desek yanılmayız sanırım. Özellikle melodisi bir çok kişiyi derinden bağlıyor kendine. Şarkıyı çoğunluk sevse de, 2014 Hollanda özentisi olduğunu düşünen ve kesinlikle kazanmamalı diyen bir kesim de var. Bu kesim yine Elina’nın canlı performansının Stig’den çok geride kaldığını ve sahnede çok soğuk kaldığını düşünmekte. Şahsi fikrimse şarkının bu kadar cool olma sebeplerinden birinin zaten bu donuk ve soğuk duruşları olduğu ve açıklandığı günden bu yana hep favorilerden olan bu şarkının kazanmayı hak eden kaliteli bir parça olduğu. Favori 3 4 şarkımdan birisi olan Estonya’ya kocaman başarılar diliyorum!